Οι ΗΠΑ στην κορυφή της εταιρικής διακυβέρνησης

Οι αμερικανικές εταιρίες ”σκαρφάλωσαν” στην κορυφή του παγκόσμιου συγκριτικού πίνακα προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης, ξεπερνώντας τις εταιρίες της Αγγλίας και του Καναδά για πρώτη φορά, ενώ επιβεβαιώνονται οι μελέτες που φέρουν τις πρακτικές διακυβέρνησης να συνδέονται με την πορεία της μετοχής.

του Dan Roberts στη Νέα Υόρκη

Οι αμερικανικές εταιρίες ”σκαρφάλωσαν” στην κορυφή του συγκριτικού πίνακα προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης, ξεπερνώντας τις εταιρίες της Αγγλίας και του Καναδά για πρώτη φορά.

Η έκθεση για περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις διεθνώς ανακάλυψε πως η νομοθεσία Sarbanes-Oxley και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στον απόηχο των πρόσφατων σκανδάλων πέτυχαν να βελτιώσουν τη συγκριτική απόδοση των μεγάλων αμερικανικών εταιριών κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Οι 356 ιαπωνικές επιχειρήσεις που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση κατετάγησαν στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα, λόγω έλλειψης διαφάνειας των οικονομικών στοιχείων. Στις χαμηλότερες θέσεις του σχετικού πίνακα βρίσκονται επίσης οι επιχειρήσεις της Γαλλίας και του Χονγκ Κονγκ.

Η βελτιωμένη εικόνα στην εταιρική διακυβέρνηση των αμερικανικών επιχειρήσεων εμφανίζεται παρά την ενίσχυση των παραπόνων από την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, πως οι μεταρρυθμίσεις και οι νέες απαιτήσεις είναι υπερβολικές, προκαλώντας εκτεταμένα κόστη υλοποίησης.

Οι ερευνητές σύγκριναν έως και 500 διαφορετικά μεγέθη για κάθε εταιρία, συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως, η αξιοπιστία του διοικητικού συμβουλίου, οι αποκαλύψεις οικονομικών στοιχείων, τις εξουσίες και τις απαιτήσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών και την συμπεριφορά της κάθε εταιρίας ως προς το περιβάλλον.

Οι χώρες με αγγλοσαξονική νομική παράδοση, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Αγγλία κατατάσσονται στην κορυφή της έκθεσης που εκπονεί ανά διετία η Governance Metrics International, η οποία ανακοίνωσε πως αναζήτησε παράγοντες που εγγυώνται διαφάνεια στην κρίση της συμπεριφοράς της εταιρίας, από τους επενδυτές.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε πρόσφατες ακαδημαϊκές μελέτες που καταδεικνύουν σύνδεση της πορείας της τιμής της μετοχής μιας εταιρίας με την απαρέγκλιτη τήρηση των καλύτερων πρακτικών της εταιρικής διακυβέρνησης. Η GMI ανακοίνωσε πως οι μετοχές των 26 εταιριών που ”σκαρφάλωσαν” στις πρώτες θέσεις στην τελευταία έκθεση, ξεπέρασαν σε απόδοση τον δείκτη S&P 500 κατά 10% στην πενταετία.

Είκοσι εκ των 26 αυτών εταιριών είναι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι 3M, Coca-Cola, Eastman Kodak, General Motors, Gillette, Dow Chemical και Target.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, το 1/3 των 1.200 αμερικανικών εταιριών που αξιολογήθηκαν έχουν διαχωρίσει ήδη τους ρόλους του διευθύνοντα συμβούλου και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, έναντι ποσοστού 95% των εταιριών που απαρτίζουν τον FTSE 350 στην Αγγλία.

Ορισμένες μεγάλες εταιρίες που κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα της GMI είναι η AP Moller Maersk, η Hellenic Duty-Free Shops, η Sino Land, η Suzuki Motor και η Central Japan Railway.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v