Οι ΗΠΑ επιλέγουν ευρωπαϊκές εταιρίες τεχνολογίας

Οι επενδυτές σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στην Αγγλία και την ηπειρωτική Ευρώπη αναμένεται να επωφεληθούν από την ολοένα και αυξανόμενη ”όρεξη” των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, για εξαγορές, όπως αναφέρει σχετική έκθεση.

του Friederike Tiesenhausen Cave στο Λονδίνο

Οι επενδυτές σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στην Αγγλία και την ηπειρωτική Ευρώπη αναμένεται να επωφεληθούν από την ολοένα και αυξανόμενη ”όρεξη” των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, για εξαγορές, όπως αναφέρει σχετική έκθεση.

Ο αριθμός των συμφωνιών για εξαγορά ευρωπαϊκών εταιριών υψηλής τεχνολογίας έχει ενισχυθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά 60% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, λόγω του αυξανόμενου αριθμού των εξαγορών από αμερικανικές εταιρίες, παρά την αδυναμία του δολαρίου.

Χάρη στις καλύτερες οικονομικές συνθήκες και τις υψηλότερες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, οι αμερικανικές εταιρίες ξεπέρασαν το συναλλαγματικό μειονέκτημα και διπλασίασαν το μερίδιό τους στις εξαγορές του ευρωπαϊκού κλάδου υψηλής τεχνολογίας, σε 35%, σύμφωνα με την Close Brothers Corporate Finance.

H επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως αυτό αντανακλά μεταβολή σε πιο επιθετική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα, ο οποίος έχει υποπέσει σε αδράνεια από το 2000, οπότε και έσκασε η ”φούσκα” των εταιριών που σχετίζονται με το ίντερνετ.

Ο Simon Willis, διευθυντής της CBCF, δήλωσε: ”Οι ΗΠΑ αποτελούν την πρώτη αγορά που νιώθει την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Αισθάνονται πως πρέπει να επεκταθούν και έχουν αυτοπεποίθηση, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι, δυσκολεύονται ακόμη”.

Οι σημαντικά υψηλότερες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εταιριών που είναι εισηγμένες στον Nasdaq, οι οποίες τείνουν να διαπραγματεύονται με premium έναντι των ευρωπαϊκών, πολλαπλασιάζουν την οικονομική ισχύ των αμερικανικών εταιριών.

Από τις 13 συμφωνίες στον ευρωπαϊκό κλάδο της υψηλής τεχνολογίας που αξιολογούνται άνω των 100 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι 9 αφορούσαν αμερικανούς αγοραστές. Η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορούσε την εξαγορά της γερμανικής Triaton από την Hewlett Packard έναντι 340 εκ. ευρώ.

”Παρά το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς δημόσιων εγγραφών (ΙΡΟ) εντός του 2004, ο λόγος των εταιριών που πωλούνται προς αυτές που οδεύουν προς τη δημόσια διαπραγμάτευση των μετοχών τους στην χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στο 10 προς 1”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Willis.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v