Βίαιες αντιδράσεις στις κεφαλαιαγορές

Οι μετοχές των αναπτυξιακών εταιριών αντιμετώπιζαν πάντοτε τον κίνδυνο έντονης ημερήσιας πτώσης από τη στιγμή που, όταν απογοητεύουν στα αποτελέσματα κερδοφορίας, χάνουν αυτομάτως το αναπτυξιακό premium. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Philip Coggan, συντάκτης επενδύσεων των FT, οι αντιδράσεις των επενδυτών φαίνονται πιο ανελέητες απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Η βίαιη αντίδραση των τιμών κάποιων μετοχών πρόσφατα, όπως της BskyB και της Cisco, λόγω ελαφρώς απογοητευτικών ειδήσεων, ενδέχεται να υποδηλώνει μια νέα διάθεση στην αγορά.

Οι μετοχές των αναπτυξιακών εταιριών αντιμετωπίζουν πάντοτε τον κίνδυνο έντονης ημερήσιας πτώσης από τη στιγμή που, όταν απογοητεύουν στα αποτελέσματα κερδοφορίας, χάνουν αυτομάτως το αναπτυξιακό premium. Οι επενδυτές φαίνονται να πιστεύουν στο γνωμικό ”δεν υπάρχει ποτέ μόνο μια κατσαρίδα στην κουζίνα”, που μεταφράζεται στο ότι μια κακή είδηση θα ακολουθηθεί από περισσότερες.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των τιμών των μετοχών φαίνονται πιο ανελέητες απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι η αυξανόμενη σημαντικότητα της κατηγορίας των επενδυτών που ενεργούν με βάση τις ειδήσεις της αγοράς. Τα hedge funds είναι μια προφανής κατηγορία, αλλά και οι παραδοσιακά μακροπρόθεσμοι επενδυτές και τα Αμοιβαία Κεφάλαια αναλαμβάνουν πιο ενεργό στάση.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι διαχειριστές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους βασικούς δείκτες, συνήθως περιορίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους σε μικρότερο αριθμό μετοχών. Ως εκ τούτου, κάθε μετοχή καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους. Αυτό σημαίνει πως μια μετοχή που υποαποδίδει μπορεί να συμπαρασύρει τάχιστα και τη συνολική απόδοση: οπότε, οι διαχειριστές οφείλουν να είναι ανελέητοι, ώστε να περιορίσουν τις ζημιές τους.

Στη θεωρία, τέτοιες πράξεις αντισταθμίζονται από επενδυτές με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίοι συγκεντρώνουν σταδιακά τις μετοχές που εγκαταλείπουν οι βραχυχρόνιοι επενδυτές. Στην πρακτική, ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους επενδυτές ενδέχεται να μην έχουν ούτε την εμπιστοσύνη ούτε το κεφαλαιακό υπόβαθρο για να κυνηγήσουν ευκαιρίες. Ο ενθουσιασμός για μετοχικές τοποθετήσεις τόσο από τις ασφαλιστικές εταιρίες όσο και από τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχει ”βουλιάξει” λόγω της ύφεσης στις κεφαλαιαγορές, κατά την περίοδο 2000-2003.

Η άστατη τροχιά ορισμένων μεμονωμένων μετοχών έρχεται σε αντίθεση με τον χαμηλό όγκο συναλλαγών στις κεφαλαιαγορές. Πολλοί πιστεύουν πως εισερχόμαστε σε φάση ”αγοράς για συγκέντρωση μετοχών”, στην οποία οι δείκτες δεν μεταβάλλονται, αλλά οι δαιμόνιοι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Το πρόβλημα για το μέσο επενδυτή είναι ότι δεν μπορούν όλοι να απευθυνθούν στους διαχειριστές κεφαλαίων με τις καλύτερες αποδόσεις. Οπότε, ο μέσος επενδυτής ενδέχεται να καταλήξει στο χειρότερο σενάριο: μέση απόδοση επί των κεφαλαίων του με έντονες διακυμάνσεις, τη στιγμή που ο απελπιστικός όγκος συναλλαγών ενισχύει σημαντικά το κόστος εκτέλεσης.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v