Goldman Sachs: Εξαιρετικές ευκαιρίες στα ομόλογα

Την ύπαρξη εξαιρετικών ευκαιριών στα ομόλογα επισημαίνει ο επικεφαλής των προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs Asset Μanagement, Jonathan Beinner, παρά τη μείωση των απόλυτων αποδόσεων λόγω των αυξανόνμενων διατραπεζικών επιτοκίων σε ΗΠΑ και Αγγλία.

του Phil Davis

Ο Jonathan Beinner αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Επιμένει πως δεν έχουν χάσει τη δυναμική τους και ορισμένα, προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες.

Ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε απαισιόδοξη εκτίμηση από τη Goldman Sachs. Ακόμη λιγότερο, από τον επικεφαλής των προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs Asset Management, ο οποίος διαχειρίζεται ομόλογα συνολικής αξίας 110 δισ. ευρώ.

Ο κ. Beinner, διευθυντής επενδύσεων της GSAM από το 2001, αναγνωρίζει πως τα αυξανόμενα επιτόκια σε ΗΠΑ και Αγγλία καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση των επιπέδων των απόλυτων αποδόσεων. ”Οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμοσθούν στην αλλαγή από ένα εύκολο περιβάλλον σε ένα δύσκολο”, εξηγεί. Όπως βλέπει μόνο θετικά θεμελιώδη στοιχεία.

Επικαλείται την περίοδο της έντονης οικονομικής ανάπτυξης και τα μειωμένα επίπεδα των επιχειρηματικών δαπανών. ”Οι εταιρίες δεν κάθονται πλέον, όμως τα κέρδη ενισχύονται ακόμη ταχύτερα από τις δαπάνες”, αναφέρει ο κ. Beinner.

Oι υποθέσεις του ενισχύονται από τα ενισχυμένα επιχειρηματικά έσοδα των τελευταίων 18 μηνών, τα οποία έχουν οδηγήσει σε λιγότερες εκδόσεις ομολόγων, επιδρώντας έτσι στις τιμές τους. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Beinner, οι ανησυχίες αναφορικά με την πιστωτική ποιότητα έχουν εξωθήσει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στον τομέα των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και τηλεπικοινωνιών, όσο και εκτός ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης για τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, παρά τον προφανή πιστωτικό κίνδυνο. ”Οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το χρέος των αναδυόμενων αγορών από στρατηγική σκοπιά. Η αστάθεια ήταν η αχίλλειος πτέρνα μέχρι στιγμής, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη επιφυλάσσει μόνο θετικές εξελίξεις γα τα αναπτυσσόμενα κράτη”.

Για την κατάρρευση των αγορών του 1998, αναφέρει: ”Οι πιστωτικές αγορές δολοφονήθηκαν, όμως οφειλόταν στον ταχύτατο και επίπονο τερματισμό της μόχλευσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Long Term Credit Management. Επρόκειτο για ζήτημα ρευστότητας και όχι θεμελιωδών στοιχείων της αγοράς”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v