Η Σαουδική Αραβία θέλει φθηνό πετρέλαιο!

Κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι θέλει να ”ρίξει” την τιμή του πετρελαίου η Σαουδική Αραβία και, όπως φαίνεται από το δημοσίευμα, είναι η μόνη χώρα που μπορεί να το κάνει. Γιατί να θέλει φθηνό πετρέλαιο, η χώρα, στην οποία οφείλεται περισσότερο από το 25% της παγκόσμιας παραγωγής και πως σκοπεύει να το επιτύχει;

του Nawaf Obaid

Η μείωση και εν συνεχεία εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου μέσα στην εβδομάδα σε επίπεδα-ρεκόρ, άνω των 40 δολ. το βαρέλι, έχει προκαλέσει οργή και φόβο στις χώρες που καταναλώνουν τον ”μαύρο χρυσό”.

Ωστόσο, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη, να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή, απαντά στην κριτική που ασκείται προς το Βασίλειο, ότι η βοήθεια που προσφέρει στο στόχο της μείωσης των πετρελαϊκών τιμών, είναι μόνο λεκτική. Στην πραγματικότητα, η κίνηση αποτελεί αποτέλεσμα μιας πρόσφατης οδηγίας του Πρίγκιπα Abdullah, του de facto ηγέτη της χώρας, να επιστρέψει το πετρέλαιο, κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι.

Η αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις πετρελαϊκές τιμές βασίζεται στην ολοένα και αυξανόμενη παραδοχή πως οι υψηλές τιμές ενδέχεται να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση –η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ήδη σημάδια επιβράδυνσης λόγω της υψηλής ενεργειακής επιβάρυνσης- και ως εκ τούτου, να πλήξει σοβαρά την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.

Επιπροσθέτως, οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές καθιστούν ελκυστική την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας και την αξιοποίηση νέων πετρελαιοπηγών, πλήττοντας τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Βασιλείου.

Μια σειρά εσωτερικών εκτιμήσεων στρατηγικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας, αποκαλύπτουν πως οι ηγέτες της, και ιδίως ο υπουργός Εξωτερικών, Πρίγκηπας Saud al-Faisal, είναι γνώστες αυτών των ζητημάτων και ασκούν επιθετική πολιτική για να απαντήσουν στην απειλή των υψηλών πετρελαϊκών τιμών.

Μέχρι στιγμής, το Βασίλειο έχει ξεκινήσει διάφορα έργα ώστε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου (ιδίως το πετρέλαιο ”ελαφριάς” ποικιλίας που προτιμάται από τα διυλιστήρια).

Ενώ η Σαουδική Αραβία έχει μερίδιο της ευθύνης της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και των τιμών, η τρέχουσα κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο, σε γεγονότα που δεν μπορούν να επηρεασθούν από κινήσεις του Βασιλείου.

Πρόκειται για τις τρομοκρατικές απειλές και τον πόλεμο του Ιράκ, γεγονότα τα οποία έχουν προσθέσει ένα ”τρομοκρατικό premium” στις τιμές του αργού πετρελαίου. Επίσης, οι αναταραχές στη Βενεζουέλα, η αβεβαιότητα για τη μοίρα της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας, Yukos, η τεράστια αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων της Κίνας, καθώς και οι περιορισμένες δυνατότητες των παγκόσμιων εγκαταστάσεων διύλισης και μέσων μεταφοράς.

Από την πλευρά του, το Βασίλειο θα έπρεπε να είχε ενισχύσει εδώ και μια δεκαετία, τις επενδύσεις στις δυνατότητες επιπλέον παραγωγής, για κάθε ενδεχόμενο. Επίσης, το Υπουργείο Πετρελαίου της χώρας θα μπορούσε να επιδεικνύει περισσότερη διαφάνεια στα στοιχεία της παραγωγής.

Η μυστικότητα στον κλάδο έχει επιτρέψει σε διάφορους αξιωματούχους στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, να υπερβάλλουν για τις δυνατότητες παραγωγής και σε διάφορους αναλυτές από τη Δύση να υποτιμούν τα αποθέματα και τις δυνατότητες παραγωγής. Και οι δυο πρακτικές υποδαυλίζουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις ενεργειακές εκτιμήσεις του Βασιλείου.

Ένα μεγαλύτερο επίπεδο διαφάνειας θα βελτίωνε τη σταθερότητα των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών και θα αναβάθμιζε την παγκόσμια αξιοπιστία της Σαουδικής Αραβίας. Επί παραδείγματι, είναι ευρέως αποδεκτό πως τα αποδεδειγμένα αποθέματα των 261 δισ. βαρελιών πετρελαίου αντιστοιχούν μόλις στο 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως το 60-65% των συνολικών αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας είναι ”ελαφριάς” ποικιλίας, με το υπόλοιπο να απαρτίζεται από λιγότερο δημοφιλείς ποικιλίες αργού πετρελαίου. Τέτοια ζωτικά στοιχεία θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα στην διεθνή ενεργειακή αγορά και να αναθεωρούνται συνεχώς, ώστε να διασφαλίζουν τις νευρικές αγορές.

Η Σαουδική Αραβία παράγει, στην παρούσα φάση, περίπου 9,8 εκ. βαρέλια ημερησίως ενώ το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να ανέλθει η παραγωγή της είναι τα 10,2 εκ. βαρέλια ημερησίως. Η διαφορά δεν είναι αρκετή, ώστε να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά διάφορα έργα που δρομολογούνται, αναμένεται να διπλασιάσουν τη διαφορά μέχρι το τέλος του έτους. Τα πρώτα έργα που αναμένεται να αποφέρουν αποτελέσματα είναι οι αναβαθμίσεις των πετρελαιοπηγών Abu Safah και Qatif. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται να προσθέσουν επιπλέον 600.000 βαρέλια ημερησίως, στις δυνατότητες παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.

Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζεται σίγουρη πως οι προσπάθειές της θα καταφέρουν να ”ρίξουν” το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι, ένα επίπεδο τιμών που ικανοποιεί τόσο τις χώρες που καταναλώνουν τον ”μαύρο χρυσό”, όσο και τις χώρες που τον παράγουν. Αυτό θα αποτελέσει μια πολύ καλή είδηση, τόσο για την παγκόσμια οικονομία, όσο και για τα εθνικά συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και τον ρόλο της, ως τον απόλυτο εγγυητή της παγκόσμιας ενεργειακής σταθερότητας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v