Τί μπορεί να σημαίνει η ”νεκρή” περίοδος;

Το περιορισμένο εύρος διακύμανσης είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό για όσους δραστηριοποιούνται στις αγορές. Οι επενδυτές αποκομίζουν χαμηλή απόδοση και οι χρηματιστηριακές διαπιστώνουν έντονη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους. Το τρέχον έτος αποδεικνύεται παράδειγμα των ανωτέρω. Το κρίσιμο ερώτημα όμως, είναι: Έπεται συνέχεια;

του Philip Coggan

Το περιορισμένο εύρος διακύμανσης είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό για όσους δραστηριοποιούνται στις αγορές. Οι επενδυτές αποκομίζουν χαμηλή απόδοση και οι χρηματιστηριακές μπορούν να διαπιστώσουν έντονη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους. Το τρέχον έτος αποδεικνύεται παράδειγμα των ανωτέρω.

Υπάρχουν εκτεταμένες χρονικές περίοδοι, στις οποίες υπήρχες περιορισμένο εύρος και στο παρελθόν. Από τον Ιούνιο του 1901 έως το 1921, η πραγματική απόδοση των αμερικανικών μετοχών ήταν –0,2%, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή Shiller του Πανεπιστημίου του Yale. Ακόμη μια ”νεκρή” περίοδος υπήρξε μετά τον Ιανουάριο του 1966. Για περίοδο 15 ετών μετά, οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών ήταν στο –0,5% ετησίως.

Καμία από τις περιόδους αυτές δεν ήταν εντελώς ”νεκρή”, φυσικά. Υπήρξε ένας οικονομικός πανικός το 1907 και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος την περίοδο 1914-1918. Οι δεκαετίες του ’60 και του ’70 αντιμετώπισαν τον πόλεμο του Βιετνάμ, την πετρελαϊκή κρίση και την εκτίναξη του πληθωρισμού, παγκοσμίως.

Υπάρχει περίπτωση να ξεκινά μια μακρά περίοδος περιορισμένου εύρους; Κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει μια σειρά παραγόντων που ανησυχούν τους επενδυτές, από την τρομοκρατία και τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές έως το έλλειμμα των ΗΠΑ και τα υψηλά επίπεδα χρέους. Όμως, πάντοτε υπάρχει κάτι ανησυχητικό στο επενδυτικό περιβάλλον. Είναι δύσκολο να συγκρίνει κάποιος τα τρέχοντα προβλήματα με δυο Παγκόσμιους Πολέμους και την Μεγάλη Ύφεση.

Ωστόσο, ένας παράγοντας που χαρακτήριζε αυτές τις περιόδους περιορισμένου εύρους, ήταν η επερχόμενη εποχή. Και στις δυο περιπτώσεις, υπήρχε σημαντικός βαθμός αισιοδοξίας για τη μελλοντική εικόνα των οικονομιών και των επιχειρήσεων.

Ο καθηγητής Shiller χρησιμοποιεί έναν κυκλικά προσαρμοσμένο δείκτη P/E για να μετρήσει τις αποτιμήσεις, συνυπολογίζοντας το μέσο όρο των πραγματικών εταιρικών κερδών, της τελευταίας δεκαετίας. Αυτός ο δείκτης διαμορφώθηκε σε ανώτατα επίπεδα το 1929 και το 2000, ακολουθούμενος και τις δυο φορές, από αγορές ”αρκούδων”.

Αν και η αμερικανική αγορά έχει μειωθεί, έναντι των επιπέδων του 2000, ο κυκλικά προσαρμοσμένος δείκτης P/E διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1929. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε μια ξαφνική ύφεση. Στην καλύτερη περίπτωση, η αγορά οδεύει προς μια εκτεταμένη ”νεκρή” περίοδο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v