Η άνοδος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτική σκηνή

Η ιστορία και η πολιτική του αμερικανικού συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, στο μικροσκόπιο των John Micklethwait και Adrian Wooldridge, οι οποίοι συμπεραίνουν πως η άνοδος των Συντηρητικών στην εξουσία δεν τελειώνει, ακόμη και με νίκη του John Kerry.

του Lionel Barber

Υπάρχει μια γοητευτική θεωρία, η οποία ακούγεται συχνά στα διπλωματικά σαλόνια της Ευρώπης και στο κοινό που παρακολουθεί την ταινία του Michael Moore ”Fahrenheit 9/11”, ότι η κυβέρνηση Bush αποτελεί μια ιστορική απόκλιση που σχεδόν ολοκληρώνεται.

Η άμεση αιτία είναι το Ιράκ. Πολλές από τις υποθέσεις και τις προσδοκίες για τον πόλεμο έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Τα κόστη σε ανθρώπους και σε κεφάλαια, συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο αντιαμερικανισμός διευρύνεται συνεχώς στην ευρύτερη περιοχή. Με λίγα λόγια, ο πόλεμος των αμερικάνων –ο οποίος αντιμετωπίσθηκε αρχικά σαν το μοντέλο εφαρμογής εξουσίας για υποστήριξη της ασφάλειας στις ΗΠΑ και της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή- φαίνεται πλέον σαν στρατηγική υπερεκτίμηση ενός προέδρου που καθοδηγείται περισσότερο από την ιδεολογία παρά από μια λογική εκτίμηση των εθνικών συμφερόντων.

Αυτοί που συντάσσονται με αυτή την άποψη, ίσως θα έπρεπε να διαβάσουν το ”The Right Nation”, μια σαφή και πειστική αποτίμηση της ανόδου των συντηρητικών στην εξουσία στις ΗΠΑ και της μόνιμης επιρροής τους στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι συγγραφείς, John Micklethwait και Adrian Wooldridge, είναι ανταποκριτές του Economist που αρθρογραφούν για τις ΗΠΑ για σημαντικό χρονικό διάστημα. Εκτιμούν πως το κέντρο βάρους της αμερικανικής κοινής γνώμης έχει μετακινηθεί αποφασιστικά προς τα δεξιά. Ως εκ τούτου, εξετάζουν την περίεργη φύση του αμερικανικού συντηρητισμού και τι σημαίνει για τον υπόλοιπο κόσμο.

Πριν από τέσσερις δεκαετίες, η συντηρητική κίνηση απορρίφθηκε ως η παρανοϊκή παρυφή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο Barry ”ας στείλουμε μια πυρηνική βόμβα στις αντρικές τουαλέτες του Κρεμλίνου” Goldwater ήταν η επιτομή του τέρατος. Η ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 1964 εξελίχθηκε σε νίκη, μακροχρόνια.

Ο Goldwater, γιος εβραίου από την Αριζόνα ανέλαβε τον έλεγχο του κόμματος, εκτοπίζοντας ανθρώπους όπως ο Nelson Rockfeller και θέτοντας το ιδεολογικό υπόβαθρο για την επιτυχημένη εισβολή του Richard Nixon στον Λευκό Οίκο. Η νίκη του Nixon to 1968 έσπασε το ”σερί” που κατείχαν οι Δημοκρατικοί, από την Νέα Συμφωνία του Franklin Roosevelt το 1932.

Πρόκειται για μια γνωστή ιστορία. Διαβάζουμε για την αυτοκαταστροφή των Δημοκρατικών στο Βιετνάμ και στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και τις πουριτανικές ρίζες του συντηρητισμού και την αποφασιστικής σημασίας, ”βελούδινη” αμερικανική επανάσταση.

Υπάρχουν και άλλα αξιοπερίεργα γεγονότα. Το βιβλίο ξεχωρίζει το ρόλο των δημογραφικών στοιχείων και της τεχνολογίας στην άνοδο του συντηρητισμού. Στη δεκαετία του ’60, τα αιρκοντίσιον έκαναν υποφερτή τη ζωή στην Άγρια Δύση. Η μετακίνηση του κόσμου επέφερε ένα νέο ατομικισμό που αποδείχτηκε καθοριστικός στην προεκλογική καμπάνια του Ronald Reagan, που επικεντρωνόταν στις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιθέσεις στην ”Μεγάλη Κυβέρνηση”.

Οπότε, τι μπορεί να πάρει στραβά; Οι συγγραφείς εκτιμούν πως ο συντηρητικός ρεπουμπλικανισμός ενδέχεται να εξελιχθεί ”πολύ νότιος, πολύ άπληστος και πολύ ανακόλουθος”. Οι αμερικάνοι δεν θέλουν να τεθεί ξανά το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών. Επίσης, οι περικοπές φόρων του κ. Bush είχαν στόχο, καταφανώς, τους πλούσιους.

Ο ρεπουμπλικανισμός προσδιορίζεται επίσης από έναν αυστροαμερικανό bodybuilder που ξόδεψε τη μισή ζωή του στο Hollywood. Σε αντίθεση με τον κ. Bush, o κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Arnold Schwarzenegger, δεν αποζητά την θεία καθοδήγηση.

Οι δυο συγγραφείς εκτιμούν πως ακόμη και το ενδεχόμενο νίκης του John Kerry στις προεδρικές εκλογές δεν υπονομεύει τις θέσεις που εκφράζουν. Οι συντηρητικοί του Κογκρέσου θα παραμείνουν μια ισχυρή δύναμη σε θέματα που κυμαίνονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Κerry θα υιοθετήσει την πολιτική ”πόλεμος στην τρομοκρατία” του κ. Bush και τους φόβους των αμερικάνων στην εποχή μετά την 9/11. Πρόκειται για ένα πικρό μήνυμα προς τους ευρωπαίους που επιζητούν αλλαγή καθεστώτος.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v