Οι Ευρωπαίοι θεσμικοί ”απολύουν” Αμοιβαία Κεφάλαια

Δύο στους πέντε θεσμικούς επενδυτές της ηπειρωτικής Ευρώπης τερμάτισαν τα συμβόλαια με τις εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων, σε αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων, σύμφωνα με σχετική έκθεση, δείχνοντας την αυξανόμενη οργή για τις συνεχιζόμενες χαμηλές αποδόσεις των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων. Ποιοι επωφελούνται.

του Phil Davis στο Μονακό

Οι επενδυτές της ηπειρωτικής Ευρώπης τερματίζουν τα συμβόλαια με τις εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων σε πρωτοφανή ρυθμό, στην αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων στα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιοποιείται μέσα στην εβδομάδα.

Περισσότερα από τα 2/5 των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, ασφαλιστικών εταιρειών, τραπεζών και κοινωφελών ιδρυμάτων διέκοψαν τις σχέσεις τους με τους διαχειριστές κεφαλαίων πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Invesco (European institutional asset management Survey 2004), θυγατρικής της αμερικανοβρετανικού επενδυτικού οίκου Amvescap.

Οι ριζοσπαστικές ενέργειες των παραδοσιακά συντηρητικών Ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών αντανακλούν την αυξανόμενη οργή για τις συνεχιζόμενες χαμηλές αποδόσεις των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τους διαχειριστές κεφαλαίων της Αγγλίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι πωλούν τα επενδυτικά προϊόντα τους σε τιμές που προσδιορίζονται από τις αποδόσεις. Ωστόσο, έχουν ήδη καταβάλει πολλές προσπάθειες να εισβάλλουν στην αγορά της ηπειρωτικής Ευρώπης, για να διαπιστώσουν πως οι δεσμοί μεταξύ των επενδυτών και των διαχειριστών κεφαλαίων είναι ανθεκτικοί, ακόμη και σε πτωτικές αγορές.

Το 2000 μόλις το 26% των μεγάλων θεσμικών επενδυτών που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Invesco άλλαξε διαχειριστή κεφαλαίων. Το ποσοστό ενισχύθηκε σε 34% το 2002 και πέρυσι το 42,5% των επενδυτών ”απέλυσε” την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων με την οποία συνεργαζόταν.

Ο Yves van Langenhove, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Invesco, αναφέρει πως το επίπεδο ανεκτικότητας ως προς τις χαμηλές αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλό. ”Εάν οι απόλυτες αποδόσεις είναι αρνητικές, η απόφαση του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου λαμβάνεται άμεσα και είναι σαφής”.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 146 Ευρωπαίοι θεσμικοί επενδυτές με συνδυασμένα κεφάλαια ύψους 518 δισ. ευρώ, ο βασικός λόγος τερματισμού ενός συμβολαίου είναι οι χαμηλές αποδόσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι μια αλλαγή στην επενδυτική στρατηγική ή μία ανακατανομή των κεφαλαίων.

Στη δεκαετία του ’90 ο λόγος διαθεσίμων - υποχρεώσεων διαμορφωνόταν στο 130%-140%. Αυτό σημαίνει πως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι υπόλοιποι θεσμικοί επενδυτές ανησυχούσαν λιγότερο για τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Στην παρούσα φάση, με τον λόγο να διαμορφώνεται κοντά στο 100%, υπάρχει λιγότερη ανοχή στις χαμηλές αποδόσεις. ”Απλώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά χρονιές με αρνητικές αποδόσεις της τάξεως του 5% και του 10%”, εξηγεί ο κ. Langenhove.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v