Οι αγορές ήταν τυχερές!

Μια σειρά θετικών παραγόντων, όπως η σχέση πληθωρισμού - ανάπτυξης, βοήθησε την οικονομία και την αγορά μετοχών στη δεκαετία του 1990. Σήμερα οι αγορές μοιάζει να έχουν λιγότερη εύνοια της τύχης. Ο Philip Coggan εντοπίζει και αναλύει τις διαφορές ανάμεσα στο ”τότε” και το ”τώρα”.

του Philip Coggan, επενδυτικού συντάκτη

Το πρώτο σουξέ της Kylie Minogue ”Ι should be so lucky” θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν των κεφαλαιαγορών τη δεκαετία του ’90. Όπως επισημαίνει και η Goldman Sachs σε νέα ανάλυσή της (Παγκόσμια σοκ προσφοράς: Μας τελειώνει η τύχη;), μια σειρά θετικών νέων βοήθησε τόσο την οικονομία όσο και τις τιμές των μετοχών καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παρέμειναν χαμηλές και σταθερές. Επιταχύνθηκε η βελτίωση της παραγωγικότητας και η κρίση των ασιατικών αγορών στα τέλη της δεκαετίας άσκησε πιέσεις για μείωση του πληθωρισμού και επέτρεψε στο αμερικανικό έλλειμμα να διευρυνθεί χωρίς να ασκηθούν πιέσεις στα επιτόκια.

Σε γενικές γραμμές βελτίωσαν τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού - μια καλή οικονομική είδηση, που ωφέλησε τους επενδυτές που επενδύουν τόσο σε ομόλογα όσο και σε μετοχικούς τίτλους.

Ωστόσο, το γεγονός πως οι προηγούμενες κρίσεις ήταν ”καλοήθεις” δεν σημαίνει πως θα είναι και οι μελλοντικές. Από την αρχή της δεκαετίας οι μεταβολές στις τιμές των εμπορευμάτων είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η παραγωγικότητα είναι σε θετικό έδαφος, αν και υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης εφέτος. Επίσης, σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’90 τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι χειρότερα: Έχουν αυξηθεί οι αμυντικές δαπάνες και έχουν σταματήσει οι προσπάθειες απελευθέρωσης του εμπορίου.

Τέλος, η Ασία μεταβάλλεται από πηγή αποπληθωρισμού σε πηγή πληθωρισμού. Όσο θα ενισχύεται η ζήτηση στην ήπειρο, τόσο θα υπάρχει δυσκολία στο αμερικανικό έλλειμμα. Κάτι τέτοιο θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια.

Τίποτε από αυτά δεν συνιστά οικονομική καταστροφή, είτε στις ΗΠΑ είτε στον κόσμο, γενικότερα. Ωστόσο, ενδέχεται, η σχέση ανάπτυξης -πληθωρισμού να είναι λιγότερο επωφελής απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’90 και ίσως οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια.

Ορισμένα από αυτά μπορεί να αποτυπώνονται ήδη στις τιμές των μετοχών. Ενώ η επιχειρηματική κερδοφορία είναι ιδιαίτερα ισχυρή κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές των μετοχών δεν έχουν πάει πουθενά, υποδηλώνοντας μια υποβάθμιση της μετοχικής αγοράς. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων είναι τώρα δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά, όποια περίοδος περιλαμβάνει σημαντική ενίσχυση των επιτοκίων, είναι συνήθως δύσκολη για τις τιμές των μετοχών. Και αυτός ο κύκλος ”σφιξίματος” πραγματοποιείται σε χρονική στιγμή μαζικής μόχλευσης, τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Αγγλία.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v