Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G7: Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν

Την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισαν οι υπουργοί Οικονομικών των G7. Τι δήλωσαν για πιθανή διάσωση, σενάρια διάχυσης στον ευρωπαϊκό Νότο. Οι αγορές, πάντως, αναμένουν αποδείξεις.

  • Anna Fifield
G7: Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν
Οι οικονομικοί ηγέτες της υφηλίου προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι η «εξάπλωση» της νόσου του χρέους κατά μήκος της νότιας Ευρώπης βρίσκεται υπό έλεγχο, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το επίπεδο του χρέους της χωρίς έξωθεν παρέμβαση.

Στο τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά υποστήριξαν, επίσης, την ανάγκη διατήρησης των προγραμμάτων στήριξης για τις οικονομίες τους, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια ανάκαμψη είναι εύθραυστη.

«Όλοι συμφωνήσαμε για την ανάγκη διατήρησης των προγραμμάτων στήριξης», υπογράμμισε ο κ. Jim Flaherty, υπουργός Οικονομικών του Καναδά και οικοδεσπότης της συνόδου. «Υπάρχει ανησυχία για το επίπεδο των χρεών και για το πώς θα εξέλθουμε από τα έκτακτα μέτρα στήριξης όταν αυτά λάβουν τέλος», συμπλήρωσε.

Το εν εξελίξει δράμα του ελληνικού χρέους, το οποίο πλέον εξαπλώνεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων στην ατζέντα της συνόδου, καθώς η Αθήνα αγωνίζεται να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της, το οποίο αγγίζει το 12,7% του ΑΕΠ, χωρίς να δεχτεί έξωθεν βοήθεια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να τα καταφέρουν και να τα καταφέρουν καλά», τόνισε ο κ. Tim Geithner, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σε δηλώσεις τους στους «Financial Times» μετά το πέρας της συνόδου.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν αδιανόητο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Οι ευρωπαϊκές αρχές επιχείρησαν να διατηρήσουν τις ισορροπίες, κάνοντας λόγο για «προσέγγιση με σκληρή αγάπη», την ίδια στιγμή που προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν θα χρειαστεί παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι μετοχικές αγορές υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών την Παρασκευή, λόγω των φόβων για την Ελλάδα και για το ενδεχόμενο να έχει ανάγκη υψηλής οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ ή από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς και για το ότι τα προβλήματα του χρέους και άλλων χωρών θα αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν με έντονο τρόπο να πείσουν τις αγορές για το αντίθετο.

«Το συμβούλιο (της ΕΚΤ) εγκρίνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να μειώσει το έλλειμμα χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ έως το 2012», τόνισε ο κ. Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της ΕΚΤ. «Περιμένουμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτόν τον στόχο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του Eurogroup, πρόσθεσε ότι έχει καταστήσει σαφές πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή αλλά και ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

Ο κ. Alistair Darling, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει προσκολλημένη στον στόχο της και να μειώσει το χρέος της.

«Η καλύτερη διαβεβαίωση που μπορείς να δώσεις είναι ότι οι χώρες μόνες τους θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου, σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, να επιτύχουν τους στόχους τους. Επίσης είναι σαφές πως είναι προς το συμφέρον όλων οι χώρες να επιστρέψουν σε υγιή οικονομική πορεία», τόνισε ο κ. Darling.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v