Ξεπεράσαμε τον… Αρμαγεδδώνα

Ο Αρμαγεδδώνας τελικά δεν έφτασε. Οι αγορές σώθηκαν από τη λαίλαπα. Όμως η σωτηρία δεν «μεταφράζεται» σε λήξη της κρίσης. Ίσως τα χειρότερα να έχουν περάσει, ίσως όμως και όχι…

  • John Authers, Investment Editor
Ξεπεράσαμε τον… Αρμαγεδδώνα
Δεν έφτασε το τέλος του κόσμου και το γνωρίζουμε - η αγορά αισθάνεται μια χαρά. Στις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν τη διάσωση της Bear Stearns έχει καταγραφεί ράλι στις αγορές και η πιστωτική αγορά έχει καταστεί πιο ισχυρή.

Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι γι’ αυτήν την πορεία. Ο Αρμαγεδδών δεν είναι, πια, μαζί μας.

Οι αμερικανικές αρχές, επιτέλους, μοιάζουν να βρήκαν τρόπους για να υπάρξει ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Η απόφαση της Fed να προσφέρει δάνεια απευθείας σε χρηματιστηριακές εταιρίες επηρέασε θετικά, κατευνάζοντας τους φόβους των επενδυτικών ομίλων.

Όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα της Bear Stearns, η κατάρρευση τραπεζικών ομίλων έμοιαζε πιθανή. Σήμερα, για μία ακόμη φορά, αυτό μοιάζει απίθανο. Το ράλι σαφώς «περιέχει» αυτήν την αντίληψη.

Ο S&P 500 Financials και ο τραπεζικός δείκτης του FTSEurofirst 300 έχουν ενισχυθεί 20% και 21% αντίστοιχα από το χαμηλότερο επίπεδο που είχαν αγγίξει, εν τω μέσω της κρίσης στην Bear Stearns.

Είναι, σαφώς, θετικό να ξέρουμε ότι ο Αρμαγεδδώνας δεν έρχεται.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μιλήσουμε για «λήξη» της πιστωτικής κρίσης ή ακόμη να υποστηρίξουμε ότι βρισκόμαστε στο «σημείο» όπου η ανάκαμψη έρχεται.

Πρώτον, οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα επιτόκια Libor -δηλαδή τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη- παραμένουν αρκετά υψηλότερα από τα επίσημα overnight επιτόκια.

Το «χάσμα» μεταξύ τους φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Οι τράπεζες εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται η μία την άλλη.

Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει την ουσιαστική επίπτωση της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Η JP Morgan υποδεικνύει ότι οι τράπεζες έχουν αυξήσει -κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων- τον δανεισμό, αν και με σκληρότερους όρους. Με άλλα λόγια, δανείζουν περισσότερο στους πελάτες τους οποίους ήδη έχουν.

Μπορεί αυτό να συνεχιστεί, με δεδομένες τις απώλειες του κλάδου;

Εάν δεν συνεχιστεί, τότε η δημοφιλής άποψη ότι βρισκόμαστε κοντά σε ανάκαμψη της οικονομίας θα τεθεί εκ νέου υπό αμφισβήτηση. Αν και ο κόσμος, όντως, δεν είναι έτοιμος να καταστραφεί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αισθανόμαστε και απόλυτα… ευτυχείς.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v