Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

John Reed: «Ήταν λάθος» η συγχώνευση Citigroup

Η συγχώνευση που δημιούργησε τη Citigroup «ήταν ένα λάθος» που δεν ευνόησε επενδυτές, πελάτες και εργαζομένους, δηλώνει ο κ. John Reed που μαζί με τον κ. Sandy Weill ευθύνεται για το deal των 166 δισ. δολ.

  • Francesco Guerrera (New York)
John Reed: «Ήταν λάθος» η συγχώνευση Citigroup
Η συγχώνευση-ορόσημο με την οποία δημιουργήθηκε η Citigroup ήταν ένα «λάθος» που δεν κατόρθωσε να ευνοήσει τους επενδυτές, τους πελάτες και τους εργαζομένους του κολοσσού του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δηλώνει σήμερα ο κ. John Reed, ο οποίος ενορχήστρωσε μαζί με τον κ. Sandy Weill τη συμφωνία των 166 δισ. δολ. το 1998.

Τα σχόλια του κ. Reed πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά τη 10η επέτειο της ανακοίνωσης της συγχώνευσης και καταδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Vikram Pandit, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Citigroup τον Δεκέμβριο, στην προσπάθεια αναβίωσης της επιχείρησης.

Όταν δημιουργήθηκε η Citigroup -στην οποία συνενώθηκαν η Citicorp, η τράπεζα του κ. Reed και η Travelers, ασφαλιστικός και χρηματιστηριακός όμιλος του κ. Weill- χαιρετίστηκε ως το εναρκτήριο λάκτισμα για μια νέα τραπεζική εποχή, με τη δημιουργία ενός αυτόνομου οίκου για τους ιδιώτες πελάτες και τις επιχειρήσεις.

Σε μία από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις του, ο κ. Reed δηλώνει τώρα ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τη μεγαλύτερη ευθύνη των προβλημάτων φέρει το επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησης ή η διοίκησή της. Οπως και να ’χει, η Citigroup αποδεικνύεται μια «θλιβερή ιστορία».

«Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη συγχώνευση ήταν λάθος», σημειώνει ο κ. Reed. «Οι μέτοχοι δεν ευνοήθηκαν, οι εργαζόμενοι σίγουρα δεν ευνοήθηκαν και πιστεύω ότι ούτε οι πελάτες ευνοήθηκαν γιατί το franchise είναι πια πιο αδύναμο απ’ όσο ήταν».

Η μετοχή της Citi έχει χάσει πάνω από τη μισή αξία της τον τελευταίο χρόνο και ο οίκος έχει υποχρεωθεί να συγκεντρώσει 30 δισ. δολ. για να τονώσει τον ισολογισμό εξαιτίας της κρίσης subprime. Άλλοτε μικρότερες τράπεζες, όπως η Bank of America και η JP Morgan Chase, έχουν σήμερα μεγαλύτερη αξία από τη Citi.

Ο κ. Reed, που έφυγε από τη Citigroup το 2000, όταν «έχασε» στη σύγκρουση με τον κ. Weill στο διοικητικό συμβούλιο, συνομιλεί τακτικά με τον κ. Pandit, ο οποίος αντικατέστησε τον προστατευόμενο του κ. Weill, τον κ. Chuck Prince, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Insiders της Citi δηλώνουν ότι ο κ. Reed συμβουλεύει τον κ. Pandit τουλάχιστον να μελετήσει αποεπενδύσεις, όπως τον βραχίονα διεθνών καταναλωτικών επιχειρήσεων του οίκου.

Επικρίνοντας εμμέσως τον κ. Weill, ο κ. Reed αναφέρει ότι τα προβλήματα της Citi ξεκίνησαν λίγα χρόνια μετά τη συγχώνευση. «Είναι μια πολύ θλιβερή ιστορία. Αφότου πήραμε τα πρώτα πλεονεκτήματα από τη συγχώνευση στα δύο πρώτα χρόνια, δεν κατορθώσαμε να διατηρήσουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που να ακολουθήσει επάξια», δήλωσε.

Ο κ. Weill απέρριψε τις απόψεις του κ. Reed και τόνισε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Citigroup ήταν επιτυχημένο. Σημείωσε δε ότι η τιμή της μετοχής της Citigroup είχε αυξηθεί 160% και πλέον -περισσότερο από καθιερωμένους κολοσσούς όπως η General Electric και η Berkshire Hathaway- μεταξύ 1998 και 2003, οπότε και παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v