Η Fed δεν μπορεί μόνη να νικήσει την κρίση

Η Fed έστειλε ένα τριπλό μήνυμα: ανησυχεί για τον πληθωρισμό, γνωρίζει ότι μόνο η μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να νικήσει την πιστωτική κρίση και σαφώς δεν προτίθεται να γίνει «έρμαιο» στις όποιες επιταγές των επενδυτών.

Η Fed δεν μπορεί μόνη να νικήσει την κρίση
του Krishna Guha από το Λονδίνο

Η απόφαση της Fed στις 18/3 να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης – λιγότερο από ότι ανέμενε η αγορά – αποστέλλει τρία μηνύματα.

Πρώτον, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ξεχάσει τον πληθωρισμό και σαφώς τον λαμβάνει υπόψη όταν καταμετρά τους κινδύνους και προγραμματίζει την νομισματική της πολιτική.

Δεύτερον, οι ρυθμίζοντες την οικονομική πολιτική κατανοούν πλήρως ότι μόνο η μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Τρίτον, η Fed αν και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να απογοητεύσει τους επενδυτές σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τα μέλη της είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνουν έρμαια των αγορών.

Τα τρία παραπάνω μηνύματα ήταν σαφή εάν εξετάσει κάποιος τον τρόπο που ψήφισαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed. Δύο μέλη – ο Richard Fisher, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας και ο Charles Plosser, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφεια – ήταν υπέρ μίας μικρότερης μείωσης, του επιπέδου των 50 μονάδων βάσης.

Κανένα μέλος της Fed δεν ήταν υπέρ μείωσης κατά 100 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο ανέμεναν οι αγορές.

«Πραγματικά μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι δύο μέλη της Fed ήταν υπέρ μίας τέτοιας πρότασης», επισημαίνει ο David Greenlaw, οικονομολόγος της Morgan Stanley.

Και τα τρία μηνύματα συνδέονται μεταξύ τους. Η Fed επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι παρακολουθεί τον πληθωρισμό και θέλει να τον διατηρήσει «τιθασευμένο». Ανησυχεί ότι εκτεταμένες μειώσεις επιτοκίων θα εντείνουν την πτώση του δολαρίου, θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές εμπορευμάτων και φυσικά θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Επίσης, φαίνεται να πιστεύει ότι εάν μειώσει υπερβολικά τα επιτόκια, οι αγορές ομολόγων θα επαναστατήσουν, οδηγώντας υψηλότερα τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και μαζί με αυτά και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, αποτελώντας έναν ακόμη κίνδυνο για την ανάπτυξη.

Ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής της Pimco, της εταιρείας διαχείρισης ομολόγων, τονίζει πως «διάβασα τη σημερινή (18/3) απόφαση της Fed ως μία ένδειξη ότι αναγνωρίζει την πιθανότητα το «εργαλείο» των επιτοκίων να μην είναι, ίσως, τόσο ισχυρό από μόνο του για να λύσει τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας».

Τα μέλη της Fed φαίνεται να πιστεύουν ότι η νομισματική πολιτική, αν και διαθέτει σημαντικό ρόλο στην «επούλωση» των τραυμάτων των πιστωτικών αγορών, από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Γι’ αυτό το λόγο φροντίζουν να χρησιμοποιούν και άλλα μέτρα βοήθειας και στήριξης των αγορών.

Εάν δεν υπήρχαν οι ενέσεις ρευστότητας τότε «η μείωση των επιτοκίων λιγότερο απ’ ότι ανέμενε η αγορά μάλλον δεν  θα είχε αυτά τα θετικά αποτελέσματα που ειδαμε στην αγορά», υποστηρίζει ο Max Bublitz, στρατηγικός αναλυτής της SCM Advisors.

Ακόμη, όμως, και αυτός ο συνδυασμός (ενέσεις ρευστότητας-μείωση επιτοκίων) μπορει να μην είναι αρκετός. Όλο και περισσότεροι ειδικοί φαίνεται να πιστεύουν ότι όχι μόνο η Fed αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα, τοποθετώντας δημόσιο χρήμα στις ταλαιπωρημένες αγορές ακινήτων, αλλά και δανείων.

Πιθανώς η τελευταία συνεδρίαση της Fed να αποτελέσει το κομβικό σημείο απο το οποίο και μετά οι ρυθμιστικές αρχές θα «απαντούν» στην πιστωτική κρίση ρίχνοντας το βάρος τους λιγότερο στις μειώσεις επιτοκίων και στα μακροοικονομικά πακέτα στήριξης και  περισσότερο σε νέα «εργαλεία» και μικροοικονομικές λύσεις.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v