Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βαθιά ανάσα των αγορών και το decoupling

Η Fed έπραξε αυτό που ανέμεναν οι αγορές, οι οποίες βοηθούμενες και απο τη Lehman επιδόθηκαν σε ράλι. Σε αντίθετη πορεία ίσως βρεθούν οι αγορές BRIC, που θυμήθηκαν το decoupling, σημειώνει ο αρθογράφος των “FT”, John Authers.

Η βαθιά ανάσα των αγορών και το decoupling
του John Authers, Investment Editor,
από την στήλη The Short View

Αφού πρώτα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άβυσσο (στη συνεδρίαση της Δευτέρας 17/3), οι επενδυτές φαίνεται ότι αποφάσισαν ότι η ζωή είναι κάτι που αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Fed, οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραφαν ράλι. Η Lehman Brothers, ο βασικός παράγοντας ανησυχίας των τελευταίων ημερών, επέστρεψε στη ζωή, μετά από έντονη φημολογία ότι βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο φόβος ότι η Bear Stearns θα είναι απλά η αρχή της γενικευμένης κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος μοιάζει να απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μία άλλη, όμως, ανησυχία εξακολουθεί να μοιάζει αληθοφανής. Οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), οι οποίες υποτίθεται ότι ακολουθούσαν πορεία «απόσχισης» (decoupling) από τις ανεπτυγμένες αγορές, μοιάζουν να επιστρέφουν στο όχημά τους.

Οι κεντρικές τους τράπεζες βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από τη Fed. Την Τρίτη 18/3, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αύξηση των αναγκαίων αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και πρόσφατα προειδοποίησε ότι η αγορά δεν θα πρέπει να περιμένει πιθανές μειώσεις.

Αρκετές μετοχές σε Ινδία και Κίνα βρίσκονται αντιμέτωπες με μία απαίσια χρονιά. Ο Shanghai Composite βρίσκεται 40% χαμηλότερα από το υψηλό του περασμένου Οκτωβρίου ενώ ο Sensex κινείται 29% χαμηλότερα σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδο που άγγιξε τον Ιανουάριο.

Βραζιλία και Ρωσία, οι περισσότερο εξαρτημένες από τα εμπορεύματα οικονομίες, έχουν κατορθώσει με την πορεία των χρηματιστηρίων τους να «σώσουν» τον δείκτη BRIC, ο οποίος βρίσκεται 24,5% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του.

Ο δείκτης BRIC έφθασε σε υψηλά επίπεδα στις 31 Οκτωβρίου 2007. Από τότε μέχρι σήμερα η πορεία του είναι κατα 9% χειρότερη σε σύγκριση με αυτήν του MSCI World. Παρά την ύπαρξη εξαιρετικά φθηνού χρήματος στις ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν ένα μέρος τού.

Καθώς οι αγορές  BRIC εξακολουθούν να υπεραποδίδουν σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας, δεν αποκλείεται να πέσουν κι άλλο, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η Wall Street.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v