Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Bear και η αρκούδα...

Όταν μια τράπεζα όπως η Bear Stearns πεθαίνει, οι αγορές παθαίνουν ψύχωση με το ποια θα ακολουθήσει. Και καταδικάζουν κάνοντας ελάχιστες διακρίσεις...

H Bear και η αρκούδα...
Όταν μια τράπεζα πεθαίνει, οι αγορές παθαίνουν ψύχωση με το ποια θα ακολουθήσει. Κάποιοι επενδυτές δεν περιμένουν να δουν το τέλος - έτσι προκλήθηκε το μαζικό ξεφόρτωμα ευρωπαϊκών τραπεζών από τα χαρτοφυλάκια μετά την κατάρρευση της Bear Stearns, όπου πολλές τραπεζικές μετοχές διολίσθησαν έως 10%. Το ξεπούλημα ήταν όμως μεθοδικό, όπως είναι εξάλλου όλους τους τελευταίους μήνες.

Οι επενδυτές μελετούν τις τράπεζες με τρία κριτήρια. Όσες δεν καλύπτουν έστω και ένα, βλέπουν τη μετοχή τους να διολισθαίνει. Πρώτον, έχει η τράπεζα αρκετή ρευστότητα ώστε να μη χρεοκοπήσει; Αυτό σημαίνει ότι εξετάζουν το μίγμα χρηματοδότησής της, ειδικά σε σχέση με την αγορά «λιανικής», και προσπαθούν να καταλάβουν πόση ζημιά θα γίνει στην κερδοφορία εάν στερέψει μια πηγή κεφαλαίων. Πρόκειται για την περίπτωση που καταδίκασε την Bear Stearns, όπως και τη βρετανική Northern Rock. Και είναι ο λόγος για τον οποίο πιέζονται η Lehman Brothers και οι ισλανδικές τράπεζες.

Το δεύτερο κριτήριο είναι η κεφαλαιακή επάρκεια. Η Royal Bank of Scotland και η Barclays τιμωρούνται κυρίως επειδή η ποιότητα και οι βαθμολογίες των κεφαλαίων Tier 1 είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Έτσι καθιστούν τους επενδυτές ευάλωτους σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, εάν επιδεινωθούν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Ακόμη όμως και οι τράπεζες που δείχνουν να έχουν εύρωστα κεφάλαια πιέζονται, εξαιτίας του τρίτου κριτηρίου, που είναι η ποιότητα των ενεργητικών. Αυτός ο φόβος περαιτέρω απομειώσεων είναι επίμονος και οι συγκρατημένες αποκαλύψεις από μέρους των τραπεζών επιδεινώνουν, δεν βοηθούν, το πρόβλημα. Η ελβετική τράπεζα UBS, παρά την εύρωστη κεφαλαιακή θέση της και τις πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις της, είναι το πλέον εμφανές θύμα της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Ακόμη και οι μικρότερες προκαταλήψεις γίνονται τεράστιες στα πανικόβλητα ξεπουλήματα. Για παράδειγμα, κανείς δεν θέλει να συναλλάσσεται με τράπεζες που έχουν μεγάλο άνοιγμα στα εμπορικά ακίνητα (Anglo Irish Bank και HBOS) ή δανεισμό buy-to-let lending (Bradford & Bingley). Πρόκειται για δευτερεύοντα προβλήματα σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση και την κεφαλαιακή επάρκεια. Αλλά με δεδομένη τη θεαματική εξαφάνιση της Bear, τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν είναι παρανοϊκός ο χαρακτήρας αυτής της μεθόδου.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v