Πώς απαντά η Αθήνα στις πιέσεις για το προσφυγικό

«Δεν έχουμε πρόθεση να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών εδώ», ξεσπά ο Ελληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας την πρόταση για μετατόπιση των ελέγχων στα σύνορα της πΓΔΜ με Ελλάδα. Η στάση Γιούνκερ, η σημερινή σύνοδος υπουργών και οι αιχμές της Αθήνας για ΕΕ και Τουρκία.

  • του Andrew Byrne
Πώς απαντά η Αθήνα στις πιέσεις για το προσφυγικό

Η Ελλάδα απάντησε στις ευρωπαϊκές προτάσεις για πιο σφικτή ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της με την πΓΔΜ, περιγράφοντας τα πιο πρόσφατα σχέδια για την αναχαίτιση της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη ως επικίνδυνο πείραμα που θα μπορούσε να «τραυματίσει» τη χώρα.

Οι προτάσεις για αποστολή κοινών αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα της πΓΔΜ με την Ελλάδα -που αρχικά σκιαγραφήθηκαν σε επιστολή που έστειλε ο Μίρο Τσεράρ, πρωθυπουργός της Σλοβενίας, στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα- έχουν κερδίσει πολιτικό momentum ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα.

Το σχέδιο προσπαθεί να μετατοπίσει την πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ευρώπης για έλεγχο των προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση ήδη ζορίζεται να διαχειριστεί την εισροή με περιορισμένους πόρους.

Την πρόταση της Ουγγαρίας έκανε αποδεκτή η Κομισιόν, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Μίρο Τσεράρ. «Καλωσορίζω την πρότασή σας, σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες-μέλη θα παράσχουν βοήθεια στην πΓΔΜ για τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μέσω της αποστολής αστυνομικών και αξιωματούχων καθώς και εξοπλισμού», αναφέρει στην επιστολή του. Ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανθρώπους που δεν θέλουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στη χώρα που εισέρχονται αλλά σε κάποια άλλη. "Οι χώρες-μέλη θα έπρεπε να αρνούνται την είσοδο ανθρώπων από τρίτες χώρες που δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου ενώ είχαν την ευκαιρία να το κάνουν", γράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας την Παρασκευή ισχυρίστηκε πως η πρόταση θα έδινε τέλος στους συνοριακούς ελέγχους στο εσωτερικό της Σένγκεν και ανέφερε ότι αυτό έχει ήδη τη σθεναρή υποστήριξη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ουγγαρίας και την Πολωνίας, ενώ «θετικές ενδείξεις» έχουν έρθει από τις Βρυξέλλες. Μια ομάδα αξιωματούχων της ΕΕ ήταν στην ΠΓΔΜ την Παρασκευή, ώστε να αξιολογήσουν τις συνθήκες ενόψει των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας.

Αλλά ο Ιωάννης Μουζάλας, ο Έλληνας υπουργός για τη Μετανάστευση, ανέφερε πως η απομόνωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα εμπόδιζε τους αιτούντες ασύλου να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν είχε ερωτηθεί για το σχέδιο προκαταβολικά.

Αντίθετα, ο κ. Μουζάλας έκανε έκκληση για μεγαλύτερη βοήθεια προς την Τουρκία, προκειμένου να μειώσει τους αριθμούς προσφύγων που διασχίζουν τη θάλασσα του Αιγαίου προς την Ελλάδα. Περισσότεροι από 2.000 αιτούντες ασύλου φτάνουν κάθε μέρα από την Τουρκία, πριν ταξιδέψουν από τη στεριά προς την ΕΕ μέσω των δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν είναι εύκολο να παγιδεύσουμε (τους αιτούντες ασύλου) και δεν έχουμε την πρόθεση να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών εδώ πέρα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους πολιτική είναι αυτή κατά την οποία μια χώρα θα έκλεινε τα σύνορά της με την Ελλάδα», τόνισε την Κυριακή το βράδυ. «Δεν έχουμε τον χρόνο να πειραματιζόμαστε με πράγματα που μόνο θα επιδεινώσουν το τραύμα».

Ο κ. Μουζάλας μιλούσε ώρες πριν το σχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί σε μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Ολλανδία. Υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είχαν ζητήσει την άποψη της Ελλάδας για την πρόταση μέχρι την Κυριακή, όταν εκείνος συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, στην Αθήνα.

Τα σχέδια σήμαναν συναγερμό στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση είχε προηγούμενα προειδοποιήσει ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε «μαύρο κουτί» για πρόσφυγες. Η πρόταση είναι ιδιαίτερα επίμαχη διότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ και έχει δυσκολέψει τις σχέσεις με τον νότιο γείτονά της -η Αθήνα έχει μπλοκάρει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λόγω μιας διαμάχης για το επίσημο όνομά της.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταστρώνουν σχέδια με χώρες όπως η ΠΓΔΜ, οι οποίες δεν είναι κράτη-μέλη, και μετά αφήνουν εκείνες που είναι μέλη εκτός αυτού του διαλόγου -αυτός δεν είναι τρόπος για να φτάσει κανείς σε λύση», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Η λήψη αυστηρών μέτρων στα σύνορα είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά πρωτοβουλιών τις οποίες εξετάζουν οι υπουργοί, καθώς αυξάνεται η πίεση για μείωση του αριθμού των νέων αφίξεων. Ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως η ΕΕ έχει «έξι με οκτώ εβδομάδες» για να βρει μια αποτελεσματική λύση, αλλιώς η ζώνη ελεύθερης διέλευσης θα καταρρεύσει.

Ο κ. Τσεράρ επεσήμανε την Παρασκευή πως ελπίζει ότι μια «στέρεη, ρεαλιστική πρόταση» θα συμφωνηθεί μέσα στις ημέρες, προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να αναλάβουμε πιο αποτελεσματική δράση σε σχέση με τη λεγόμενη μεταναστευτική οδό Βαλκανίων-Κεντρικής Ευρώπης».

Προηγούμενα σχέδια, όπως ένα πρόγραμμα αρωγής τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση από την πλευρά της πως θα μειώσει της αφίξεις προσφύγων, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να αναχαιτίσουν τη ροή των αιτούντων ασύλου που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Περισσότεροι από 43.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από θαλάσσης, μόνο τον Ιανουάριο.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v