Kόντρα ΗΠΑ-Βρυξελλών για τις εμπορικές σχέσεις με Κίνα

Πιέσεις στις Βρυξέλλες να μην αναγνωρίσουν την Κίνα ως «οικονομία της αγοράς» στον ΠΟΕ, ασκεί η Ουάσιγκτον. Κατηγορεί την Κομισιόν για επικίνδυνο «φλερτ» με το Πεκίνο. Διχασμένες εμφανίζονται οι κυβερνήσεις της Ε.Ε.

  • των Christian Oliver, Shawn Donnan και Tom Mitchell
Kόντρα ΗΠΑ-Βρυξελλών για τις εμπορικές σχέσεις με Κίνα

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες να μην παραχωρήσουν στην Κίνα «καθεστώς οικονομίας της αγοράς», λέγοντας πως η επί μακρόν επιδιωκόμενη εμπορική αναγνώριση θα υπονομεύσει τις προσπάθειες να αποτραπεί ο κατακλυσμός των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αγορών από φθηνά αγαθά κινεζικών εταιρειών.

Η επίτευξη του «καθεστώτος οικονομίας της αγοράς» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Κίνας.

Ένα από τα οφέλη είναι πως θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να επιβάλουν σκληρούς δασμούς σε κινεζικές εταιρείες για πρακτικές ντάμπινγκ στις αγορές τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι η παραχώρηση του «καθεστώτος οικονομίας της αγοράς» στο Πεκίνο θα ισοδυναμεί με «μονομερή παροπλισμό» των εμπορικών αμυντικών γραμμών της Ευρώπης έναντι της Κίνας. Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είναι ιδιαίτερα επικριτικοί σε μια τέτοια κίνηση, την οποία βλέπουν ως μία ακόμα προσπάθεια των Ευρωπαίων να κερδίσουν τη συμπάθεια του Πεκίνου για να εξασφαλίσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.

Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει με όλο και πιο θετική διάθεση τις εκκλήσεις της Κίνας. Η Κομισιόν αναμένεται να λάβει μια απόφαση στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει υποστηρικτική στάση, ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος έχει πρωταγωνιστεί στο φλερτ της Βρετανίας με το Πεκίνο, είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας θετικής απόφασης.

Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη από όλες την ιταλική, και ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ευρωπαϊκών εργατικών συνδικάτων και παραδοσιακών βιομηχανιών -όπως η κλωστοϋφαντουργία και η χαλυβουργία- είναι κατηγορηματικά αντίθετοι. Λαμβάνοντας ώθηση και από τις δυσαρέσκειες αυτές, ανώτατοι εμπορικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει τους τελευταίους μήνες τις ανησυχίες τους σε Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από μια διαφωνία για τους όρους της συμφωνίας ένταξης της Κίνας στον ΠΟΕ το 2001.

Το Πεκίνο υποστηρίζει εδώ και καιρό μια ερμηνεία του συμφώνου με βάση την οποία θα αναγνωριστεί αυτόματα ως οικονομία της αγοράς στο τέλος του 2016. Αλλά πολλοί νομικοί διαφωνούν με αυτή την ερμηνεία. Υποστηρίζουν πως η παρέμβαση του Πεκίνου στον καθορισμό τιμών, η παροχή επιδοτήσεων σε μια σειρά από βιομηχανίες και άλλες συγκεντρωτικές πολιτικές δεν επιτρέπουν την αναγνώριση της Κίνας ως οικονομίας της αγοράς.

«Η Κίνα έγινε δεκτή στον ΠΟΕ σχεδόν πριν από 15 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι μέχρι σήμερα θα είχε γίνει μια οικονομία της αγοράς. Δεν είναι και θα ήταν λάθος να αντιμετωπίζεται ως τέτοια, όταν πληροί τόσο λίγα κριτήρια», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μάρτιν, ευρωβουλευτής των Εργατικών της Βρετανίας.

Οι διαβουλεύσεις της Ε.Ε. γίνονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τη βιομηχανία χάλυβα, που έχει χάσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού από το 2009 και βλέπει τις φθηνές εισαγωγές από την Κίνα ως την αιτία των προβλημάτων της.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν θέλει να αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα μετά από μια σειρά συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια. Προσβλέπει σε μεγάλες κινεζικές επενδύσεις για το νέο Ταμείο υποδομών €300 δισ., που έχει σχεδιαστεί για να τονώσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφασή της, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους δεν έχει ληφθεί ακόμα. Ωστόσο, διπλωμάτες και επιχειρηματίες που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λένε ότι υπάρχει momentum για μια θετική απόφαση για την Κίνα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

«Η στάση των Βρυξελλών προς την Κίνα είναι πιο θετική από αυτήν της Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Του Ξινκουάν, ειδικός σε θέματα εμπορίου στο Επιχειρηματικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Φυσικά, οι βιομηχανίες της Ε.Ε. δεν θα καλωσορίσουν το καθεστώς οικονομίας της αγοράς για την Κίνα. Αλλά πιστεύω ότι είναι πιθανό να δοθεί».

Με βάση τους κανονισμούς του ΠΟΕ, η μη αναγνώριση της Κίνας ως οικονομία της αγοράς δίνει στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. πολύ μεγαλύτερο περιθώριο στον καθορισμό του δίκαιου κόστους παραγωγής των κινεζικών εταιρειών, όταν διενεργούν έρευνες για πρακτικές ντάμπινγκ. Όπως υποστηρίζουν νομικοί, αυτό έχει κάνει πιο εύκολο για τους καταγγέλλοντες να κερδίσουν τις υποθέσεις τους κατά της Κίνας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία υποστηρίζεται θερμά από την αμερικανική βιομηχανία, υιοθετεί μια πολιτική αδράνειας, η οποία θα αναγκάσει την Κίνα να προσφύγει στον ΠΟΕ και να μεταφέρει στο Πεκίνο το βάρος να αποδείξει ότι το κρατικιστικό οικονομικό της μοντέλο πληροί όλα τα κριτήρια για την παραχώρηση «καθεστώτος οικονομίας της αγοράς».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v