Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εκλέχθηκε ως νέος ηγέτης του κόμματος των Εργατικών σε μια από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στη σύγχρονη βρετανική πολιτική ιστορία.
Ο κ. Κόρμπιν εξελέγη με τε 59,5% των ψήφων του κόμματος, επικρατώντας του Αντι Μπέρναμ αλλά και των Υβέτ Κούπερ και Λιζ Κένταλ.
Ο ακτιβιστής που έχει περάσει 32 χρόνια σαν βουλευτής, διαμαρτυρόμενος από τις πίσω θέσεις του κοινοβουλίου είναι πλέον ο επίσημος ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Αυτός ο ρόλος του δίνει τον έλεγχο σε έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων στερλινών του κόμματος, την ηγεσία σε 322 βουλευτές του κόμματος και μια θέση στα βιβλία της ιστορίας.
Ο Τομ Γουάτσον, που εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος, έκανε έκκληση για ενότητα. «Υποσχέθηκα να στηρίξω τον νέο ηγέτη του κόμματος 100% και αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω», δήλωσε.
Η νίκη του Κόρμπιν – που ήταν αουτσάιντερ με τα στοιχήματα υπέρ του να επιστρέφουν 100 φορές τα λεφτά τους- έχει διχάσει τους Εργατικούς.
Δημιουργεί ένα μεγάλο κενό μεταξύ των ακτιβιστών που εξέλεξαν τον 66χρονο γενειοφόρο άντρα και των βουλευτών των Εργατικών στο Γουέστμινστερ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αντίθετοι στις ασυμβίβαστες αριστερές του απόψεις.
Ο κ. Κόρμπιν ωστόσο δεν αναμένεται να προσπαθήσει να επιβάλλει πειθαρχία στα στελέχη του κόμματος, δεδομένου ότι και ίδιος έχει ψηφίσει αντίθετα με τη γραμμή του κόμματος περισσότερες από 500 φορές.
Μετά την ήττα στις γενικές εκλογές το Μάιο επιλέχθηκε από μια μικρή ομάδα αριστερών βουλευτών των Εργατικών για να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία. Ηταν «η σειρά μου», δήλωσε ο ίδιος στο New Statesman.
Υπέβαλε τελικά υποψηφιότητα τα τελευταία λεπτά πριν λήξει η σχετική διορία, όταν πιέστηκε από βουλευτές που ήθελαν «να διευρυνθεί το ντιμπέιτ».
Οι πιο μετριοπαθείς συνάδελφοί του εντυπωσιάστηκαν τις επόμενες εβδομάδες καθώς η επίμονη ρητορική του κατά της λιτότητας, των τραπεζών και του πολέμου βρήκαν απήχηση σε μεγάλη μερίδα των Βρετανών.
Η νίκη του επιτεύχθηκε χάρη στις αλλαγές που επέβαλε στο σύστημα εκλογής ηγεσίας ο προκάτοχός του Εντ Μίλιμπαντ.
Οι νέοι κανόνες μειώνουν την επιρροή των βουλευτών ενώ επιτρέπουν στα μέλη του κόμματος και μέλη σωματείων – που πληρώνουν 3 λίρες- να ψηφίζουν.
Η εκλογή του απηχεί την πιο αντισυμβατική διάθεση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, όπως φαίνεται και από τον υποψήφιο για την ηγεσία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς, τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και τους Podemos στην Ισπανία.
Επίσης, ο κ. Κόρμπιν προσέλκυσε και τη στήριξη ισχυρών σωματείων με βαθιές τσέπες και διασυνδέσεις – που αναμενόταν να στηρίξουν τον Μπέρναμ.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι των συνυποψηφίων του, ιστορικά στελέχη του κόμματος προειδοποίησαν τους ψηφοφόρους να μην τον στηρίξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι αυτοί που οι καρδιές τους είναι με τον Κόρμπιν χρειάζονται... μεταμόσχευση.
Τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι η αριστερή ρητορική του Κόρμπιν, όπως το αίτημά του να μην υπάρξουν περικοπές δαπανών τη στιγμή που το χρέος της Βρετανίας ξεπερνά το 1,5 τρισ. στερλίνες, θα καταδικάσουν εκλογικά τους Εργατικούς
Αλλωστε, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους Εργατικούς το Μάιο κυρίως επειδή δεν θεωρούσαν ότι είναι οικονομικά υπεύθυνη η στάση του κόμματος, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.
Ο Κόρμπιν διαφωνεί, επιμένοντας ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους Εργατικούς επειδή προσέφεραν προτάσεις μόνο για «ήπια λιτότητα», υπό την ηγεσία του Μίλιμπαντ.
Επίσης, ο Κόρμπιν έχει δεχτεί κριτική για την πρότασή του να φύγει από το ΝΑΤΟ η Βρετανία. Είναι αντίθετος στην μοναρχία, έχει περιγράψει την εξωδικαστική δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν ως «τραγωδία» και έχει περιγράψει τη Χαμας και τη Χεζμπολαχ ως «φίλους». Επίσης, έχει υπερασπιστεί τις συναντήσεις του με στελέχη αντισημιτικών οργανώσεων ως κινήσεις στο πλαίσιο του ανοίγματος σε όλες τις πλευρές της διαμάχης στη Μέση Ανατολή.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν ο Κόρμπιν θα μπορέσει να κρατήσει ενωμένο το κόμμα ή θα εισέλθει σε μεγάλες εσωτερικές διαμάχες, όπως αυτές που έπληξαν τους Εργατικούς στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Όχι μόνο πρέπει να αποτρέψει την ανταρσία περισσότερων από 200 βουλευτών των Εργατικών αλλά είναι αντιμέτωπος και με εκλογικές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα. Οι Εργατικοί κατατροπώθηκαν στη Σκωτία το Μάιο, έχασαν έδαφος έναντι των Τόρις στο Νότο και είδε το UKIP να λαμβάνει στήριξη από την εργατική τάξη σε κάποιες περιφέρειες του Βορρά.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation