Το επικίνδυνο όνειρο του Δελχί να ξεπεράσει την Κίνα

Παρά τις άστοχες κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης στο χρηματιστήριο και τη διαδικασία μετάλλαξης της οικονομίας της χώρας, είναι δύσκολο για την Ινδία να γίνει το βιομηχανικό κέντρο που θα αντικαταστήσει την ασιατική υπερδύναμη.

  • του David Pilling
Το επικίνδυνο όνειρο του Δελχί να ξεπεράσει την Κίνα

Η λαμπερή Ινδία επέστρεψε. Τουλάχιστον αυτό θα ήθελαν να πιστέψετε πολλοί υπερβολικοί Ινδοί. Με την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και τα διαπιστευτήρια των αγορών της αλλά και των φορέων χάραξης πολιτικής περιορισμένα, η Ινδία είναι εύλογα έτοιμη να αναλάβει τα ηνία ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Πολλοί Ινδοί, με «γλώσσα» που θυμίζει την εκστρατεία για τη «Λαμπερή Ινδία», η οποία χρησιμοποιήθηκε όταν το κόμμα Bharatiya Janata του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία πριν από μία δεκαετία, βλέπουν μια σημαντική ευκαιρία στις κακοτυχίες της Κίνας.

Ο Arun Jaitley, υπουργός Οικονομικών, είπε σε συνέντευξή του στο BBC: «Μία οικονομία που μπορεί να αναπτυχθεί 8 με 9% όπως η Ινδία, σίγουρα έχει ικανούς ώμους για να παρέχει στήριξη στην παγκόσμια οικονομία». Ο Adi Godrej, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου καταναλωτικών αγαθών, είπε ότι είναι μία καλή στιγμή για να «λάμψει» η Ινδία.

Σε μία από τις ισχυρότερες τοποθετήσεις περί «εκτοπισμού» την Κίνας, ο Jayant Sinha, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είπε ότι το Δελχί είναι έτοιμο να «πάρει τη σκυτάλη της παγκόσμιας ανάπτυξης» από το Πεκίνο. Είπε ευδιάθετα στο κοινό της Μπιχάρ, μία από τις πλέον φτωχές και αμαθείς πολιτείες: «Τις επόμενες ημέρες, η Ινδία θα αφήσει την Κίνα πίσω της σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και εξέλιξη».

Εκ πρώτης όψεως, υπάρχει χώρος για αισιοδοξία. Καθώς η Κίνα προσπαθεί να αποκοπεί από την υπερτροφοδότηση στις επενδύσεις, η οικονομία της αναπόφευκτα θα επιβραδυνθεί. Επισήμως, η ανάπτυξη θα πέσει στο 7% φέτος. Πιθανότατα, θα μπορούσε γρήγορα να κινηθεί προς το 5%, ή και χαμηλότερα. Η Ινδία, στο μεταξύ, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,7%.

Αντίθετα με πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένων των χωρών των BRICS, Βραζιλίας, Ρωσίας και Νότιας Αφρικής, η Ινδία δεν έχει τροφοδοτηθεί από εξαγωγές εμπορευμάτων στις υψηλές τιμές του τελευταίου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πιεστεί προς τα κάτω από τη βουτιά στα εμπορεύματα, την οποία έχει παρακινήσει η Κίνα. Κάθε άλλο.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες βελτιώνουν τη λογιστική της θέση και διευκολύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ούτε αποτελεί εξαγωγέα βιομηχανικών προϊόντων. Ακόμη και αν η παγκόσμια ζήτηση είναι αδύναμη, η οικονομία της είναι σχετικά απομονωμένη, με το 57% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος να προέρχεται από την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Ωστόσο, η ιδέα ότι η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει η πιο ελκυστική χώρα της παγκόσμιας οικονομίας είναι τουλάχιστον ελαττωματική. Αν παρακινήσει τον εφησυχασμό, αυτό είναι σίγουρα επικίνδυνο. Οι ελπίδες ότι η Ινδία μπορεί να αντικαταστήσει την Κίνα ως μηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Σε ονομαστικούς όρους -το πλέον κατάλληλο μέτρο για να κρίνει κανείς τον παγκόσμιο αντίκτυπο μιας οικονομίας-, η παραγωγή της Ινδίας είναι το ένα πέμπτο από εκείνη την Κίνας. Η Ινδία αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι ενός ισχυρού 13,5% της Κίνας. Αν η Κίνα εμφάνιζε ανάπτυξη 5% ετησίως, θα προόσθετε μία οικονομία του μεγέθους της Ινδίας στην ήδη ισχυρή παραγωγή της σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Το να λέμε ότι η Ινδία μπορεί να πιάσει αυτά τα νούμερα, είναι σαν να λέμε ότι ένα ποντίκι μπορεί να τραβήξει ένα τρακτέρ.

Συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, ο κόσμος έχει δει πολλά μέσα από τους σπασμούς της αγοράς της Κίνας. Φυσικά, οι κακότεχνες απόπειρες να τονώσει το χρηματιστήριο και να μετακινηθεί σε μια πιο ελαστική συναλλαγματική ισοτιμία έχουν ταράξει την εμπιστοσύνη στην κινεζική χάραξη πολιτικής που θεωρούνταν αξιόπιστη. Φυσικά η πρόσφατη αναταραχή αποτελεί επίσης σύμπτωμα μιας βαθύτερης ασθένειας στην κινεζική οικονομία, καθώς περνά την ταλαιπωρία του να μετατρέψει την ανάπτυξή της σε οδηγούμενη από την κατανάλωση και όχι από την επένδυση. Για την Κίνα, οι μέρες κατά τις οποίες μπορούσε να ακολουθήσει τους υπόλοιπους με σχετική ευκολία έχουν τελειώσει. Ωστόσο, το να ξεγράψει κανείς την Κίνα είναι άστοχο. Έχει την ορμή 30 ετών ανάπτυξης πίσω της.

Η ιδέα ότι η Ινδία θα επιπλεύσει αποτελεσματικά πάνω από τα επίπεδα ανάπτυξης της Κίνας είναι απελπιστικά αυτάρεσκη. Τα στατιστικά της Ινδίας είναι τόσο αμφίβολα όσο και της Κίνας. Ο κόσμος ξεχνά ότι μόλις πέρυσι τον Φεβρουάριο, η Ινδία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει το ΑΕΠ, προσθέτοντας περισσότερο από 2% στον ρυθμό ανάπτυξής της. Με το παλιό μέτρο, η Ινδία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό 5%.

Η «φουσκωμένη» ανάπτυξη δίνει μία λανθάνουσα αίσθηση ασφάλειας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να εξηγηθεί το γιατί η κυβέρνηση του κ. Μόντι έχει καθυστερήσει τόσο να περάσει τις συνεχώς εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, σχεδόν τίποτε δεν συνέβη. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ανίκανος να θεσπίσει μία φορολογία σε αγαθά και υπηρεσίες, με την οποία οι οικονομολόγοι συμφωνούν πως θα ήταν ευκολότερο να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα σε πολλές διαφορετικές πολιτείες. Αντιμέτωπος με την αντίσταση των αγροτών, έχει εγκαταλείψει εντελώς τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη γεωργία, το οποίο θα διευκόλυνε την οικοδόμηση εργοστασίων. Το επιχειρείν στην Ινδία εξακολουθεί να είναι δύσκολο.

Ενώ η χώρα είναι σχετικά απομονωμένη από την παγκόσμια οικονομία, αυτό συμβαίνει μερικώς διότι δεν παράγει πολλά που οι άλλοι θεωρούν πως αξίζει να αγοράσουν. Για μια χώρα που επιθυμεί να γίνει το βιομηχανικό κέντρο που θα αντικαταστήσει την Κίνα, αυτό φαίνεται περισσότερο για αδυναμία παρά για δύναμη.

Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστεί επειδή τα σχετικά αμφίβολα στατιστικά λένε ότι η Ινδία αναπτύσσεται ταχύτερα από την Κίνα. Οι Ινδοί αξιωματούχοι καλά θα κάνουν να σταματήσουν να καυχιούνται και να αρχίσουν να θεσπίζουν ουσιαστικές αλλαγές.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v