Eυκαιρία για την Ε.Ε. το σχέδιο Γιούνκερ στο μεταναστευτικό

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρέπει να αποδεχτούν τη Δευτέρα την πρόταση Γιούνκερ για υποδοχή 160.000 προσφύγων. Σημαντική η ανακούφιση για Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία. Σωστή η πρόβλεψη για επαναπατρισμό των οικονομικών μεταναστών και ενίσχυση των συνόρων.

  • editorial
Eυκαιρία για την Ε.Ε. το σχέδιο Γιούνκερ στο μεταναστευτικό

Οι ηγέτες της Ευρώπης δεν έχουν πολύ χρόνο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, της πιο σοβαρής που έχει χτυπήσει την ήπειρο από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 500.000 μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ε.Ε. φέτος και αναμένονται χιλιάδες ακόμη τους επόμενους μήνες. 

Οι συνέπειες είναι ορατές σε περιστατικά ταραχών σε όλο το μπλοκ, από το χάος στη Λέσβο μέχρι τη μόνιμη αναστάτωση στο γαλλικό λιμάνι Καλέ. Ιδανικά, τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα είχαν δώσει μια κοινή απάντηση σε μια ανθρωπιστική κρίση τέτοιου μεγέθους. Με το μεταναστευτικό να έχει εγείρει το λαϊκό αίσθημα στα περισσότερα κράτη-μέλη, οι κυβερνήσεις είναι διχασμένες για το πώς πρέπει να δράσουν.

Σε μια απόπειρα να διαμορφώσει μια κοινή προσέγγιση στην κρίση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκάλυψε ένα σχέδιο για «αποφασιστική, συγκεντρωτική δράση».

Δεν προσφέρει μια περιεκτική λύση αλλά περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών βημάτων τα οποία πρέπει να κάνει η Ευρώπη. Στην καρδιά του σχεδίου βρίσκεται η πρόταση να διαμοιραστούν σε όλη την Ε.Ε. οι 160.000 πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Όταν οι υπουργοί Εσωτερικών του μπλοκ θα συναντηθούν τη Δευτέρα, η πρόταση Γιούνκερ πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Είναι θλιβερό το ότι τα κράτη της Ε.Ε. παραμένουν βαθιά διαιρεμένα στη μεταναστευτική κρίση. Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών και αισθάνονται τη μεγαλύτερη πίεση. Αλλά ελάχιστοι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν προθυμία να ελαφρώσουν το βάρος τους. Η Γερμανία επέδειξε ανωτερότητα, προσφέροντας φέτος άσυλο σε 200.000 μετανάστες. Αλλά η Πολωνία, ένα από τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης, δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί πάνω από μερικές χιλιάδες.

Η Βρετανία έχει διαμηνύσει ότι θα δεχθεί 20.000 πρόσφυγες από κέντρα υποδοχής που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι λιγότερο γενναιόδωρο από ό,τι άλλα κράτη όπως η Γαλλία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνεχίζει να κρίνει λανθασμένα το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο μεταναστευτικό.

Η Βρετανία έχει ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε συμμετοχή στο σχέδιο Γιούνκερ, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να το ακολουθήσει.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να βάλουν την πρότασή του για την επανεγκατάσταση 160.000 προσφύγων στη σωστή της διάσταση. Το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο για να χαλαρώσει την πίεση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Αλλά είναι ελάχιστο όταν συγκρίνεται με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής μετά την κατάρρευση της Συρίας. Όπως υποστήριξε την Τετάρτη ο κ. Γιούνκερ, το νούμερο που πρότεινε αντιστοιχεί στο 0,11% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε. Αντίθετα, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι σε κέντρα υποδοχής στον Λίβανο, μια χώρα που ο πλούτος της είναι το ένα πέμπτο της Ε.Ε., αντιστοιχεί στο 25% των Λιβανέζων πολιτών.

Το σχέδιο έχει και άλλα θετικά σημεία. Προτείνει μια μεγαλύτερη και καλύτερα χρηματοδοτούμενη υπηρεσία ελέγχου συνόρων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προσφύγων μόλις φθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ακόμα περισσότερο, θα εφαρμόσει μια πολιτική για τον επαναπατρισμό των οικονομικών μεταναστών που προέρχονται από ασφαλείς χώρες προέλευσης, με το σκεπτικό ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.

Οποιαδήποτε πολιτική μαζικού επαναπατρισμού είναι δύσκολη. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας το ότι η Ε.Ε. στέλνει σήμα στους ανθρώπους εκτός του μπλοκ ότι η μετανάστευση στην Ευρώπη δεν είναι ένα εγγυημένο ταξίδι, αλλά μια διαδικασία που βασίζεται σε κανόνες.

Η μεταναστευτική κρίση έχει εγείρει έντονα και σύνθετα αισθήματα σε όλη την Ε.Ε. Ο κ. Γιούνκερ προσφέρει τώρα μια προσέγγιση που είναι ρεαλιστική αλλά και ανθρώπινη. Με το σχέδιο αυτό, το μπλοκ των 28 αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να προσφέρει εστία σε εκατομμύρια μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αλλά συνεπής στην ανθρωπιστική της παράδοση, η Ευρώπη θα καλωσορίσει όσους έχουν εκπατριστεί λόγω πολέμων και βίαιων επιθέσεων. Ο κ. Γιούνκερ έδειξε τον σωστό δρόμο που πρέπει να πάρει η Ευρώπη, μετά από πολλή σύγχυση και διαιρέσεις.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v