Η Fed κινδυνεύει να πυροδοτήσει «πανικό και αναστάτωση» στις αναδυόμενες αγορές, αν επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της του Σεπτεμβρίου και θα έπρεπε να το αναβάλει μέχρι να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία σε πιο στέρεα βάση, προειδοποίησε ο ανώτατος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη στην Κίνα και ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι η απόφαση της Fed να αυξήσει την επόμενη εβδομάδα τα επιτόκιά της, για πρώτη φορά από το 2006, θα έχει αρνητικές συνέπειες, είπε ο Kaushik Basu στους Financial Times.
Η προειδοποίησή του τονίζει την αυξανόμενη ανησυχία εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την πιθανή αύξηση από τη Fed. Ακολουθεί παρόμοιες «συμβουλές» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου το άγχος έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις μίας αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι αν οι φορείς χάραξης πολιτικής της Fed αποφάσιζαν την επόμενη εβδομάδα να αυξήσουν τα επιτόκια, θα το έκαναν ενάντια στη συμβουλή και των δύο θεσμών που δημιουργήθηκαν στο Bretton Woods ως φύλακες της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας.
Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα «σοκ» και μία νέα κρίση στις αναδυόμενες αγορές, είπε στους FT ο κ. Basu, ιδιαίτερα αφού θα προστεθεί στις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την υγεία της κινεζικής οικονομίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί μετά την κίνηση του Πεκίνου να υποτιμήσει το νόμισμά του τον περασμένο μήνα.
Είπε ότι, αν και έχει «διαφημιστεί» καλά από τη Fed, οποιαδήποτε αύξηση θα οδηγούσε σε φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες καθώς και σε απότομες αναταράξεις στα νομίσματα. Η πιθανή ενίσχυση του δολαρίου επίσης θα εμπόδιζε την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν νομίζω ότι η ίδια η αύξηση από τη Fed θα δημιουργήσει μεγάλη κρίση, αλλά θα προκαλέσει άμεση αναταραχή», είπε ο κ. Basu. «Είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα των κακών νέων των δύο τελευταίων εβδομάδων (η υποτίμηση στην Κίνα) με αυτήν (...) Εν μέσω αυτού, πρόκειται να δημιουργήσει πανικό και αναταραχή».
«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει τόσο ταραγμένη που αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε κάποια πολύ γρήγορη κίνηση, αισθάνομαι πως αυτό θα επηρεάσει κάποιες χώρες αρκετά άσχημα», είπε.
Αφού πέρασε μήνες προετοιμάζοντας τους επενδυτές για αύξηση των επιτοκίων φέτος, η Fed θα έρθει αντιμέτωπη στη συνεδρίασή της στις 16-17 Σεπτεμβρίου με μία έντονη διαμάχη αναφορικά με το πότε πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και πώς να ισορροπήσει τις αποδείξεις μίας ανθεκτικής εγχώριας οικονομίας έναντι των αναταράξεων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, που πυροδοτούνται από τους φόβους σχετικά με μία επιβράδυνση στην Κίνα.
Μπερδεμένα μηνύματα έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους από την κεντρική τράπεζα, σχετικά με τις προοπτικές μίας αύξησης αυτό τον μήνα. Ενώ η αγορά εργασίας εξακολουθεί να ενισχύεται, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα πιεστεί προς τα κάτω από το ισχυρότερο δολάριο και τις πρόσφατες πτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.
Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, έχει επανειλημμένως υπονοήσει ότι περιμένει να αυξηθούν τα επιτόκια φέτος για πρώτη φορά από το 2006. Της έχουν μείνει μόνο τρεις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για φέτος, αν πρόκειται να εκπληρωθεί αυτή η προσδοκία.
Ο αντίκτυπος της επιβραδυμένης οικονομίας της Κίνας στον κόσμο τονίστηκε από τα στοιχεία για το εμπόριο που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση και στις εξαγωγές και στις εισαγωγές τον Αύγουστο, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι.
Ο κ. Basu είπε ότι η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Ιούνιο, για ανάπτυξη 2,8% στην παγκόσμια οικονομία, τώρα απειλείται από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, καθώς και από μία αναιμική ανάπτυξη στις βιομηχανοποιημένες οικονομίες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτή είναι μια ανησυχία στις αναδυόμενες οικονομίες παντού, σε περίπτωση που η Κίνα χτυπηθεί», είπε ο κ. Basu. «Αυτό είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στον κόσμο (...) Συνολικά πρόκειται να μπούμε σε μία φάση πιο αργής παγκόσμιας ανάπτυξης».
«Όλο αυτό συνδυαστικά και με ό,τι συνέβη τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τις κινεζικές αγορές οδηγεί στο να πιστέψει κανείς πως το σενάριο μοιάζει ακόμη χειρότερο από όσο έμοιαζε τον Ιούνιο».
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation