Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παράπλευρες απώλειες της αγοράς subprime

Στις αρχές της εβδομάδας ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος IKB ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ”τρύπα” 17 δισ. ευρώ, εξαιτίας της έκθεσής του στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση αποκαλύπτει δύο επικίνδυνα σημεία.

της Gillian Tent,

από τη στήλη Market Insight

Άραγε πώς προφέρεται το ”ΩΧ” στα γερμανικά; Πρόκειται για μία ερώτηση που αρκετοί επενδυτές φαίνεται να σκέφτονται αυτή τη στιγμή, όταν εξετάζουν την πορεία της εταιρίας IKB, ενός εξειδικευμένου τραπεζικού ομίλου, δραστηριοποιούμενου στην παροχή δανείων.

Στις αρχές της εβδομάδας η IKB κυριολεκτικά αιφνιδίασε τις αγορές καθώς παραδέχτηκε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιες απώλειες λόγω των ”κακών επενδύσεών” της. Μία ανακοίνωση που ανάγκασε την κρατική τράπεζα KfW να παρέμβει και να ”προσφέρει” στην IKB βοήθεια ύψους 8 δισ. ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφτηκε ότι η συνολική ζημιά για την IKB, εξαιτίας της έκθεσής της στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, θα φτάσει έως και τα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή πολλαπλάσια από την αξία κεφαλαιοποίησης του ομίλου.

Και αυτό δεν ήταν το χειρότερο. Τα τεράστια προβλήματα εμφανίστηκαν μόλις 10 ημέρες έπειτα από ανακοίνωση της γερμανικής τράπεζας, στην οποία υποστήριζε ότι είχε ”ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα από την αρχή του έτους” και ταυτόχρονα αρνιόταν ότι αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της έκθεσής της στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Πιθανώς η παραπάνω λανθασμένη ανακοίνωση οφειλόταν στο γεγονός ότι οι διαχειριστές της γερμανικής τράπεζας δεν είχαν ούτε οι ίδιοι συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς. Άλλωστε, όπως έχει σημειωθεί κατ’ επανάληψη σε άρθρα των ”Financial Times”, η ”καταγραφή” των προβλημάτων σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα είναι αρκετά δύσκολη, ώστε ακόμη και ιδιαίτερα έμπειροι διαχειριστές hedge funds δυσκολεύονται να ανακαλύψουν το εύρος τους.

Όμως μια τέτοια διάψευση –όπως αυτή που συνέβη με την ανακοίνωση της IKB– δεν μπορεί να συμβεί μόλις μέσα σε 10 ημέρες, ακόμη και σε περιόδους έντονων προβλημάτων στις αγορές. Πέραν πάσης αμφιβολίας, εάν η IKB ήταν αμερικανική τράπεζα αυτή τη στιγμή θα αντιμετώπιζε μία στρατιά δικηγόρων έτοιμων να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της, ενώ οι πολιτικοί θα ζητούσαν ”εξηγήσεις” γιατί κρατικά χρήματα –ας μην ξεχνάμε ότι η ”άγγελος–βοηθός” KfW είναι κρατική, γερμανική τράπεζα– κατευθύνονται σε έναν ιδιωτικό όμιλο προκειμένου να τον σώσουν. Πιθανώς αυτό να συμβεί και στη Γερμανία.

Η περίπτωση, όμως, της IKB αποκαλύπτει κάτι διόλου ευχάριστο για τη γερμανική επιχειρηματική πραγματικότητα. Η Γερμανία μπορεί να διαθέτει άρτια εξειδικευμένους και με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μηχανικούς, αλλά μάλλον έχει έλλειψη από αντίστοιχου επιπέδου διαχειριστές κεφαλαίων.

Αποτέλεσμα αρκετοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι της Γερμανίας να μη διαθέτουν το πλέον ικανό εργατικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει με αξιώσεις στις δύσκολες, τρέχουσες εποχές.

Παράλληλα οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν την πραγματική οδυνηρή διάσταση που μπορούν να λάβουν τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα η ”ταχύτατη επέκταση” των προβλημάτων από μία χρηματαγορά στην άλλη, σε πολλές περιπτώσεις δεν τίθεται υπό διαχείριση από τους κατάλληλους ανθρώπους ή τουλάχιστον αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τη χειριστούν με τις λιγότερες απώλειες. Το κακό είναι ότι όλοι μαθαίνουμε την παραπάνω διάσταση του προβλήματος αφού έχει επέλθει η καταστροφή. Άλλωστε ποιος από εμάς είχε ακούσει –πριν από δέκα ημέρες– το ”όνομα” IKB;

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v