Μπαίνουν στο συρτάρι τα buy-out

Οι κορυφαίοι τραπεζίτες του πλανήτη πήραν πρωτοβουλία να καθησυχάσουν τις διεθνείς αγορές, αν και παραδέχτηκαν ότι το σοκ από την κατάρρευση των επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ θα βάλει στο συρτάρι τις συμφωνίες private equity για κάποιους μήνες. Εκτιμάται ότι στις μεγάλες τράπεζες έχουν μείνει ”αμανάτι” συμβόλαια χρηματοδότησης αξίας 300 δισ. δολαρίων.

του Peter Thal Larsen από το Λονδίνο

Οι κορυφαίοι τραπεζίτες του πλανήτη πήραν πρωτοβουλία να καθησυχάσουν τις διεθνείς αγορές, αν και παραδέχτηκαν ότι το σοκ από την κατάρρευση των επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ θα βάλει στο συρτάρι τις συμφωνίες private equity για κάποιους μήνες.

Οι μετοχές ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών έχουν βυθιστεί την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το άνοιγμά τους στις επισφαλείς αυτές πιστώσεις, καθώς και για μοχλευμένα δάνεια που έχουν μείνει ”αμανάτι” στους ισολογισμούς τους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεγάλες τράπεζες είναι ανάδοχοι χρηματοδότησης συμβολαίων αξίας 300 δισ. δολαρίων σε συμφωνίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο κ. Bob Diamond, πρόεδρος της Barclays, την Πέμπτη έκανε την πρόβλεψη ότι οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του subprime θα εκτονωθούν ύστερα από έναν χρόνο. Είπε ωστόσο ότι η αγορά των μοχλευμένων πιστώσεων θα ανακάμψει ταχύτερα: ”Περιμένουμε κάπου μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να δούμε πιο ομαλά επίπεδα χρηματοδότησης στην αγορά”.

Ο κ. Brady Dougan, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, δήλωσε: ”Επικρατεί υπαναχώρηση στις αποτιμήσεις και πιθανότατα ο Αύγουστος θα είναι κάπως πιο ήσυχος... Η ελπίδα μας είναι ότι η αγορά θα αρχίσει να λειτουργεί πιο ομαλά στο άμεσο μέλλον”.

Πάντως, οι οίκοι με άμεση έκθεση στην αγορά subprime πιστώσεων εξακολουθούν να υποφέρουν. Οι μετοχές της IKB βυθίστηκαν 40% μετά την κυβερνητική επιχείρηση διάσωσης του γερμανικού πιστωτικού οίκου, ο οποίος προειδοποίησε για μεγάλες ζημίες σε fund που διαχειρίζεται.



Η AXA Investment Managers, ο επενδυτικός βραχίονας του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου, επίσης έπεσε θύμα της κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς χαμηλής φερεγγυότητας στεγαστικών δανείων και υποχρεώθηκε να κάνει το πρωτοφανές βήμα της διάσωσης των επενδυτών σε δύο αμερικανικά κεφάλαια τα οποία υπέστησαν ζημίες.

Πάντως, οι πιστωτικές αγορές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ανέκαμψαν κάπως, όταν τράπεζες ανέλαβαν με ζημία να ολοκληρώσουν την πώληση δανείων ύψους 8 δισ. δολαρίων για τη χρηματοπιστωτική μονάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler.

Τα δάνεια πωλήθηκαν με έκπτωση στα 95 σεντς για κάθε δολάριο, που σημαίνει ότι οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να επωμιστούν κάποιες ζημίες σε σχέση με τη συμφωνία. Μετά την πώληση οι πιστώσεις διαμορφώθηκαν έως το υψηλό των 98 σεντς στη δευτερογενή αγορά.

Επιπλέον ανταποκρίσεις από τους κ. Ivar Simensen από τη Φρανκφούρτη, Jane Croft, Kate Burgess και Lucy Warwick-Ching από το Λονδίνο και Saskia Scholtes από τη Νέα Υόρκη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v