Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανθεκτικότητα των εμπορευμάτων

Τα εμπορεύματα, αν και εμφανίζουν κάποιες διακυμάνσεις στις αποτιμήσεις τους, μοιάζουν αρκετά ”ανθεκτικά” έναντι του ”πανικού” που ενέσκηψε πρόσφατα στις μετοχικές αγορές. Ίσως, όπως επισημαίνει ο κ. Adam Cole, αναλυτής της RBC Capital Markets, γιατί η πορεία τους εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από το ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και δεν στηρίζεται στην ύπαρξη ή όχι ρευστότητας στις διεθνείς αγορές.

του Adam Cole, αναλυτή της RBC Capital Markets,

από τη στήλη View of the day

Υπάρχει μία ”ομάδα” επενδύσεων η οποία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μοιάζει να μην επηρεάζεται από την ”καταιγίδα” που έχει παρασύρει τις διεθνείς αγορές, μετά τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Πρόκειται για τα εμπορεύματα, όπως σημειώνει ο κ. Adam Cole, ιθύνων αναλυτής για τις συναλλαγματικές αγορές στην RBC Capital Markets.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, μετοχές, συνάλλαγμα και αγορές σταθερού εισοδήματος διαμορφώνονταν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν όλο και μεγαλύτερο ρίσκο. Σε πλήρη αντίθεση ”οι διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων δεν συνδέθηκαν σε καμία περίπτωση με μετοχικές, ομολογιακές ή αγορές συναλλάγματος και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγήθηκαν και σε ιστορικά υψηλά επίπεδα”.

Σύμφωνα με τον κ. Cole υπάρχουν δύο παράγοντες οι οποίοι ενδεχομένως να καταστήσουν περισσότερο ”πολύπλοκες” τις μελλοντικές κινήσεις στις αγορές εμπορευμάτων ανά την υφήλιο.

Πρώτον, είναι λάθος η αντίληψη ότι το ράλι των εμπορευμάτων την τελευταία 4ετία οφείλεται στην υψηλή ρευστότητα που καταγράφεται στις μετοχικές αγορές ανά την υφήλιο. Όπως τονίζει ”ακριβώς οι ανησυχίες για τη μείωση της ρευστότητας ήταν αυτές που οδήγησαν σε πτώση μετοχές, ομόλογα και σε ”σκαμπανεβάσματα” τις αγορές συναλλάγματος. Αντίθετα στο ίδιο διάστημα οι όποιες κινήσεις των εμπορευμάτων μοιάζουν να οφείλονται αποκλειστικά στο ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης”.

Δεύτερον, προσθέτει, η παγκόσμια οικονομία ίσως να είναι λιγότερο ”ευαίσθητη” σε ενδεχόμενη μείωση της ρευστότητας, τουλάχιστον συγκρινόμενη με μετοχές και ομόλογα. ”Σε περίπτωση, πάντως, που τα προβλήματα και οι ανησυχίες που έχουν ενσκήψει στις χρηματιστηριακές αγορές ”περάσουν” και στην πραγματική οικονομία, τότε και τα εμπορεύματα θα αρχίσουν να υποχωρούν”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v