Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλησιάζει το τέλος του carry trade;

Οι αγορές πίστης δεν αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα ανησυχίας για ενδεχόμενο πλήγμα στη ρευστότητα των διεθνών αγορών. Και το ”carry trade” του γεν -δηλαδή το σορτάρισμα του γεν, το οποίο έχει ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, και κατόπιν η αγορά νομισμάτων χωρών που διαθέτουν υψηλά επιτόκια, όπως για παράδειγμα η Ν. Ζηλανδία– αρχίζει να εμφανίζει σημάδια… αδιαθεσίας.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη The Short View

Οι αγορές πίστης δεν αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα ανησυχίας για ενδεχόμενο πλήγμα στη ρευστότητα των διεθνών αγορών. Και το ”carry trade” του γεν –δηλαδή το σορτάρισμα του γεν, το οποίο έχει ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, και κατόπιν η αγορά νομισμάτων χωρών που διαθέτουν υψηλά επιτόκια, όπως για παράδειγμα η Ν. Ζηλανδία– αρχίζει να εμφανίζει σημάδια… αδιαθεσίας.

Η παραπάνω επενδυτική τακτική (το carry trade), ιδιαίτερα δημοφιλής στα hedge funds, μπορεί να αποδειχτεί ”απατηλή” σε περίπτωση ανόδου του γεν. Άλλωστε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου το δολάριο υποχώρησε 4,3% έναντι του γεν, ενώ το δολάριο Ν. Ζηλανδίας (ευρύτερα γνωστό ως kiwi) υποχώρησε περισσότερο από 7%.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες. Είναι σχεδόν αδύνατο να ”μετρήσει” κάποιος την ακριβή επίδραση του carry trade στις διεθνείς μετοχικές αγορές.

Από την αρχή του έτους, πάντως, υπάρχει μια ”εξαιρετική συνεργασία” μεταξύ του S&P 500 και της ισοτιμίας γεν – δολαρίου Ν. Ζηλανδίας. Κάθε φορά που το δολάριο Ν. Ζηλανδίας ενισχύεται έναντι του γεν ο S&P 500 ακολουθεί ανοδική πορεία και αντιστρόφως κάθε φορά που το kiwi υποχωρεί ο S&P 500 το ακολουθεί. Εάν εξεταστεί από τη βάση των θεμελιωδών δεδομένων δεν μπορεί κανείς να ”βρει” λογικές αιτίες για τη σύνδεση αυτών των δύο. Ίσως, όμως, να σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το φθηνό χρήμα του carry trade είναι ευεργετικό για τις αμερικανικές μετοχές.

Από την άλλη πλευρά το γεν ενδεχομένως να ακολουθήσει πορεία πτώσης. Στην Ιαπωνία η πολιτική αστάθεια είναι εμφανής. Όμως αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων εντός του Αυγούστου, κίνηση την οποία οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει ακόμη. Άρα μπορεί το γεν να ενισχυθεί περαιτέρω έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων και ως εκ τούτου τα χρήματα από το carry trade να χαθούν.

Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το carry trade δεν είναι μία ακόμη κερδοσκοπική ”φούσκα”. Τονίζουν ότι στηρίζεται στην ”κ. Watanabe” - δηλαδή στο αρχέτυπο της Γιαπωνέζας νοικοκυράς. Με χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία και με το γεν να υποχωρεί, είναι απόλυτα κατανοητό ότι η κ. Watanabe φροντίζει να επενδύσει τις οικονομίες της στις διεθνείς αγορές. Με αυτήν, όμως, την τακτική ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο γεν και ”ωθεί” και άλλους να πράξουν το ίδιο.

Όμως η κ. Watanabe δεν είναι κατ’ ανάγκη και αξιόπιστη επενδύτρια. Πριν από μερικές εβδομάδες ανακάλυψε ότι ο δείκτης FTSE World ex-Japan είχε σημειώσει ετήσια κέρδη 40%. Από τότε μέχρι σήμερα ο εν λόγω δείκτης έχει υποχωρήσει 9%. Μήπως τελικά η Γιαπωνέζα νοικοκυρά αποφάσισε να προχωρήσει σε κατοχύρωση κερδών;

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v