Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός τον Αύγουστο, εν όψει μίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα αυτή την εβδομάδα, η οποία αναμένεται να δοκιμάσει την όρεξη των φορέων χάραξης πολιτικής για πιο επιθετική νομισματική χαλάρωση.
Ο μετρούμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 19 χωρών ήταν αμετάβλητος στο 0,2% από την αρχή του έτους μέχρι αυτό το μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, και ταιριάζει με το νούμερο του Ιουλίου.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις αλλαγές των τιμών από πιο ευμετάβλητα προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα και τα αγαθά που σχετίζονται με την ενέργεια, παρέμεινε στο 1%.
Ένας συνδυασμός της πτώσης των τιμών εμπορευμάτων παγκοσμίως και της βραδυκίνητης εγχώριας ζήτησης, έχει κρατήσει τις τιμές πολύ χαμηλότερα από το στόχο για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η ΕΚΤ ή απλά κάτω από το 2%. Η Eurostat έδωσε περισσότερες αποδείξεις αυτών των καθοδικών πιέσεων τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι τιμές στην ενέργεια έπεσαν κατά 7,1% από την αρχή του έτους μέχρι τον Αύγουστο.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη, με τη μείωση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και τις ταραχώδεις παγκόσμιες αγορές να κυριαρχούν στη συζήτηση.
Κάποιοι αναλυτές, επιπλέον, πιστεύουν ότι η προσοχή μπορεί να στραφεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας και τις προϋποθέσεις για την επέκτασή του, με δεδομένη την έλλειψη ισχυρότερων οιωνών για αύξηση τιμών στην περιοχή του κοινού νομίσματος.
Η ΕΚΤ αγοράζει 60 δισ. ευρώ το μήνα, κυρίως σε κυβερνητικά ομόλογα, και αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός προβλέπει τη συνέχιση αυτών των μηνιαίων αγορών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.
«Ενώ τα ποσοστά χαμηλού πληθωρισμού ή ακόμη και αρνητικού πληθωρισμού αποτελούν ευλογία για τους καταναλωτές, θα μπορούσαν να γίνουν ένας νέος πονοκέφαλος για την ΕΚΤ», είπε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην τράπεζα ING-DiBa. «Η πρόσφατη βουτιά στις τιμές εμπορευμάτων σαφώς θα αναβιώσει τη διαμάχη σχετικά με τον καλό έναντι του κακού αποπληθωρισμού».
Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στην προηγούμενη συνεδρίαση, δήλωσαν πως πρόκειται για «σημείο καμπή» στη μάχη της κεντρικής τράπεζας εναντίων ετών εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού – ένα φαινόμενο που απειλεί να συντρίψει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
Αλλά από τη συνάντηση του συμβουλίου στα μέσα Ιουλίου και μετά, ο ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet έχει πει ότι οι πιθανότητες να μην πετύχει η κεντρική τράπεζα το στόχο της για τον πληθωρισμό, έχουν αυξηθεί. Ο κ. Praet είπε την περασμένη εβδομάδα στις πρόσφατες αναθεωρήσεις στα επίπεδα του πληθωρισμού πρόκειται να εμφανίσουν υποβαθμίσεις.
Ο κ. Praet το απέδωσε σε μία επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για σημάδια ότι αυτή αυξάνει το κόστος πίστωσης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις στη νομισματική ένωση.
Αλλά ο Vítor Constâncio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, έδειξε το Σαββατοκύριακο ότι φοβάται λιγότερο από τον κ. Praet σχετικά με το ότι οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πληθωρισμό που δε θα πιάσει το στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Μιλώντας στην πόλη του Κάνσας, στη συνάντηση της Fed στο Jackson Hole, ο κ. Constâncio είπε ότι «οι δείκτες που αφορούν στην πραγματική οικονομία στην Κίνα δε φαίνεται να δικαιολογούν τη διόρθωση στο χρηματιστήριο».
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation