Το Κρεμλίνο απαγορεύει τη ρωσική Wikipedia

Για πρώτη φορά από την έναρξη της εκστρατείας διαδικτυακής λογοκρισίας στη Ρωσία, το Κρεμλίνο βάζει στο στόχαστρο μία ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται ευρέως από τους Ρώσους. Η κλιμάκωση της καταστολής αναμένεται να τραβήξει την προσοχή της δημόσιας σφαίρας.

  • Kathrin Hille
Το Κρεμλίνο απαγορεύει τη ρωσική Wikipedia

Η ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας για το διαδίκτυο πρόσθεσε τη Δευτέρα τη ρωσική έκδοση της Wikipedia στη λίστα με τους μπλοκαρισμένους ιστότοπους. Η κλιμάκωση της εκστρατείας διαδικτυακής λογοκρισίας της Μόσχας πιθανότατα θα τραβήξει την προσοχή της ευρύτερης δημόσιας σφαίρας, η οποία έχει προς το παρόν αγνοήσει το ζήτημα.

Η Roskomnadzor, η ρυθμιστική αρχή, είχε προειδοποιήσει ότι θα απέκλειε τη ρωσική Wikipedia, σε περίπτωση που ο ιστότοπος δεν «κατέβαζε» ένα άρθρο σχετικά με την ιστορία και την παραγωγή του Charas, ένα είδος χασισιού. Επικαλέστηκε μία απόφαση δικαστηρίου του Ιουνίου, η οποία κήρυξε παράνομη τη δημοσίευση στη Ρωσία οδηγιών για την παρασκευή χασίς.

Η ρωσόφωνη υπηρεσία προσπάθησε το Σαββατοκύριακο να συμμορφωθεί σε τεχνικό επίπεδο με τη διαταγή, μετακινώντας την καταχώριση σε ένα διαδικτυακό αρχείο, στο οποίο οι αναζητήσεις ανακατευθύνονται αυτόματα. Αλλά η Roskomnadzor είπε ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί το απαγορευμένο άρθρο παραμένει προσβάσιμο.

«Έχουμε στείλει στους φορείς που ασχολούνται με τις τηλεπικοινωνίες, την αρχική σελίδα της ρωσικής Wikipedia για να μπλοκαριστεί (...) Περιλαμβάνει απαγορευμένες πληροφορίες σχετικά με ναρκωτικές ουσίες», είπε η Roskomnadzor.

Η ρωσική Wikipedia είπε ότι θα καταγγείλει την απόφαση. Ο ιστότοπός της εξακολουθούσε να είναι προσβάσιμος στη Μόσχα για λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής.

Ωστόσο, η απόφαση οδηγεί την καταστολή του Κρεμλίνου στο ίντερνετ σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο μία διεθνή ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται από συνηθισμένους Ρώσους σε μεγάλη κλίμακα και όχι ένα ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που ασκεί κριτική στο καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σεργκέι Σμιρνόφ, συντάκτης του Mediazona, μιας ενημερωτικής ιστοσελίδας που εστιάζει στα δικαιώματα του πολίτη και στην επιβολή του νόμου, είπε: «Στην πραγματικότητα είναι καλό το ότι μπλοκάρουν τη Wiki. Τώρα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μάθουν πώς να παραβιάζουν τα μπλοκαρίσματα».

Η κίνηση έρχεται μία εβδομάδα πριν εφαρμοστούν κάποιοι νέοι κανόνες, οι οποίοι απαιτούν από τις διαδικτυακές εταιρίες να αποθηκεύουν «onshore» όλα τα δεδομένα των Ρώσων χρηστών, ένα καθεστώς που πιθανώς θα επηρεάσει τις ρωσικές επιχειρήσεις διεθνών υπηρεσιών όπως το Twitter και το Facebook.

Η Μόσχα οξύνει τη λογοκρισία του ρωσικού διαδικτύου από την επιστροφή του κ. Πούτιν στην προεδρία, τον Μάιο του 2012.

Το Κρεμλίνο αιφνιδιάστηκε όταν μία μεγάλη απάτη, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών το 2011, πυροδότησε ένα κίνημα διαμαρτυριών στους δρόμους της Μόσχας, του οποίου ηγήθηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο μπλόγκερ κατά της διαφθοράς, και που οργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η διοίκηση το είδε αυτό ως συνωμοσία με στήριξη από το εξωτερικό, που είχε στόχο την αλλαγή του καθεστώτος.

Μέσα σε δύο μήνες από την επιστροφή του κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο, υπέγραψε νέο νόμο για την καθιέρωση μίας καταγραφής των μπλοκαρισμένων ιστότοπων σε εθνικό επίπεδο. Μέχρι τότε, είχαν αποκλειστεί μόνο μεμονωμένες σελίδες σε κάποιες περιοχές και παρέμεναν προσβάσιμες σε άλλες.

Από τότε η κυβέρνηση έχει εντείνει τη διαδικτυακή λογοκρισία. Το κοινοβούλιο πέρασε νομοθεσία στα τέλη του 2013, η οποία επιτρέπει στον γενικό εισαγγελέα να διατάξει το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων χωρίς δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό εκατοντάδων διαδικτυακών σελίδων.

Μέχρι τώρα, τα περισσότερα θύματα της καταστολής ήταν μπλογκ της αντιπολίτευσης και ειδησεογραφικά sites, μεταξύ των οποίων το Grani.ru -μία ιστοσελίδα που υποστηριζόταν από τον Λεονίντ Νέβζλιν, πρώην συνεργάτη του ολιγάρχη αντιπάλου του Πούτιν, Μιχαήλ Κοντορκόφσκι-, το ενημερωτικό portal που στήριζε ο πρώην πρωταθλητής του σκακιού Γκάρι Κασπάροφ -ένας από τους πλέον μανιώδεις από όσους ασκούν κριτική στον κ. Πούτιν- και η Lurkmore, μία ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της υποκουλτούρας.

«Το μπλοκάρισμα των Grani, Navalny και Lurkmore επηρέασε μόνο περιθωριακές ομάδες. Το μπλοκάρισμα της Wikipedia θα επηρεάσει τους πάντες», είπε ο Αντρέι Σιπίλοφ, ένας Ρώσος συγγραφέας, σε μία ανάρτηση σε μπλογκ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v