Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Ξεπούλημα στη Wall Street

Ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα ξεπουλήματα. Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street είδαν συνολικά 75 δισ. δολάρια -περίπου 10%-σε κεφαλαιοποίηση στην αγορά να εξατμίζονται κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Το μέγεθος της ”τιμωρίας” που υπέστησαν οι μετοχές των οίκων δείχνει ότι δεν οφείλεται μόνο στο ζήτημα των LBO αλλά και στις ευρύτερες ανησυχίες για γενική αρνητική στροφή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα ξεπουλήματα. Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street είδαν συνολικά 75 δισ. δολάρια -περίπου 10%-σε κεφαλαιοποίηση στην αγορά να εξατμίζονται κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Μια ανησυχία που επικρατεί είναι το άνοιγμά τους στις μοχλευμένες εξαγορές. Καθώς οι επενδυτές πιστωτικών χρεογράφων απορρίπτουν τα δάνεια και τα ομόλογα για leveraged buy-outs ή LBO, οι dealers κινδυνεύνουν να υποχρεωθούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις συμφωνίες στις οποίες έχουν δεσμευτεί με πιθανές ζημίες.

Πόσο σοβαρές θα ήταν τέτοιου είδους απομειώσεις; Οι Goldman Sachs, Lehman Brothers, Bear Stearns και Morgan Stanley πρόσφατα δημοσιοποίησαν τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα, καταγράφοντας λεπτομερώς τις δεσμεύσεις τους σε εταιρίες που δεν εντάσσονται στον επενδυτικό βαθμό αξιολόγησης. Το σύνολο είναι ογκώδες: 150 δισ. δολάρια.

Δυστυχώς, τα μεγέθη είναι τόσο ξεκάθαρα όσο η λάσπη: σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μεγάλο ποσό αφορά σε ενδεχόμενες εξαγορές, όπου η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει έναν ”μνηστήρα” μεταξύ των πολλών. Επιπλέον, δεν αφορούν σε όλα τα χρεόγραφα εκτός επενδυτικού βαθμού αξιολόγησης μοχλευμένες εξαγορές. Και η Wall Street μπορεί πάντα να βοηθηθεί μέσω του hedging, ενώ και οι προμήθειες του 2% - 3% προσφέρουν κάποια υποστήριξη.

Ας υποθέσουμε όμως ότι αυτοί οι τέσσερις οίκοι της Wall Street έχουν περίπου 105 δισ. δολάρια σε μη χρηματοδοτούμενες δεσμεύσεις LBO -85 δισ. δολ. σε κοινοπρακτικά δάνεια που έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ την τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Dealogic, και περίπου 18 δισ. δολ. σε υψηλής απόδοσης προθεσμιακά ομόλογα λήξης εντός της χρήσης, σύμφωνα με την Banc of America Securities.

Ας υποθέσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, ας πούμε το 30%, είναι ”κολλημένο” στις τράπεζες και ας υποθέσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έκπτωσης 10%. Το μετά φόρων πλήγμα θα είναι 1,6 δισ. δολάρια, αρκετά χαμηλότερο από το 10% των συνολικών προβλεπόμενων κερδών τους και λιγότερο από το 1% της συνδυασμένης κεφαλαιοποίησής τους. Η διανομή της ζημίας και σε άλλους αναδόχους θα μειώσει ακόμη περισσότερο το πλήγμα.

Θα πρέπει να εκδηλωθεί πρωτάκουστο βαθύ πάγωμα στην αγορά χρεογράφων για να υπάρξει ”σφαγή” σε όλο το φάσμα. Κι αυτό σημαίνει ότι η ”τιμωρία” που έχουν υποστεί οι μετοχές των επενδυτικών τραπεζών δεν οφείλεται μόνο στο ζήτημα των LBO αλλά και στις ευρύτερες ανησυχίες για γενική αρνητική στροφή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v