Φόβοι «ανταρσίας» από το ολλανδικό κοινοβούλιο για Ελλάδα

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο ολλανδικός κυβερνητικός συνασπισμός, αφού αντιμετωπίζει την πιθανότητα της καταψήφισης της τρίτης διάσωσης της Ελλάδας από το κοινοβούλιο της χώρας του. Αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι η υπερψήφιση, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.

  • Duncan Robinson
Φόβοι «ανταρσίας» από το ολλανδικό κοινοβούλιο για Ελλάδα

Η ολλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πιθανότητα να μη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική διάσωση των 86 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, με τη στήριξη της συμφωνίας από το ίδιο το κόμμα του πρωθυπουργού να εξακολουθεί να αμφισβητείται.

Οι βουλευτές κλήθηκαν από τις διακοπές τους για να συζητήσουν τα προτερήματα της διάσωσης, σε μία έκτακτη συνεδρίαση στη Χάγη την Τετάρτη.

Σε αντίθεση με χώρες όπως η Γερμανία, οι ολλανδοί βουλευτές δεν έχουν άμεσα λόγο στο ζήτημα της διάσωσης. Αλλά με το κόμμα των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Mark Rutte να εξακολουθεί να μη στηρίζει δημόσια το πακέτο διάσωσης, η συνεδρίαση της Τετάρτης έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει πολιτική καταιγίδα για την κυβέρνηση, η οποία έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μίας έδρας.

Ο άνθρωπος που εγείρει τις περισσότερες ενστάσεις είναι ο Geert Wilders, ο αμφιλεγόμενος ηγέτης του αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), ο οποίος έχει επιτεθεί σε όλες τις ελληνικές διασώσεις και λέει ότι θα προωθήσει τη μη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αν το πετύχει, μία τέτοια ψήφος θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συμφωνία.

«Έπειτα από δύο προηγούμενες διασώσεις, ο κ. Rutte υποσχέθηκε ότι δε θα δώσει άλλο cent στην Ελλάδα», είπε ο κ. Wilders τη Δευτέρα. «Προδίδει την εμπιστοσύνη του ολλανδικού λαού».

Ανώτατοι Ολλανδοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν ανησυχούν για τη μανία του κ. Wilders. «Ο Wilders δεν αποτελεί πρόβλημα», είπε ένας. «Γνωρίζουμε την άποψή του – είναι πάντα η ίδια».

Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία στη Χάγη σχετικά με το ρόλο του VVD. Το μεγαλύτερο κόμμα στον ολλανδικό κυβερνητικό συνασπισμό δεν έχει ακόμη αποφασίσει την επίσημη θέση του, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.

Ακόμη και αν, όπως αναμένεται, αποτύχει η ψήφος εμπιστοσύνης που σχεδιάζει ο κ. Wilders, η ευρύτερη αντίθεση στη συμφωνία με τη μορφή των μη δεσμευτικών προτάσεων –οι οποίες είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να τις αγνοήσει, αν υποστηριχθούν από την πλειοψηφία των βουλευτών- θα είναι «σοβαρό πρόβλημα» για το συνασπισμό, είπε ένας.

Το υπουργικό συμβούλιο του κ. Rutte έχει παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο για τη στήριξη της τελευταίας διάσωσης, την οποία διαπραγματεύτηκε σε μεγάλο ποσοστό ο Jeroen Dijsselbloem, ο υπουργός Οικονομικών που ηγείται του eurogroup των ομολόγων του στην ευρωζώνη. Το εργατικό κόμμα του κ.Dijsselbloem είναι ο κυβερνητικός εταίρος του VVD.

Αλλά τα μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού έχουν σταθεί επικριτές της διαδικασίας. Η απουσία εμπλοκής του ΔΝΤ –το οποίο επανέλαβε την Παρασκευή ότι δε θα συμμετάσχει σε τρίτη ελληνική διάσωση εκτός και αν τα χρέη της χώρας καταστούν βιώσιμα- θα έκανε κάθε αλλαγή στην εκπεφρασμένη θέση του κόμματος, πιο δύσκολη πολιτικά.

Το VVD και η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση, ένα μικρό κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, έχουν στο παρελθόν ενθαρρύνει το ΔΝΤ να συμμετέχει.

Άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το φιλελεύθερο D66 –το οποίο ελέγχει 12 από τις 150 έδρες της βουλής- έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη διάσωση. «Προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία στην ευρωζώνη, πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα», είπε στέλεχος του D66.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές διασώσεις δεν είναι δημοφιλείς στους ολλανδούς ψηφοφόρους. Αλλά οι πολιτικοί γνωρίζουν καλά ότι ο τορπιλισμός της τελευταίας συμφωνίας την τελευταία στιγμή δε θα κάνει καλή εντύπωση στις άλλες πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο, που έχουν παλέψει να κερδίσουν τα δικά τους εκλογικά και νομοθετικά σώματα.

«(Οι Ευρωπαίοι ηγέτες) επιθυμούν την αλληλεγγύη στα κράτη της λιτότητας – δεν νομίζω ότι θα επέτρεπαν μόνο ένα να βλάψει τη συμφωνία», είπε ένα στέλεχος.

Οι εργαζόμενοι του κόμματος του VVP δεν προβλέπουν οριστική ανταρσία την Τετάρτη, με πιο αναμενόμενη την πιθανότητα η διάσωση να εγκριθεί. Αλλά θα υπάρξουν διαμαρτυρίες – τουλάχιστον από τη ριζοσπαστική μειοψηφία του κοινοβουλίου.

«Το να δώσουμε χρήματα στην Ελλάδα ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος του αιώνα», είπε ο κ. Wilders. «Δίνοντας ακόμη ένα σκασμό λεφτά επιδεινώνουμε την κατάσταση».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v