Ο νομισματικός πόλεμος ανάβει φωτιές στον Ντράγκι

Η υποτίμηση του γουάν δημιουργεί νέα προβλήματα στην ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και στην Ιαπωνία. Πώς αποτιμούν τις εξελίξεις οι αναλυτές και πώς πιστεύουν ότι θα αντιδράσει ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

  • Των Roger Blitz και Leo Lewis
Ο νομισματικός πόλεμος ανάβει φωτιές στον Ντράγκι

Όπως ένας βάτραχος σε μια κατσαρόλα νερό, οι Ευρωπαίοι και Ιάπωνες πολιτικοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παγιδευτούν από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες που προκαλεί η δραματική υποτίμηση του γουάν.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Πεκίνου να μειώσει την αξία της ισοτιμίας του νομίσματός του προκαλεί διακυμάνσεις στις αναδυόμενες αγορές και στα νομίσματα που στηρίζονται σε εμπορεύματα, εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες στον ανταγωνισμό για τις εξαγωγές, τις αγορές μετοχών και τον αποπληθωρισμό.

Τι γίνεται με τα ισχυρά νομίσματα; Παρότι η αύξηση του δολαρίου ίσως προσφέρει στη Fed λόγους να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται τον επόμενο μήνα, η οικονομία των ΗΠΑ θεωρείται από διάφορους στρατηγικούς αναλυτές των ισοτιμιών ως επαρκώς προστατευμένη από τις άμεσες συνέπειες της υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος.

Αυτή όμως ίσως δεν είναι η εικόνα για την ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Αμφότερες οι οικονομίες, σε διαφορετικά στάδια της νομισματικής χαλάρωσης, πιέζουν -έμμεσα- για υποτίμηση των νομισμάτων τους, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τους εξαγωγείς που έχουν μεγάλες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Εν μέσω σημαδιών ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνει ένα γουάν που υποχωρεί, θα κάνει τις εξαγωγές της χώρας περισσότερο ανταγωνιστικές και έτσι θα πληγώσει διπλά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία.

Το χειρότερο για την ΕΚΤ ήταν να βλέπει το ευρώ να ανεβαίνει την προηγούμενη εβδομάδα έναντι του δολαρίου, εξαιτίας της υποτίμησης από την Κίνα. Αυτό δεν συνέβη επειδή οι αγορές πιστεύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται, όπως εμφανίστηκε ότι συνέβαινε τον Μάιο, αλλά επειδή οι θέσεις short στο ευρώ δεν έχουν ζημίες, αντανακλώντας τον ρόλο του ως νομίσματος χρηματοδότησης.

Η νομισματική κίνηση της Κίνας έρχεται σε μια προβληματική στιγμή για την ευρωζώνη. Παρά το φθηνό πετρέλαιο, την ποσοτική χαλάρωση και το ανταγωνιστικό ευρώ, η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη, όπως έδειξαν τα στοιχεία ΑΕΠ από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, και ο πληθωρισμός δημιουργεί «μελαγχολία».

Η Κίνα ανησυχούσε την ΕΚΤ πριν από τη σοκαριστική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Τα «minutes» της ΕΚΤ έδειξαν ότι στις συναντήσεις του Ιουλίου προειδοποιούσε ότι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα «μπορεί να έχουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου αρνητική επίδραση» στο οικονομικό outlook της ευρωζώνης.

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό ένα ανατιμώμενο ευρώ δεν είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, λέει ο Jane Foley, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων G10 στη Rabobank.

Πώς αντιδρούμε; «Νομίζω ότι σε πρώτη φάση ο Ντράγκι θα χρησιμοποιήσει τέτοια ρητορική (dovish) που θα έχει στόχο να πιέσει το ευρώ», δηλώνει.

Ισως θα πρέπει να κάνει περισσότερα απ' αυτό. Οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μειώθηκαν απότομα μετά την υποτίμηση του γουάν, με το 5ετές προθεσμιακό swap rate για τον πληθωρισμό, οδηγός που ακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες μειώθηκαν στο χαμηλότερό τους επίπεδο από τον Μάρτιο.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays πιστεύουν ότι η υποτίμηση του γουάν έχει αυξήσει το ρίσκο να ανακοινώσει η ΕΚΤ επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από την αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2016. Οικονομολόγοι στην Bank of America Merrill Lynch λένε ότι ο μικρός πληθωρισμός θα πυροδοτήσει περαιτέρω συζήτηση για επέκταση του QE.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ίσως σκέπτεται εντός παρόμοιων γραμμών. Το β' τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6%, υπονομεύοντας την περίφημη στρατηγική ανάκαμψης των «Abenomics», που εξελίσσεται ήδη δυόμισι χρόνια τώρα.

Ο κίνδυνος, λένε στρατηγικοί αναλυτές forex της Commerzbank, είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και η νομισματική υποτίμηση από μεγάλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα, να μειώσουν τις τιμές εισαγωγής και να βαρύνουν στον πληθωρισμό. «Εχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε πόσες αναποδιές μπορεί να δεχτεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Δείχνει ότι θα αρχίσει να βλέπει όλο και πιο πολύ ως περισσότερο ευπρόσδεκτο ένα πιο αδύναμο γεν», λένε.

Traders νομισμάτων στο Τόκιο πιστεύουν ότι οι πολιτικές υποτίμησης ασιατικών νομισμάτων θα γίνουν ζήτημα για τον πρωθυπουργό, καθώς τα Abenomics παραπαίουν και τα «εκλογικά μαθηματικά» ενός αδύναμου γεν αρχίσουν να βαραίνουν στα ήδη μειούμενα ποσοστά αποδοχής του.

Το αδύναμο γεν έχει προσφέρει ούριο άνεμο στα Abenomics και το ισχυρότερο κομμάτι του εξαγωγικού τομέα της Ιαπωνίας, αλλά γίνεται όλο και λιγότερο χρήσιμο για μικρές και μεσαίες εγχώριες εταιρείες, αυτές που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ιαπώνων εργαζόμενων.

Προς ώρας, λένε αναλυτές της Nomura, ο άμεσος αντίκτυπος της υποτίμησης του γουάν στην ιαπωνική οικονομία θα είναι περιορισμένη. Οι ιαπωνικές εξαγωγές στην Κίνα τείνουν να είναι σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπου υπάρχει μικρή ελαστικότητα στις τιμές και οι αριθμοί εισερχόμενου τουρισμού συνεχίζουν να αυξάνουν σημαντικά, μαζί με τις δαπάνες που αντιστοιχούν.

Ο Tomo Kinoshita, όμως, αναλυτής της Nomura, λέει ότι επειδή η κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας σημαίνει ότι το γουάν τώρα θα αντανακλά καλύτερα τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης της αγοράς, «περαιτέρω υποτίμηση της ισοτιμίας θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία».

Σύμφωνα με τον Shin Kadota, αναλυτή της Barclays στο Τόκιο, η υπόθεση για την ισοτιμία δολαρίου - γεν πριν την υποτίμηση του γουάν ήταν για 121-123 γεν ανά δολάριο έως τα τέλη του χρόνου. Το γεν τελούσε υπό διαπραγμάτευση σχετικά «χαλαρά» μετά την κίνηση της Κίνας. Αλλά οι νέες εκτιμήσεις για πτώση του γουάν επιπλέον 6% αυτή τη χρονιά θα οδηγήσουν σε αλλαγή αυτών των προβλέψεων.

Σε Ευρώπη και Ιαπωνία οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να παλεύουν με το κεντρικό θέμα που εγείρεται από την κίνηση του Πεκίνου: είναι μέρος ενός προγράμματος δομικών μεταρρυθμίσεων, ή μια σιωπηρή παραδοχή ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνει περισσότερο γρήγορα απ' όσο αναγνωριζόταν έως σήμερα;

Η θερμοκρασία στην κατσαρόλα των νομισμάτων ανεβαίνει. Ισως δεν χρειαστεί πολύ μέχρι οι Ευρωπαίοι και Ιάπωνες χαράκτες πολιτικής αρχίσουν να πηδούν...

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v