Επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Τα προβλήματα στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ ήταν εμφανή τουλάχιστον εδώ και 12 μήνες. Σε ό,τι αφορά την επονομαζόμενη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων, οι άσχημες ειδήσεις είναι ακόμη πιο έντονες. Βάσει εκτιμήσεων της Federal Reserve οι απώλειες σε αυτή την αγορά μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 δισ. δολάρια.

του John Authers

Τα προβλήματα στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ ήταν εμφανή τουλάχιστον εδώ και 12 μήνες. Σε ό,τι αφορά την επονομαζόμενη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων, οι άσχημες ειδήσεις είναι ακόμη πιο έντονες. Βάσει εκτιμήσεων της Federal Reserve οι απώλειες σε αυτή την αγορά μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 δισ. δολάρια.

Ο δείκτης ABX, ο οποίος ”καταγράφει” την πορεία ομολόγων που στηρίζονται σε δάνεια της δευτερογενούς αγοράς, έχει υποχωρήσει 60% από τις αρχές του έτους.

Η αρχή έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο και συνεχίστηκε τον Μάρτιο, όταν κάποιες εταιρίες παροχής δανείων στη δευτερογενή αγορά κήρυξαν πτώχευση. Τότε οι επενδυτές ανησύχησαν, αλλά τελικά θεώρησαν ότι το φαινόμενο ήταν ”τυχαίο” και ως εκ τούτου οι όποιες αρνητικές συνέπειες θα ήταν παροδικές.

Έτσι τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο συνέχισαν το ράλι τους, ενώ η αγορά πίστης έμοιαζε να ανακάμπτει, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της καλής πορείας των παραγώγων. Ως εκ τούτου όλοι θεώρησαν ότι ”το χειρότερο είχε περάσει” και ότι μπορούσαν να συνεχίσουν να επενδύουν άφοβα.

Το καλό κλίμα, πλέον, ανήκει στο παρελθόν. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έχει καταστεί σαφές ότι τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων δεν είναι ”περαστικά”, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες αρχίζουν να ”μαζεύονται”, σε ό,τι αφορά τη διάθεσή τους να χρηματοδοτήσουν μοχλευμένες εξαγορές.

Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλε, σαφώς, μια πληθώρα αρνητικών ειδήσεων που ξεκίνησαν από την κατάρρευση δύο hedge funds της Bear Stearns και πέρασαν στην αδυναμία χρηματοδότησης των μοχλευμένων εξαγορών τόσο της Chrysler (12 δισ. δολ.) όσο και της Alliance Boots (5 δισ. στερλίνες).

Το άσχημο σκηνικό φρόντισαν να επιβαρύνουν κορυφαίοι κατασκευαστικοί όμιλοι αλλά και τράπεζες παροχής στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, με προειδοποιήσεις τους ότι η υποχώρηση στην αγορά ακινήτων της χώρας όχι απλώς δεν βρίσκεται στην ολοκλήρωση του κύκλου αλλά θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμη χρόνια.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι κατάλαβαν καλύτερα τι ακριβώς είχαν να αντιμετωπίσουν στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Ένα τριήμερο sell-off (ξεκίνησε στις 24/7) ήταν αρκετό για να μας στείλει το μήνυμα ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου συνεχώς μειωνόταν.

Μόνο την Τρίτη 24/7, βάσει επίσημων στοιχείων, οι θεσμικοί επενδυτές φρόντισαν να ρευστοποιήσουν κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. δολαρίων από τη Wall Street. Η Πέμπτη 26/7 ήταν, σαφώς, μία νέα ”μαύρη ημέρα” για τις κεφαλαιαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πτώση κορυφαίων δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ ξεκίνησε από το 2% και έφτασε έως και το 3,7%, προκαλώντας πραγματικό πανικό.

Υπάρχει, λοιπόν, κάποια ελπίδα για τις διεθνείς αγορές; Ακόμη και οι κλασικές ”αρκούδες” στη Wall Street σπεύδουν να απαντήσουν θετικά. Πώς λέγεται αυτή η ελπίδα; Η διάθεση για επενδύσεις από την Κίνα αλλά και τα πλούσια κράτη του Περσικού Κόλπου.

Όπως το θέτει πολύ παραστατικά ο κ. Jeremy Grantham, ιδρυτής της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων GMO: ”Το σίγουρο είναι ότι κάποιες ακόμη… βίδες θα πέσουν, όμως η γέφυρα δεν θα γκρεμιστεί. Μπορεί οι τρέχουσες ενδείξεις να υποδεικνύουν ότι παραπαίει, αλλά μάλλον θα… κρατηθεί στη θέση της”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v