Γερμανικό «ναι» στη συμφωνία υπό τον φόβο απομόνωσης

Μια ανάσα από τη συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης βρίσκονται Αθήνα και θεσμοί. Η πίεση Σόιμπλε για την επιλογή του δανείου-γέφυρα και ο φόβος της Μέρκελ για απομόνωση της Γερμανίας.

  • των Stefan Wagstyl (Βερολίνο), Duncan Robinson (Βρυξέλλες) και Kerin Hope (Αθήνα)
Γερμανικό «ναι» στη συμφωνία υπό τον φόβο απομόνωσης

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κοντεύουν να κλείσουν μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης 86 δισ. ευρώ της υπερχρεωμένης χώρας, εν μέσω σημαδιών για αυξανόμενη απομόνωση της Γερμανίας, λόγω της σκληρής στάσης της απέναντι στην Αθήνα.

Σημαντικές υποχωρήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τους διαπραγματευτές του κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα ενθάρρυναν άλλα «πολεμοχαρή» μέλη της ευρωζώνης όπως η Φινλανδία να διαχωρίσουν τη θέση τους από το Βερολίνο, το οποίο επιθυμεί να επιμείνει για περισσότερο χρόνο, προκειμένου να πιέσει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα.

Ακόμα και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που πριν ήταν σκεπτικοί, τώρα λένε ότι μία πλήρης συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 20ής Αυγούστου, οπότε η Αθήνα πρέπει να κάνει μία πληρωμή χρέους 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία έρχεται σε σαφή αντίθεση με την πικρία της Συνόδου Κορυφής του περασμένου μήνα, η οποία κόντεψε να διώξει την Ελλάδα από το κοινό νόμισμα πριν αποφασιστεί να γίνει διαπραγμάτευση για μία συμφωνία. Τα κύρια στοιχεία της προτεινόμενης συμφωνίας περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, διοικητικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Τα σημεία που παραμένουν προβληματικά ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ και προτάσεις για να αυξηθεί το προγραμματισμένο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, χωρίς τους τόκους του χρέους, στο 3,5% το 2018, από μηδέν φέτος.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν ότι μια πρώιμη συμφωνία είναι «φιλόδοξη αλλά εφικτή». Αλλά τόνισαν ότι παρότι αυτός είναι ο «προτιμότερος» τρόπος για να προχωρήσουν, η επιλογή ενός δανείου-γέφυρα 5 δισ. ευρώ που θα δώσει στους πιστωτές περισσότερο χρόνο, η οποία υποστηρίζεται από το Βερολίνο, είναι ακόμη στο τραπέζι.

Όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν οι πιο θετικοί απέναντι στην πιθανότητα μιας επιτυχίας, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι μία υποτυπώδης συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την Τρίτη και να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Αθήνας αργότερα αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας χρόνο την επόμενη εβδομάδα για τα εθνικά κοινοβούλια στη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες που πρέπει να ψηφίσουν το σχέδιο, να το πράξουν πριν τις 20 Αυγούστου. Ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε: «Αν δεν υπάρξουν εμπόδια της τελευταίας στιγμής από τους εταίρους μας, μπορούμε να κλείσουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα».

Ωστόσο, η Γερμανία, η μεγαλύτερη πιστώτρια, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ακόμη ζητούσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, επιχειρηματολογώντας ότι ένα δάνειο-γέφυρα δύο ή τριών εβδομάδων είναι καλύτερο από το βιαστικό κλείσιμο μίας ανεπαρκούς τριετούς συμφωνίας. Ο Jens Spahn, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ανήρτησε στο Twitter την Παρασκευή: «Είναι καλύτερα να γίνει προσεκτικά παρά βιαστικά».

Αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι ακόμη κι αν ο Wolfgang Schäuble, ο υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, αντιστέκεται πεισματικά, η καγκελάριος Angela Merkel δεν θέλει να απομονωθεί το Βερολίνο.

Ωστόσο, για να περάσει τη συμφωνία από το γερμανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος θα θέλει να έχει το ΔΝΤ με το μέρος της. Οι διαπραγματευτές του Ταμείου έχουν δείξει ότι θα υποστηρίξουν την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά το προσωπικό των θεσμών έχει προειδοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται πλέον υποστήριξη, λόγω υψηλών επιπέδων χρέους και χαμηλού ιστορικού μεταρρυθμίσεων. Μια τελική απόφαση του ΔΝΤ για το πρόγραμμα ίσως να έρθει μόνο αργότερα μέσα στο έτος και θα μπορούσε να εξαρτάται από τη χορήγηση των Ευρωπαίων πιστωτών στην Αθήνα περισσότερης ελάφρυνσης στα 320 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει εχθρότητα για τα αντιλαϊκά μέτρα, που περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των φόρων για τους αγρότες και την είσοδο εθνικών περιουσιακών στοιχείων σε ανεξάρτητο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει διάσπαση, με τους βουλευτές από τη σκληροπυρηνική, αντίθετη στη διάσωση, Αριστερή Πλατφόρμα να αντιτίθεται σε νέο πρόγραμμα, αφήνοντας τον κ. Τσίπρα και τους συμμάχους του να εξαρτώνται από τα υπέρ της Ε.Ε. κόμματα της αντιπολίτευσης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη ανοικτά για γενικές εκλογές, ίσως τον Οκτώβριο.

Η Ελλάδα ευελπιστεί να λάβει 24 δισ. ευρώ αμέσως μόλις εγκριθεί η διάσωση, αν και το ΔΝΤ φαίνεται να πιέζει για μικρότερο ποσό. Περίπου 12 δισ. ευρώ θα αποπληρώσουν χρέος, 10 δισ. ευρώ θα ανακεφαλαιοποιήσουν τις ελληνικές τράπεζες και το υπόλοιπο θα μειώσει χρέη σε κρατικούς προμηθευτές που φτάνουν τα 5,3 δισ. ευρώ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v