Τα ομόλογα υψηλής απόδοσης επιβεβαιώνουν τον τίτλο τους!

Η νέα βουτιά στην τιμή του πετρελαίου έχει στείλει ξανά στα ύψη τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης. Στο επίκεντρο τίτλοι εταιρειών ενέργειας, όπου αναλυτές προβλέπουν «πλημμύρα» πτωχεύσεων. Τα ρίσκα και τα διλήμματα για τους επενδυτές.

  • του Robin Wigglesworth
Τα ομόλογα υψηλής απόδοσης επιβεβαιώνουν τον τίτλο τους!

Τα ομόλογα υψηλής απόδοσης αρχίζουν να ξανακερδίζουν την αίγλη τους. Αφού έφτασαν σε επίπεδα που διέσυραν το όνομά τους και τον κύριο λόγο πώλησής τους, η νέα βουτιά στην τιμή του πετρελαίου έχει αυξήσει την πίεση στο εταιρικό χρέος χαμηλής αξιολόγησης, που ονομάζεται και «junk», στέλνοντας και πάλι ψηλά τις αποδόσεις.

Η μέση απόδοση των ομολόγων junk στον δείκτη Υψηλής Απόδοσης της Bank of America Merrill Lynch έχει ανέβει ξανά πάνω από το 7%, προς απογοήτευση των επενδυτών που επέστρεψαν στην αγορά ομολόγων junk πολύ νωρίς. Το φως στην άκρη του τούνελ αποδείχθηκε ένα τρένο που έρχεται.

Το χρέος που εκδόθηκε από εταιρίες ενέργειας χαμηλής αξιολόγησης είναι φυσικά το επίκεντρο του πρόσφατου σεισμού των ομολόγων junk, με τη μέση απόδοση να εκτοξεύεται πάνω από 11% αυτή την εβδομάδα και σπάζοντας τα υψηλά που άγγιξε με τον πάταγο του πετρελαίου το φθινόπωρο.

Επενδυτές και αναλυτές αναμένουν πλημμύρα εταιρικών πτωχεύσεων στην ενεργειακή βιομηχανία, αφού πολλοί δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ με τις τιμές του πετρελαίου σε αυτά τα επίπεδα. Η Royal Bank of Scotland προβλέπει τώρα ότι το ποσοστό πτωχεύσεων στις ΗΠΑ θα διπλασιαστεί από περίπου 2% σε 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Το ερώτημα τώρα είναι αν το πρόσφατο κύμα πιέσεων είναι η απαρχή μίας μεγαλύτερης σφαγής, ή αντιπροσωπεύει άλλη μία ευκαιρία αγοράς για να φορτωθεί κανείς περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση, σε ένα περιβάλλον όπου πολλά ασφαλέστερα ομόλογα εξακολουθούν να προσφέρουν προσβλητικά χαμηλές αποδόσεις.

Ακόμη και αν αποφύγει κανείς τα ενεργειακά ομόλογα junk, τότε σίγουρα η υπόλοιπη αγορά αποτελεί τώρα ευκαιρία;

Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να ήταν ένα επικίνδυνο στοίχημα. Υψηλότερες αποδόσεις σε ενεργειακά ομόλογα junk, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ισοτιμία, σημαίνουν υψηλότερα κόστη δανεισμού και για τις άλλες βιομηχανίες, λόγω της μετατόπισης της σχετικής αξίας.

Επιπρόσθετα, οι ζημιές θα μπορούσαν να ωθήσουν τους μικροεπενδυτές που έχουν αγκαλιάσει τα ομόλογα junk τα τελευταία χρόνια, να προβούν σε μια βιαστική υποχώρηση, καταστρέφοντας την ικανότητα των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων να σταματήσουν το κατρακύλισμα. Κάποιοι ήδη προσπαθούν να διορθώσουν τις ζημιές μετά τη διπλή βουτιά του πετρελαίου και δε θα βιαστούν να επιστρέψουν.

Η UBS επισημαίνει ότι οι πιέσεις στα ενεργειακά ομόλογα έχουν την κακή συνήθεια να εξαπλώνονται και σε άλλες γωνίες της αγοράς υψηλής απόδοσης. Ορισμένες εταιρίες είναι εκτεθειμένες στις συνέπειες της επενδυτικής βουτιάς και της απώλειας θέσεων εργασίας, και ο υποβιβασμός της επένδυσης κατατάσσει τις εταιρίες ενέργειας στον κόσμο των ομολόγων junk – καθιστώντας τις αυτό που ονομάζεται «έκπτωτοι άγγελοι» - αυτό αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικό κίνδυνο.

Η εγκατάλειψη επενδυτικών θέσεων είναι ακόμη πιο περίπλοκη σήμερα, με τις τράπεζες να μη συμπεριφέρονται πλέον ως δίκτυο ασφαλείας και τη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων να εξατμίζεται, επιδεινώνοντας τα sell-off.

Αλλά και η αγορά υψηλής απόδοσης που δεν σχετίζεται με την ενέργεια, μόνο αμόλυντη δεν είναι.

Ο δείκτης Covenant Quality του Moody's, ο οποίος μετρά την ισχύ της νομικής προστασίας των ομολόγων junk, έπεσε τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδά του από όταν ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2011. Τα υψηλότερου κινδύνου και υψηλότερης απόδοσης εταιρικά ομόλογα συνήθως πάνε καλύτερα από τα ομόλογα χαμηλού κινδύνου όταν οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τις τιμές, αλλά τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αρχίσει να στενεύει τη νομισματική πολιτική αργότερα μέσα στο έτος, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο εμπόδιο.

Σαν κακός οιωνός, το ποσοστό της παγκόσμιας εταιρικής πτώχευσης έφτασε σύμφωνα με την Standard & Poor's στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, στο 2,2 %, τον περασμένο μήνα, αφού δύο εταιρίες –οι Core Entertainment και Hercules Offshore- δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις προγραμματισμένες πληρωμές χρέους τους τον Ιούλιο. Όπως είναι κατανοητό, η έκδοση αμερικανικών ομολόγων junk έχει συρρικνωθεί το τελευταίο διάστημα, με το σύνολο των 7,2δισ. δολαρίων του Ιουλίου να είναι το χαμηλότερο του μήνα από το 2008.

Υπάρχουν, επίσης, και άλλα ανησυχητικά σημεία. Ο αριθμός των αναλυτών σε τράπεζες ή άλλους οργανισμούς αξιολόγησης που παρακολουθούν την πορεία των ομολόγων junk, δεν συμβαδίζει πλέον με την ανάπτυξη της αγοράς. Οι μεγαλύτερες εταιρίες παρακολουθούνται στενά, αλλά πολλοί από τους μικρότερους νέους εκδότες δεν παρακολουθούνται και υπάρχει πολύ περισσότερο «μη αφοσιωμένο» χρήμα ή «χρήμα-τουρίστας» σήμερα στην αγορά. Όπως έγραψε ο Matthew Mish της UBS σε πρόσφατο υπόμνημα, η αναταραχή έχει «αποκαλύψει αρκετές κρυμμένες αδυναμίες στο οικοσύστημα της αγοράς».

Παρ' όλ' αυτά, οι αποδόσεις που προσφέρονται στα ομόλογα junk είναι δελεαστικές όταν το αμερικάνικο δεκαετές ομόλογο συναλλάσσεται με απόδοση μόλις 2,22%.

Η πιθανότητα μίας αύξησης των επιτοκίων από την Fed –ή δύο- αργότερα μέσα στο έτος είναι ένας κίνδυνος, αλλά είναι πιθανό να είναι πιο επίπονη στα πιο μακροπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται με πολύ πιο μικρό spread σε σχέση με το κρατικό χρέος.

Προς το παρόν, η απληστία είναι ακόμη πιθανό να υπερισχύσει του φόβου και μην εκπλαγείτε αν ακόμη και τα ταλαιπωρημένα ενεργειακά junk ομόλογα προσελκύσουν σύντομα κάποιους επενδυτές. Αλλά τα χαμηλά που είδαμε στις αποδόσεις το 2013 και 2014 είναι απίθανο να επαναληφθούν.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v