Η Apple, η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση $658 δισ., χάνει τη λάμψη της, με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει πάνω από 10% από τα μέσα Ιουλίου.
Η δημιουργός των iPhones, iPads και την υπολογιστών Mac ήταν το αγαπημένο παιδί της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το τρέχον ράλι και ως εκ τούτου έχει πρωταγωνιστική θέση σε χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Ένα σπλιτ των μετοχών με αναλογία επτά προς ένα τον Ιούνιο του 2014, που οδήγησε σε πολύ χαμηλότερη τιμή, έκανε ακόμα πιο ελκυστική την Apple και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για να προσκληθεί η εταιρεία στον Dow Jones αυτό τον Μάρτιο.
Γιατί βρίσκεται υπό πίεση η μετοχή της Apple;
Oι ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι ο CEO Tim Cook παρουσίασε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ένα θετικό outlook για τις πωλήσεις στη χώρα.
Αν και η Apple υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις στην Κίνα, επιτυγχάνοντας έσοδα και κέρδη τρίτου τριμήνου λίγο υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι επενδυτές προβληματίστηκαν γιατί οι πωλήσεις του iPhone ήταν μικρότερες των εκτιμήσεων.
Την εβδομάδα αυτή, η εταιρεία ερευνών Canalys ανέφερε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο η Apple έχασε τη θέση της στην κορυφή της κινεζικής αγοράς smartphone από την τοπική Xiaomi.
Τι συνέβη στην τιμή της μετοχής;
Η Apple σκαρφάλωσε τον Φεβρουάριο στο υψηλό των $133, για να σταθεροποιηθεί λίγο χαμηλότερα έως τα μέσα Ιουλίου.
Ωστόσο πιέσεις στην τιμή έριξαν τη μετοχή κάτω από δύο σημαντικά τεχνικά επίπεδα, τον μέσο όρο των 50 και των 100 ημερών. Αυτό αρκούσε για να επιταχυνθούν οι πωλήσεις, ειδικά σε μια αγορά που κυριαρχείται από αλγόριθμους που γρήγορα αντιδρούν σε σήματα και διογκώνουν τις τάσεις.
Η μετοχή υποχώρησε από τότε και κάτω από το σημαντικό μέσο όρο των 200 ημερών, μια μέτρηση που δεν έχει περάσει από τον Σεπτέμβριο του 2013. Παρά τις πιέσεις η μετοχή της Apple παραμένει περίπου 5% υψηλότερα φέτος, κερδίζοντας τόσο τον Dow και τον S&P 500, αλλά όχι και τον Nasdaq.
Αλλά το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν η Apple είναι έτοιμη να επαναλάβει τη βουτιά στο τέλος του 2012, που είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει από τα $100 στα $55 (μετά την προσαρμογή με το σπλιτ) μέσα σε επτά μήνες.
Πώς επηρεάζει την ευρύτερη αγορά μια χαμηλότερη τιμή για τη μετοχή της Apple;
Η διολίσθηση της τιμής της μετοχής της Apple έχει μεγάλη βαρύτητα για τους δείκτες, με κάθε αλλαγή $1 στην τιμή της μετοχής της Apple να οδηγεί σε μεταβολή 0,65 μονάδων στον S&P 500, σύμφωνα με τον Howard Silverblatt, αναλυτή στην S&P Dow Jones Indices.
Στον Dow Jones, ο οποίος σταθμίζεται με βάση τις τιμές των μετοχών, η Αpple είναι η μετοχή με την πέμπτη χειρότερη επίδοση τον τελευταίο μήνα.
Η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Apple στα 115,40 δολάρια σημαίνει ότι βρίσκεται πίσω από πολλές άλλες εταιρείες που έχουν υψηλότερη τιμή, με πρώτη την Goldman Sachs στα $205 και μετά τις IBM, 3M, Boeing, United Health και Home Depot.
Γιατί η κατρακύλα της Apple πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές;
H Αpple έχει βρεθεί στο επίκεντρο της bull market, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009. Πράγματι, η εταιρεία δεν έχει μόνο εκτοξευτεί κατά 872%, ξεπερνώντας την άνοδο του S&P 500 κατά 210% και του Nasdaq κατά 341%.
Έχει επίσης γίνει τεράστιος «παίκτης» στα μερίσματα και στις επαναγορές μετοχών της, υποκύπτοντας στις πιέσεις ακτιβιστών επενδυτών όπως ο Καρλ Ίχαν, να κάνει περισσότερα με το ρευστό που έχει συσσωρεύσει.
Νωρίτερα το 2015, η Apple ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει τα προγράμματα μερισμάτων και επαναγορών, ώστε να επιστρέψει συνολικά $200 δισ. στους μετόχους έως το τέλος του Μαρτίου του 2017, από $130 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε αυτό περιλαμβάνεται επιπλέον 50 δισ. σε επαναγορές και 11% σε αύξηση μερίσματος.
Αλλά αυτή η bull market φαίνεται ευάλωτη και πολλοί τονίζουν πως αυτό τον χρόνο, τα ηνία είχαν μόνο λίγες μετοχές. Μόλις επτά αντιστοιχούν από μόνες τους για μία άνοδο 2% του S&P ως τώρα -oι Amazon, Walt Disney, Google, Gilead Sciences, Facebook, Netflix και η Apple.
Οπότε μπορεί να βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή της bull market, που στέλνει σημαντικό μήνυμα στους επενδυτές.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation