Σκληρή γραμμή Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει την Δευτέρα ρυθμίσεις για τη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων. Μέχρι το 2030 οι εκπομπές από τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 32% σε σχέση με το 2005. Σφοδρές αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους.

Σκληρή γραμμή Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το πιο τολμηρό βήμα που έχουν κάνει ως σήμερα οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλοντας αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές ρύπων στον τομέα της ενέργειας, μια κίνηση που αντιμετωπίζει σκληρή κριτική από τους πολιτικούς αντιπάλους και την ενεργειακή βιομηχανία.

Ενισχύοντας τις κατηγορίες των επιχειρήσεων άνθρακα και των Ρεπουμπλικάνων συμμάχων τους ότι έχει ξεκινήσει «πόλεμο στον άνθρακα», η κυβέρνηση Ομπάμα θα απαιτήσει μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που πρότεινε την προηγούμενη χρονιά, οδηγώντας πιθανότατα στο κλείσιμο περισσότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και δίνοντας ώθηση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Οι μειώσεις είναι κεντρικές στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Μπαράκ Ομπάμα να αφήσει το στίγμα του στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχουν λίγα θέματα που είναι πιο σημαντικά για τον πρόεδρο, που βλέπει την ανάληψη δράσης για το κλίμα ως μια ηθική, οικονομική και εθνική υποχρέωση», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η πρωτοβουλία, γνωστή και ως το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, είναι το κλειδί για τις υποσχέσεις μείωσης των εκπομπών σε όλη την οικονομία που έχουν κάνει οι ΗΠΑ ενόψει της κρίσιμης συνάντησης στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια νέα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, θα αντιμετωπίσει μια σφοδρή νομική και πολιτική επίθεση. Δεκάδες πολιτείες, εταιρείες άνθρακα, πανίσχυρες εταιρείες κοινής ωφέλειας και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν πραγματοποιήσει καμπάνια κατά του σχεδίου, από τότε που ανακοινώθηκε το προσχέδιο την περασμένη χρονιά, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει το κόστος ηλεκτροδότησης και θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της παροχής ενέργειας.

Με την πλειονότητα των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων να εκφράζουν αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή, ο Μιτς ΜακΚόνελ, κορυφαίος Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσε τους κυβερνήτες να αρνηθούν να συμμορφωθούν με το σχέδιο.

Το σχέδιο δεν χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο καθώς βασίζεται σε ήδη ισχύοντες νόμους για τη μόλυνση του περιβάλλοντας, αλλά πάνω από δέκα εισαγγελείς πολιτειών ετοιμάζουν μηνύσεις που αμφισβητούν την ερμηνεία των νόμων από τον Λευκό Οίκο.

Παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση, το τελικό σχέδιο που θα αποκαλυφθεί τη Δευτέρα -το οποίο θέτει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών για κάθε πολιτεία- θα είναι ακόμα πιο τολμηρό από την πρώτη αρχική πρόταση που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Συνολικά, θα απαιτήσει τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 32% από τα επίπεδα το 2005 έως το 2030 -στόχος πιο αυστηρός από τη μείωση 30% που προβλεπόταν πέρυσι. Αυξάνει επίσης την πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επενδύσουν περισσότερο στην ανανεώσιμη ενέργεια, επιτρέποντας να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο - που παράγει τις μισές εκπομπές αερίων από τον άνθρακα- ως μια προσωρινή λύση ανάμεσα στον άνθρακα και τις ανανεώσιμες.

Με βάση την τελική πρόταση, το μερίδιο της ενέργειας στις ΗΠΑ που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές θα αντιστοιχεί στο 28% το 2030, έναντι 22% στο προσχέδιο. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, η ρυθμιστική αρχή πίσω από το σχέδιο, θα ενθαρρύνει τη χρήση πιο αυστηρών προγραμμάτων ενεργειακής επάρκειας.

Ένωση επιχειρήσεων της βιομηχανίας άνθρακα ανέφερε: «Ανεξάρτητα από το τι προβλέπει το τελικό σχέδιο, είναι παράνομο και δεν θα σταματήσουμε να αντιτασσόμαστε μέχρι να αποσυρθεί πλήρως. Η σταυροφορία του προέδρου για το κλίμα δεν μπορεί να μπει πάνω από τις προτεραιότητες των σκληρά εργαζόμενων Αμερικανών που θα πληρώσουν το τελικό τίμημα για τους φουσκωμένους λογαριασμούς και τις περικοπές θέσεων εργασίας».

Ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ρύπων στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 31% του συνόλου των εκπομπών στη χώρα. Η πρόκληση ρύπων που οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι η αιτία για την κλιματική αλλαγή δεν έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v