Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, θορυβημένες από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η μικρότερη ανάπτυξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως οι PSA Peugeot-Citroen, Audi και Ford, έχουν «ψαλιδίσει» τις προβλέψεις τους ενώ όμιλοι βιομηχανικών προϊόντων, όπως η Caterpillar και η Siemens, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης στην Κίνα.
Οι προειδοποιήσεις αυτές είναι ένα σημάδι ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη στην Κίνα και η κατάρρευση του χρηματιστηρίου της αυτό τον μήνα προκαλούν πονοκέφαλο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, οι οποίες έχουν από καιρό στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για τα έσοδά τους.
Η Audi και η Renault αναφέρθηκαν και οι δύο στην Κίνα όταν χαμήλωναν τους στόχους των πωλήσεών τους παγκοσμίως την Πέμπτη, με τον Christian Klingler, επικεφαλής πωλήσεων της μητρικής εταιρίας της Audi, της Volkswagen, να προβλέπει έναν «δύσκολο δρόμο» για τη χώρα φέτος.
Η Peugeot προσάρμοσε προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα από το 7 στο 3%, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ford προέβλεψε το πρώτο έτος μείωσης των πωλήσεων για την κινεζική αγορά αυτοκινήτων από το 1990.
Οι εταιρείες των ΗΠΑ έχουν επίσης επηρεαστεί. «Στην Ασία, η αγορά της Κίνας έχει σαφώς επιβραδυνθεί», δήλωσε ο Akhil Johri, γενικός οικονομικός διευθυντής της United Technologies, σε μία ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα. «Οι επενδύσεις σε ακίνητα, οι νέες κατασκευές και το εμβαδόν ακινήτων που αγοράζουν οι καταναλωτές βρίσκονται όλα υπό πίεση».
«Οι εταιρίες θεωρούσαν ότι η Κίνα ήταν η χώρα των ευκαιριών, αλλά η χώρα δεν επαληθεύει αυτή την υπόσχεση», ισχυρίζεται ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Euler Hermes.
«Αντιλαμβάνονται τώρα ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει προς το χειρότερο», πρόσθεσε. Η επιβράδυνση της Κίνας, η οποία έρχεται μετά από χρόνια εξαιρετικά υψηλής ανάπτυξης, υπήρξε ιδιαίτερα εντυπωσιακή κατά τους τελευταίους μήνες, με στοιχεία την περασμένη εβδομάδα να δείχνουν ότι τον Ιούλιο η βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση εδώ και 15 μήνες.
Οι χαμηλές αυτές επιδόσεις συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο αναταραχής στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά. Ο Shanghai Composite έπεσε 8,5% τη Δευτέρα, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση του από το 2007.
Μάλιστα, η πτώση αυτή συνέβη παρά μια σειρά παρεμβάσεων του Πεκίνου, με σκοπό την ανακοπή της καθοδικής πορείας των μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων και της μείωσης των επιτοκίων.
Έτσι, στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, η ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev δήλωσε την Πέμπτη ότι ο όγκος πωλήσεών της στην Κίνα μειώθηκε 6,5%, ως αποτέλεσμα των «κακών καιρικών συνθηκών και των οικονομικών αντιξοοτήτων στη χώρα».
Από τους παραγωγούς βιομηχανικών εμπορευμάτων, η Schneider Electric, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρολογικού υλικού στον κόσμο, ανέφερε 12% μείωση κερδών στο πρώτο εξάμηνο, λόγω των «αδύναμων κατασκευαστικών και βιομηχανικών αγορών» στην Κίνα.
Ο Jean-Pascal Tricoire, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, είπε ότι υπήρξε «παρατεταμένη επιβράδυνση στην Κίνα», ενώ τίποτα δεν δείχνει ότι αυτή η επιβράδυνση θα τελειώσει σύντομα. Ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός Siemens ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πωλήσεις στην Κίνα υποχώρησαν κατά 8% το τελευταίο τρίμηνο ενώ οι νέες παραγγελίες από Κίνα, μετά από προσαρμογή στις συναλλαγματικές μεταβολές, υποχώρησαν κατά 2%.
«Σταθεροποιείται η Κίνα; Αυτό είναι ίσως το ερώτημα για το ποιος θέλει να γίνει... δισεκατομμυριούχος», δήλωσε ο Joe Kaeser, διευθύνων σύμβουλος της Siemens. Κι ο David Finch, αναλυτής της Exane BNP Paribas, δήλωσε: «Οι εταιρείες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η επιβράδυνση αυτή είναι μέρος της δομικής προσαρμογής σε ένα μοντέλο λιγότερο εντατικής ανάπτυξης και όχι απλώς μια κυκλική ύφεση».
«Με αυτό ως δεδομένο», πρόσθεσε, «η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξομαλύνει τις επιπτώσεις και αναμένουμε ενέσεις ρευστότητας καθώς και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων φέτος».
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation