Αυτό ήταν το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας για τη δραχμή

Τι προέβλεπε το μυστικό σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας για την επιστροφή στη δραχμή. Η σύσκεψη στο ξενοδοχείο Όσκαρ και τι είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ποιος θα ήταν ο ρόλος της Ρωσίας. Τι απαντά ο πρώην υπουργός.

  • των Kerin Hope και Tony Barber
Αυτό ήταν το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας για τη δραχμή

Θα συλλαμβανόταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα άδειαζαν τα θησαυροφυλάκια της ΤτΕ. Θα γινόταν έκκληση στη Μόσχα για βοήθεια.

Αυτά ήταν τα στοιχεία ενός κρυφού σχεδίου για την επιστροφή στη δραχμή που ετοίμαζαν μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Όσκαρ σε μια υποναθμισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο που είδε την Ελλάδα να υποχωρεί έναντι των δανειστών της, προκαλώντας σε πολλά μέλη του κόμματος αίσθημα απελπισίας και απόγνωσης.

Τα σχέδια έρχονται στο φως μέσω συνεντεύξεων με συμμετέχοντες στην κρυφή συνάντηση καθώς και με ανώτατα στελέχη και δημοσιογράφους που περίμεναν απ' έξω και οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Δίνουν μια αίσθηση του χάους και των παρασκηνιακών κινήσεων καθώς η Ελλάδα κόντευε να βγει έξω από τη νομισματική ένωση πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει στο περίγραμμα ενός πακέτου διάσωσης 86 δις. ευρώ στην Σύνοδο Κορυφής. Καθώς η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, τα σχέδια αυτά υπενθυμίζουν επίσης την αποφασιστικότητα μιας ευμεγέθους ομάδας του αριστερού κόμματος του Τσίπρα να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή και να αυξηθεί ο κρατικός έλεγχος στην οικονομία.

Επικεφαλής αυτών που εμπλέκονταν στα κρυφά σχέδια είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ και ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώνει υπό την ομπρέλα της διαφορετικές ομάδες ακροαριστερών ακτιβιστών –από υποστηρικτές του μακαρίτη προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ μέχρι αναχρονιστικούς κομμουνιστές. Ο κ. Λαφαζάνης αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, έχοντας ψηφίσει κατά των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διάσωση.

«Προφανώς ήταν μια στιγμή μεγάλης έντασης», ανέφερε ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα στο ξεκίνημα της σύσκεψης. «Όμως αντιλαμβανόσουν και ένα πραγματικό επαναστατικό πνεύμα στο δωμάτιο».

Ωστόσο, ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές ξαφνιάστηκαν όταν ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει το νομισματοκοπείο, εκεί όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος ρευστού της χώρας.

«Το σχέδιό μας είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Αυτό είναι που θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει. Όμως μπορούμε να το κάνουμε τώρα», δήλωσε, σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα στη σύσκεψη.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε πως τα αποθέματα, που όπως ισχυρίστηκε ανέρχονταν σε 22 δις. ευρώ, θα πήγαιναν για συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο και θα βοηθούσαν ώστε η Ελλάδα να διαθέτει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων ενόσω θα γίνονταν οι προετοιμασίες για την εισαγωγή μιας νέας δραχμής. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχανε αυτομάτως την ανεξαρτησία της και θα έμπαινε σε κρατικό έλεγχο. Ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, θα συλλαμβάνονταν αν, όπως περίμεναν, προέβαλε αντιστάσεις στην κίνηση αυτή.

«Για ανθρώπους που σχεδίαζαν συνωμοσία για να υπονομεύσουν το ελληνικό κράτος, ήταν αρκετά ανοικτοί για το θέμα», σχολίασε δημοσιογράφος που επιβεβαίωσε τη σύσκεψη. Το σχέδιο δείχνει την προφανώς αδίστακτη αποφασιστικότητα των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, αλλά και την έλλειψη γνώσης των διεργασιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης.

Κατ' αρχήν, τα θησαυροφυλάκια του νομισματοκοπείου έχουν ρευστό ύψους μόνο 10 δις. ευρώ, ποσό που αρκεί για να μην καταρρεύσει η χώρα για λίγες εβδομάδες, όχι όμως για τους έξι με οκτώ μήνες που εκτιμάται ότι απαιτούνται για να εισαχθεί ένα νέο νόμισμα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα θα ανακάλυπτε πως το απόθεμα τραπεζογραμματίων της χώρας θα ήταν άχρηστο. Ούτε θα μπορούσαν να τυπώσουν περισσότερα νομίσματα των 10 και 20 ευρώ: από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα καταλάμβανε το νομισματοκοπείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κήρυττε πλαστά τα ελληνικά ευρώ.

«Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η Ελλάδα θα απομονώνονταν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις τράπεζές της να μην μπορούν να λειτουργήσουν και τα ευρώ της άχρηστα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Καθώς διέρρεαν οι λεπτομέρειες για τη σύσκεψη της Αριστερής Πλατφόρμας, ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι ζητούν να αποδοθούν ευθύνες.

«Μέλη αυτής της κυβέρνησης σχεδίαζαν ένα ταξίδι στην κόλαση για τους Έλληνες», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Σχεδίαζαν να κάνουν επιδρομή στα θησαυροφυλάκια του λαού και να εισβάλουν στο νομισματοκοπείο σαν να ήταν ένα παιχνίδι Playmobil. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μας πει την αλήθεια για το τι συνέβη».

Ο κ. Λαφαζάνης δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχόλιο. Εκκπρόσωπος δεν αρνήθηκε τα σχέδια, όμως χαρακτήρισε «σκουπίδια» την αντίδραση του κ. Θεοδωράκη.

Ο κ. Λαφαζάνης δεν ήταν ο μόνος που πρότεινε ανορθόδοξους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει μια νέα δραχμή. Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας υπογράψει για τη διάσωση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, πρότεινε δημοσίως την έκδοση IOUs για την κάλυψη όλων την πληρωμών μέχρι να μπορεί να εκδοθεί επισήμως νέο νόμισμα. Ζήτησε επίσης η κυβέρνηση να αναλάβει το έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμα και πριν τη σύσκεψη στο Όσκαρ, ο κ. Λαφαζάνης πρώην στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, επιδίωκε απεγνωσμένα σχέδια για να διευθετηθούν τα οικονομικά προβλήματα της κυβέρνησης.

Δεδομένου του κομμουνιστικού παρελθόντος του κ. Τσίπρα και άλλων ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης, η Αθήνα πίστευε πως θα ήταν απλό ζήτημα να κερδίσει χρηματοοικονομική στήριξη ύψους 5-10 δις. δολαρίων από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα τρεις φορές ως ακόλουθος του κ. Τσίπρα, αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο. Ως αντάλλαγμα για την συμφωνία για έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, ήλπιζε για προκαταβολή τελών μεταφοράς αερίου ύψους τουλάχιστον 5 δις. ευρώ, σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία. Όμως οι Ρώσοι απέρριψαν τη συμφωνία την εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

«Ήταν όλα φαντασία» σχολίασε ανώτατος έλληνας τραπεζίτης. «Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για τσάμπα αέριο και για δραχμή που θα στηρίζονταν από τους Ρώσους κατέρρευσαν».

Οι διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί το νέο πακέτο διάσωσης των 86 δις. ευρώ βρήκαν εμπόδια χθες, καθώς η Αθήνα ήγηρε προσκόμματα για τους διαπραγματευτές, αναγκάζοντάς τους να καθυστερήσουν την έλευσή τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να «ομαλοποιήσει πλήρως» τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές στην Αθήνα, έχοντας προηγουμένως αντισταθεί για μήνες στην παρουσία τους – πρόκειται για ένα αίτημα κλειδί των ηγετών της ευρωζώνης όταν συμφώνησαν να ξανα-ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας αφού η χώρα έφτασε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη. Όμως, τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι των εποπτών της διάσωσης της Ελλάδας είπαν πως, αντιθέτως, η Αθήνα απαίτησε περιορισμούς στους διαπραγματευτές, μεταξύ άλλων και για το ποιους μπορούν να συναντήσουν οι πιστωτές και ποια θέματα θα συζητηθούν.

Δυο αξιωματούχοι είπαν πως οι Ελληνικές αρχές επιμένουν επίσης οι διαπραγματευτές να μην χρησιμοποιούν πλέον ως βάση τους το ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, προτείνοντας ξενοδοχεία μακριά από τα κυβερνητικά κτήρια της πρωτεύουσας.

«Ουσιαστικά είναι περισσότερο από τα ίδια», σχολίασε αξιωματούχος ενός εκ των εποπτών της τρόικας. «Δεν θέλουν να εμπλακούν».

Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν πως η νέα αντιπαράθεση είναι προσωρινή και πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου, όταν η Αθήνα χρειάζεται ρευστό για να αποπληρώσει ομόλογο 3,2 δις. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο κ. Σταθάκης είπε πως η Ελλάδα έχει ήδη βρει κοινό έδαφος με τους πιστωτές σε πολλά βασικά ζητήματα, περιλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων, την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

«Έχουμε τρεις εβδομάδες και είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι αρκετός χρόνος για την υπάρχουσα ατζέντα», δήλωσε στους Financial Times.

Κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις είναι μια νέα αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα –από το οποίο πρέπει να εκταμιευτούν ακόμα 16,5 δις. ευρώ- και να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Η απόφαση του ΔΝΤ σημαίνει πως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για την χορήγηση στην Ελλάδα σημαντικής ελάφρυνσης χρέους πολύ νωρίτερα από το αρχικώς εκτιμώμενο, αφού το ΔΝΤ δεν θα υπογράψει νέο πρόγραμμα αν δεν συμφωνήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές δυσκολίες στη Γερμανία, η οποία έχει αντισταθεί στην απομείωση του χρέους στα επίπεδα που απαιτεί το ΔΝΤ.

Λαφαζάνης για δημοσίευμα FT: Αν υπήρχε βραβείο μυθοπλασίας, θα άξιζε η συμμετοχή του

Αν υπήρχε βραβείο μυθοπλασίας, θα άξιζε η συμμετοχή του, αναφέρουν για δημοσίευμα των Financial Times συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Το αιχμηρό σχόλιο που διατυπώνουν αφορά, σε «δήθεν», όπως σημειώνουν, «σχέδιο Λαφαζάνη και Αριστερής Πλατφόρμας περί δραχμής» και ειδικότερα τονίζουν:

«Σπανίως ψεύδη, φαντασιώσεις, κινδυνολογία, σεναριολογία και παρωχημένος αντικομμουνισμός συνυπάρχουν σε ένα και μόνο δημοσίευμα».

«Αν υπήρχε βραβείο μυθοπλασίας και παραπλάνησης, θα άξιζε η συμμετοχή του», σχολιάζει η πλευρά του πρώην υπουργού για το άρθρο.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v