«Εύκολες» οι διαπραγματεύσεις για την Αθήνα

Τεχνικό ζήτημα η αξιολόγηση, ούτε οι Γερμανοί δεν μπορούν να δείξουν τόσο σαδισμό ώστε να επιβάλουν περαιτέρω όρους. Το μεγάλο στοίχημα είναι η οικονομία. Φθηνά τα ελληνικά ομόλογα, όμως τα ρίσκα παραμένουν υψηλά.

  • του James Mackintosh
«Εύκολες» οι διαπραγματεύσεις για την Αθήνα

Όταν τρέχεις μαραθώνιο, το ζέσταμα είναι σημαντικό για να αποφύγεις τους τραυματισμούς. Η Ελλάδα έκανε σίγουρα εξάσκηση για το δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά της, καθώς βουλευτές από το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξεγείρονταν νωρίς το πρωί χτες, όταν η βουλή περνούσε τους νόμους που απαιτούσαν οι πιστωτές.

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης με τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Όμως αυτό είναι σίγουρα απλώς τεχνικό ζήτημα. Αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε μέχρι τώρα, ακόμα και η Γερμανία είναι δύσκολο να δείξει τόσο σαδισμό ώστε να επιβάλει περαιτέρω όρους.

Το επόμενο μεγάλο σκέλος της διαδρομής δεν είναι τόσο οι συζητήσεις με τους πιστωτές, όσο η κατάσταση της οικονομίας. Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα είναι πλήρως παραλυμένη. Οι τράπεζές της ίσα-ίσα λειτουργούν. Οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν αφήνουν τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σωστά. Αντί να επενδύουν για το μέλλον, όσοι μπορούν προσπαθούν να βγάλουν όσα χρήματα έχουν από τη χώρα.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η Ελλάδα θα αποτύχει κι ότι η οικονομία της θα έχει πάλι χειρότερες επιδόσεις από τις επίσημες προβλέψεις, όπως έκανε κάθε χρόνο μετά από το πακέτο βοήθειας του 2010.

Οι προοπτικές της είναι ζωτικής σημασίας για οποιονδήποτε μπαίνει σε πειρασμό να αγοράσει ομόλογα της χώρας. Έχουν ήδη πάει στα ύψη καθώς οι φόβοι χρεοκοπίας  υποχώρησαν, με την τιμή του ομολόγου του Ιουλίου του 2017 να αυξάνεται κατά 85% μέσα σε τρεις εβδομάδες, αφού η απόδοσή του έπεσε από το 63% κάτω από το 20%.

Για να αγοράσει κανείς αυτά τα ομόλογα, ή τα φθηνότερα μακράς διαρκείας, θα πρέπει να ελπίζει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι αισιόδοξοι επικεντρώνονται στο επίπεδο της εσωτερικής υποτίμησης που έχει ήδη γίνει, καθώς το εργατικό κόστος έχει ήδη καταρρεύσει. Οι τιμές των εξαγωγών έχουν επίσης αρχίσει να πέφτουν.

Οι απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα απλώς στατιστικό παραπροϊόν του ότι η ανεργία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Οι τιμές των εξαγωγών έχουν πέσει λίγο, αλλά όχι αρκετά, ούτε καν για να προκαλέσουν αύξηση από τα επίπεδα του 2010 και μετά. Η Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα αρκετά ανταγωνιστική.

Το εργατικό κόστος έχει σημασία, αλλά το ίδιο και οι μεταρρυθμίσεις. Αν η Ελλάδα μπορέσει να βελτιώσει το νομικό της σύστημα και να προσφέρει μια σταθερή πολιτική προοπτική, το φθηνό εργατικό δυναμικό θα προσελκύσει επενδύσεις. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτής της εβδομάδας θα βοηθήσουν στο πρώτο κομμάτι. Αλλά η πολιτική σταθερότητα είναι ακόμα πληγωμένη, και οι πρόωρες εκλογές είναι ακόμα μια πιθανότητα. Τα ομόλογα φαίνεται λοιπόν να είναι φθηνά, αλλά το ρίσκο παραμένει υψηλό.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v