Βαρύ το κλίμα για Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Σχεδόν κανένα σύμμαχο δεν βρίσκει πλέον η Αθήνα στο πρόγραμμα που έχει προτείνει στους θεσμούς. Οι υπόλοιποι ηγέτες κατηγορούν τον κ. Τσίπρα ότι ζητά ειδική αντιμετώπιση κι ότι δεν προτείνει καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

  • των Peter Spiegel και Kerin Hope
Βαρύ το κλίμα για Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
H Ελλάδα αρνείται να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για φόρους και συντάξεις, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των δανειστών στις προτάσεις της, δείχνοντας έτσι ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για τους όρους του προγράμματος διάσωσης παραμένει βαθύ.

Σύμφωνα με τις νέες της αντιπροτάσεις στους δανειστές η Αθήνα επιμένει στις απαιτήσεις της για έναν φόρο 12% σε όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων ανω των €500.000 και για αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ελεγκτές του προγράμματος πιστεύουν ότι τα σχέδια θα συρρικνώσουν την ανάπτυξη και στη δική τους τελική πρόταση συμπεριέλαβαν άλλα μέτρα με περικοπές.

Οι έντονες διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων έρχονται εν μέσω όλο και περισσότερων ενδείξεων ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για την προοπτική να μην υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup της Δευτέρας, μια συνάντηση που θα είναι του τύπου «τα φτιάχνουμε ή τα σπάμε»!

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, είπε στους ομολόγους του σε μία σύνοδο της Ε.Ε. την Πέμπτη, ότι πιθανόν θα πρέπει να συνέλθουν και πάλι για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας – όχι για να διαπραγματευτούν, όπως είπε, αλλά για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Δίχως μία συμφωνία για διάσωση, η Αθήνα αναμένεται να χάσει την προθεσμία για αποπληρωμή μιας δόσης των δανείων στο ΔΝΤ την Τρίτη. «Πολιτικά, δεν μπορούμε να 'νερώσουμε' κι άλλο την προσφορά μας», είπε ο κ. Rutte στον κ. Τσίπρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά οι πιστωτές επιμένουν ότι είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί. «Είναι τελείως ξεκάθαρο πως εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση τώρα να αποδεχτεί την εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά των τριών θεσμών. Η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει αυτήν την τελευταία μικρή κίνηση», είπε ο Martin Jaeger, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση σκοτείνιασε ακόμα περισσότερο όταν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας του eurogroup την Τρίτη κάποιοι συμμετέχοντες, καθοδηγούμενοι από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, είπαν στους συναδέλφους τους ότι πιστεύουν πως η συμβιβαστική πρόταση των θεσμών ηταν υπερβολικά ελαστική, μην αφήνοντας καθόλου χώρο για περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Αθήνα.

Ακόμα και η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την Ελλάδα την Πέμπτη ήταν σύντομη αλλά αιχμηρή, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το σχέδιο των δανειστών θα κατέπνιγε την ανάπτυξη κι ότι αγνοεί τη δημοκρατική εντολή την οποία έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Αλλά ο κ. Τσίπρας δε βρήκε μεγάλη υποστήριξη στην αίθουσα, είπαν οι αξιωματούχοι. Ιδιαίτερα σκληροί ήταν οι πρωθυπουργοί από άλλες χώρες που έχουν περάσει από προγράμματα: την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Enda Kenny, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, συμφώνησε με το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, αλλά ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτείνει το είδος των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσε την ανάπτυξη. «Πού είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ρώτησε ο κ. Κένυ.

Ο Pedro Passos Coelho πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα της δικής του χώρας δεν συζητήθηκε ποτέ σε σύνοδο κορυφής, επιπλήττοντας τον κ. Τσίπρα για τη διαρκή επιμονή του να συζητάει [το πρόγραμμα] μεταξύ αρχηγών κρατών.

«Δεν μπορεί να γίνεται με τρόπο διαφορετικό από κάθε άλλη χώρα», είπε ο κ. Κοέλιο.

Υπήρχαν όμως και κάποιοι υποστηριχτές στην αίθουσα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι τόσο ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Boyko Borisov, μίλησαν υπέρ του κ. Τσίπρα. Μάλιστα ο τελευταίος πρότεινε μια κοινή Βουλγαροελληνική task force για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v