Διεθνείς αγορές σε στάση... Κογιότ

Μήπως οι διεθνείς αγορές τους τελευταίους μήνες αντιγράφουν τη συμπεριφορά του Γουίλ Κογιότ; Το πασίγνωστο καρτούν που αέναα καταδιώκει το Road Runner Μπιπ-Μπιπ, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων φτάνει στην άκρη του γκρεμού, συνεχίζει να τρέχει στο κενό και κάποια στιγμή σταματάει και κοιτάει κάτω. Και τότε γκρεμίζεται...

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Γιατί οι διεθνείς αγορές θυμίζουν τελευταία τον Γουίλ Κογιότ; Το πασίγνωστο καρτούν που αέναα καταδιώκει το Road Runner Μπιπ-Μπιπ, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων φτάνει στην άκρη του γκρεμού, συνεχίζει να τρέχει στο κενό και κάποια στιγμή σταματάει και κοιτάει από κάτω. Και τότε γκρεμίζεται...

Το μέγεθος της κρίσης στην αγορά δευτερογενών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ (των δανείων που αποδίδονται σε δανειζόμενους με δυσμενές ιστορικό στον αντίστοιχο ”Τειρεσία”) βγήκε στην αγορά αρχικά τον Φεβρουάριο.

Δημιούργησε έναν μικρό πανικό, λίγες εβδομάδες αστάθειας και ξεπούλημα στα εργαλεία που είχαν το μεγαλύτερο άνοιγμα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων. Στη συνέχεια οι μετοχές ανέκτησαν πορεία δυναμικού ράλι, ενώ τα πιστωτικά προϊόντα παρέμειναν σε ιστορικά φθηνά επίπεδα.

Αυτή την εβδομάδα προέκυψαν ορισμένες αρνητικές ειδήσεις για τη δευτερογενή αγορά που προκάλεσαν μεγάλα ξεπουλήματα στα διεθνή χρηματιστήρια, μια στροφή στο ”καταφύγιο” των αμερικανικών ομολόγων, μια εκτίναξη του δολαρίου και μια διεύρυνση της τάξης του 50% στο επιπλέον ”spread” που καλούνται να πληρώσουν οι υψηλότερου κινδύνου δανειζόμενοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα.

Ηρθε η ώρα που ο Γουίλ το Κογιότ θα κοιτάξει κάτω;

Δεν υπάρχει σήμερα κάποια ισχυρότερη αιτία πωλήσεων στα ενυπόθηκα απ’ όσο υπήρχε τον Φεβρουάριο. Όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα τρομακτικό πρόβλημα στην αμερικανική αγορά ακινήτων (ο επιμέρους δείκτης Κατασκευών του S&P 500 έχει υποχωρήσει 53% σε δύο χρόνια).

Το ερώτημα κατά πόσο αυτά τα προβλήματα μπορούν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη ή να επηρεάσουν τις αγορές λιγότερο ριψοκίνδυνων πιστώσεων παραμένει αναπάντητο.

Οι ειδήσεις αυτής της εβδομάδας δεν βοηθούν στις απαντήσεις. Η S&P και η Moody’s, οι εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, υποβάθμισαν και οι δύο μια σειρά από χρεόγραφα της δευτερογενούς αγοράς, αλλά οι αγορές έκριναν ότι οι κινήσεις των οίκων είχαν χρονική υστέρηση και δεν τις χρειάζονταν για να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Οι υπόλοιπες αρνητικές ειδήσεις για την αμερικανική αγορά ακινήτων έχουν αντίβαρο τις θετικές ειδήσεις για την οικονομία, όπως τα στοιχεία για την απασχόληση της περασμένης εβδομάδας.

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις για τα δευτερογενή δάνεια ίσως αποδειχτούν ο καταλύτης για την επαναξιολόγηση άλλων κινδύνων που υπάρχουν στο σύστημα. Εάν γίνει αυτό, θα αποδειχτεί ότι το φοβερό με τη συμπεριφορά Κογιότ των αγορών ήταν η δυνατότητά τους να περπατούν στο κενό τους τελευταίους μήνες και όχι το σκουντούφλημα αυτής της εβδομάδας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v