Επικίνδυνες ισορροπίες στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις, παρά τις απαιτήσεις των δανειστών. Επιμένει στην αναδιάρθρωση χρέους. Σε «εσωτερική διαμάχη» μεταξύ των θεσμών αποδόθηκε η αποχώρηση του ΔΝΤ.

  • του Peter Spiegel
Επικίνδυνες ισορροπίες στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης

Η Αθήνα επέμεινε την Παρασκευή ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη, αλλά δεν έδειξε να συναινεί στις απαιτήσεις για παραχωρήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μια ημέρα αφότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέσυρε τους αξιωματούχους του από τις συζητήσεις και οι ηγέτες της Ε.Ε. ανέφεραν πως έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα, η Αθήνα διεμήνυσε ότι υπέβαλλε ένα νέο σχέδιο που περιελάμβανε αναδιάρθρωση χρέους αλλά όχι και τις περικοπές στις συντάξεις, στοιχεία που είχαν απορρίψει οι θεσμοί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει «χαμηλούς» στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και την επόμενη χρονιά. Οι πιστωτές έχουν ζητήσει πλεονάσματα πάνω από 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016. Τα επίπεδα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα από τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος, αλλά υψηλότερα από αυτό που έχει επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές έχουν διακοπεί, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας και την αποτροπή μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Το ΔΝΤ την Πέμπτη ανακοίνωσε πως απέσυρε την τεχνική του ομάδα από τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν γίνεται συζήτηση για τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. διεμήνυσαν πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να συμβιβαστούν.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης την Παρασκευή παραμέρισε τις τελευταίες προειδοποιήσεις και απέδωσε την αποχώρηση της ομάδας του ΔΝΤ στην «εσωτερική διαμάχη» μεταξύ των θεσμών.

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν επιμείνει πως παραμένουν δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις. Αλλά το νέο αίτημα για αναδιάρθρωση χρέους αναμένεται να απορριφθεί από τους πιστωτές. Αν και κάποιοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η υπόσχεση μιας μελλοντικής ελάφρυνσης χρέους μπορεί να είναι μέρος της τελικής συμφωνίας, έχουν επιμείνει επανειλημμένα ότι μια διαγραφή δεν θα μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει ότι οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ θα συμπεριληφθούν σε όποια συμφωνία επιτευχθεί, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Ενώ η Αθήνα έχει αντισταθεί στις περικοπές αυτές, επικαλούμενη τους ήδη ταλαιπωρημένους συνταξιούχους, οι πιστωτές έχουν ζητήσει από Έλληνες αξιωματούχους να βρουν αλλού τις περικοπές, αν θέλει να αποφύγει τέτοιες μειώσεις συντάξεων στους φτωχούς.

Οι σκληρές προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τέλος οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε βουτιά την Παρασκευή και εκτόξευσαν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Πιέσεις δέχθηκε και το ευρώ, υποχωρώντας 0,9% στα 1.150 δολάρια, μετά την σπάνια παρέμβαση της Μέρκελ στις αγορές συναλλάγματος. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ένα ενιαίο νόμισμα που είναι «πολύ ισχυρό» κάνει πιο δύσκολο για χώρες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία να μεταρρυθμιστούν.

Αν και το ΔΝΤ έχει συγκρουστεί με την Κομισιόν, ειδικά για την επιμονή του στις περικοπές των συντάξεων, οι διαφορές αυτές τέθηκαν στην άκρη την περασμένη εβδομάδα όταν οι επικεφαλής των δύο θεσμών – η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση σε μια έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο, με οικοδέσποινα την κ. Μέρκελ.

Η κατηγορηματική απόρριψη του συμβιβαστικού σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει αλλάξει το κλίμα σε αρκετές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ειδικά σο Βερολίνο, όπου αυξάνεται η πολιτική πίεση για να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it».

Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά την Παρασκευή έγιναν εκτεταμένες αναφορές από σχολιαστές της αγοράς για πιθανή μετάσταση σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

H Μπρέντα Κέλι, επικεφαλής αναλυτής της London Capital Group, είπε: «Φαίνεται άλλη μια φορά πως μια ελληνική χρεοκοπία είναι πρακτικά αναπόφευκτη. Οι επόμενες 24 με 72 ώρες θα είναι κρίσιμες, καθώς εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά για την ευρωζώνη».

Αναλυτές της ING προειδοποίησαν ότι «το γεμάτο ανατροπές ελληνικό δράμα πλησιάζει στην τελική λύση» προβλέποντας «έναν δύσκολο αλλά καθυστερημένο συμβιβασμό» με πολύ ρίσκο.

«Μια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα έχει γίνει για άλλη μια φορά ένα μελοδραματικό σίριαλ. Η πιθανότητα ενός Grexit έχει αυξηθεί, καθώς οι πιστώτριες χώρες δεν θέλουν να κρατήσουν με κάθε κόστος την Ελλάδα στην ευρωζώνη» σημείωσαν.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v