Η κινεζική ”διόρθωση” γίνεται πλέον αισθητή

Είναι η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Όχι το γεγονός ότι ο ευμετάβλητος σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έπαθε ένα ακόμη μικρό επεισόδιο, ολοκληρώνοντας τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 5,5%. Αλλά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ένα ορατό ”κουσούρι” στη μακροπρόθεσμη εκρηκτική άνοδο του δείκτη. Οι προηγούμενες ”διορθώσεις” του κινεζικού χρηματιστηρίου, μακροχρόνια, αποδεικνύονταν πρακτικά ανύπαρκτες. Αυτή όμως όχι...

της Helen Thomas

από τη στήλη Alphaville

Είναι η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Όχι το γεγονός ότι ο ευμετάβλητος σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έπαθε ένα ακόμη μικρό επεισόδιο, ολοκληρώνοντας τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 5,5%.

Αλλά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ένα ορατό ”κουσούρι” στη μακροπρόθεσμη εκρηκτική άνοδο του δείκτη. Το πρόβλημα με τις προηγούμενες ”διορθώσεις” του κινεζικού χρηματιστηρίου ήταν ότι, μακροχρόνια, αποδεικνύονταν πρακτικώς ανύπαρκτες.

Το σκαμπανέβασμα, για παράδειγμα, του Φεβρουαρίου –όταν ο δείκτης υποχώρησε σχεδόν 9% στον απόηχο των διολισθήσεων στα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη- είναι τόσο ανεπαίσθητο ώστε πρακτικά ούτε που φαίνεται στο διάγραμμα του δείκτη.

Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι άλλαξαν και πλέον υπάρχει μια ευδιάκριτη κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα. Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έχει πλέον υποχωρήσει 15% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4.280 μονάδων που είχαν κατακτηθεί μέσα στον Ιούνιο.

Η ιστορία που προβάλλεται είναι ότι η πλημμύρα των αρχικών δημόσιων εγγραφών κινεζικών εταιριών διογκώνει το σύνολο του μεγέθους της αγοράς και απορροφά τη ρευστότητα. Μήπως όμως υπάρχει κάτι πιο ολέθριο στην υπόθεση;

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων της Κίνας είναι ακατάλληλα ή μολυσμένα.

Την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ FDA ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την εισαγωγή συγκεκριμένων τύπων κινεζικών θαλασσινών, όπως γαρίδες και χέλια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν πιστοποιείται η ασφάλεια των προϊόντων.

Στη συνέχεια εκδόθηκε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, απ’ όπου προκύπτει ότι 750.000 Κινέζοι βρίσκουν πρόωρο θάνατο στην Κίνα, κυρίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις.

Εάν τα δούμε μεμονωμένα, τα ζητήματα της ποιότητας των προϊόντων, της πτώσης των χρηματιστηρίων και των κρίσιμων υγειονομικών προβλημάτων ίσως δεν συνιστούν μεγάλα ρήγματα στο οικονομικό μέλλον της χώρας.

Όλα μαζί, όμως, αυτά τα προβλήματα μπορεί κάλλιστα να προοιωνίζονται μια προβληματική περίοδο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον πλανήτη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v