Θεοδωράκης: Ανεγκέφαλοι όσοι δυναμιτίζουν τις σχέσεις με τη Γερμανία

O Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στους Financial Times κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις με τη Γερμανία για εσωτερικούς λόγους. Λέει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν είναι αυτή τη στιγμή τόσο σημαντικό.

  • της Kerin Hope
Θεοδωράκης: Ανεγκέφαλοι όσοι δυναμιτίζουν τις σχέσεις με τη Γερμανία

Στον πόλεμο των λέξεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μια φωνή ακούγεται εντυπωσιακά διαφορετική. Ο Σταύρος Θεωδωράκης, νέος πολιτικός και ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Το Ποτάμι ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατασπαταλά το πολιτικό της κεφάλαιο με το να κατηγορεί διαρκώς το Βερολίνο.

«Οι Γερμανοί σήμερα είναι φίλοι της Ελλάδας και οι υπουργοί της κυβέρνησης δε θα έπρεπε να επιδιώκουν εχθρική σχέση μαζί τους», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.  

«Εκατομμύρια Γερμανοί έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για διακοπές και υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας… αλλά υπάρχουν και κάποιοι ανεγκέφαλοι που προσπαθούν να δυναμιτίσουν αυτή τη σχέση», πρόσθεσε.

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μαλακώσει την αντιγερμανική ρητορική του από τότε που ανέλαβε εξουσία, έχει αφήσει άλλα μέλη της κυβέρνησής του να ξεσπαθώνουν κατά της κυβέρνησης του Βερολίνου. Του λεκτικού αυτού «μπαράζ» ηγείται ο υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, επικεφαλής του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενός μικρού δεξιού κόμματος που έγινε αναπάντεχα κυβερνητικός εταίρος μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σε μια συνέντευξή του στη γερμανική ταμπλόιντ «Bild» το Σαββατοκύριακο, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε το Βερολίνο ότι «διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο με την Ελλάδα» με στόχο την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα απείλησε μάλιστα να αφήσει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά να ταξιδέψουν κατευθείαν στη Γερμανία, τονίζοντας ότι μεταξύ τους ενδέχεται να υπάρχουν και ακραίοι ισλαμιστές.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τη χώρα είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους της και τη Γερμανία» λέει ο κ. Θεοδωράκης, παραθέτοντας όχι μόνο τη ρητορική από την Αθήνα, αλλά και μια σειρά αψιμαχίες σε συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και των Ευρωπαίων ομολόγων τους.

Δημοφιλής δημοσιογράφος της ελληνικής τηλεόρασης και οικοδεσπότης δικής του εκπομπής με κοινωνικά θέματα, ο κ. Θεοδωράκης ίδρυσε πριν από ένα χρόνο το Ποτάμι με βασικό πρόταγμα να γίνει η Ελλάδα «μια κανονική σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Το Ποτάμι κέρδισε 17 έδρες στη βουλή στις γενικές εκλογές του Ιανουαρίου που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Παρότι στερείται πανελλαδική οργάνωση και δίκτυο, κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση, αντλώντας το 6,7% των ψήφων κυρίως στις αστικές εκλογικές περιφέρειες.

Το νέο κόμμα είχε σχεδιάσει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ μετά από προεκλογικές συζητήσεις για ένα πρόγραμμα κοινής πολιτικής. Αλλά οι ελπίδες του κόμματος να μοιραστεί την εξουσία διαλύθηκαν όταν ο κ. Καμμένος και οι 13 βουλευτές του συνασπίστηκαν άνευ όρων με το ΣΥΡΙΖΑ , παρά το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα.

Παρότι ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη να συμμετάσχει στον συνασπισμό, εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το Ποτάμι δε θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα πίσω τις πρώτες 50 μέρες, λέει ο κ. Θεοδωράκης. «Σκιαμαχούν με φανταστικούς εχθρούς, αναφερόμενοι σε θέματα τα οποία δεν έχουν τόση σημασία, όπως για παράδειγμα οι γερμανικές αποζημιώσεις

Ο κ. Τσίπρας, την περασμένη βδομάδα σε λόγο του στην ελληνική βουλή, ήγειρε μία προκλητική αξίωση για πάνω από 160 δισ. ευρώ αποζημιώσεις, προκειμένου να καλυφθεί τόσο το αναγκαστικό δάνειο της Ελλάδας στις κατοχικές δυνάμεις των Ναζί όσο και οι καταστροφές που υπέστησαν οι υποδομές της χώρας κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αιτιάσεις αυτές που απορρίφθηκαν αμέσως από το Βερολίνο, αποσκοπούσαν στο να καθησυχάσουν το εσωτερικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ελλάδα επανερχόταν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές της, είπε ο κ. Θεοδωράκης. «Είναι αλήθεια ότι το θέμα του αναγκαστικού δανείου είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να λυθεί κάποια στιγμή, όπως πολλές κυβερνήσεις έχουν αναφέρει δημοσίως. Αλλά αυτό, κατά την άποψή μου, δεν είναι τόσο σημαντικό τώρα».

Παρά την κριτική του για τη νέα κυβέρνηση αυτές τις πρώτες εβδομάδες ανάληψης των καθηκόντων της, ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για το ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ κι ότι θα κάνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε» είπε. «Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο ευρώ, αλλά δεν κάνει καμία μεταρρύθμιση. Όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να φτάσουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v