”Σκοτεινές συναλλαγές” προσελκύουν τους επενδυτές

Ενίοτε εμείς οι δημοσιογράφοι παίρνουμε και κάποιο δώρο στο πιάτο. Η ανάδειξη των σκοτεινών δεξαμενών ρευστότητας είναι ένα τέτοιο. Μέχρι πρόσφατα το ζήτημα των συναλλαγών μετοχών εκτός χρηματιστηρίου -ας πούμε σε ιδιωτικό δίκτυο τράπεζας- έμοιαζε τεχνικό και βαρετό. Μετά, όμως, κάποιος ευφυής νους εφηύρε τον όρο ”σκοτεινές δεξαμενές ρευστότητας” και η όλη υπόθεση άρχισε να γίνεται πολύ ελκυστική.

του Gillian Tett

Ενίοτε εμείς οι δημοσιογράφοι παίρνουμε και κάποιο δώρο στο πιάτο. Η ανάδειξη των σκοτεινών δεξαμενών ρευστότητας είναι ένα τέτοιο.

Μέχρι πρόσφατα το ζήτημα των συναλλαγών μετοχών εκτός χρηματιστηρίου -ας πούμε σε ιδιωτικό δίκτυο τράπεζας- έμοιαζε τεχνικό και βαρετό. Μετά, όμως, κάποιος ευφυής νους εφηύρε τον όρο ”σκοτεινές δεξαμενές ρευστότητας” και η όλη υπόθεση άρχισε να γίνεται πολύ ελκυστική. Και στην ουσία του πράγματος, αυτές οι εναλλακτικές δυνατότητες συναλλαγής μετοχών αξίζει πραγματικά να προσελκύσουν περισσότερο την προσοχή των επενδυτών, ειδικά, αλλά όχι αποκλειστικά, στην Ευρώπη.

Την ερχόμενη εβδομάδα η αμερικανική εταιρία ITG θα ανοίξει πλατφόρμα στο Λονδίνο η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να κάνουν συναλλαγές οποιουδήποτε μεγέθους σε μετοχές, σε διαρκή βάση, χωρίς να χρειάζεται να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο.

Το κλειδί της υπόθεσης ειναι, όπως λέει η ITG, ότι οι επενδυτές που θέλουν να μείνουν στη σκιά -όπως τα hedge funds- έχουν τη δυνατότητα να κάνουν φθηνές συναλλαγές και χωρίς μάλιστα να διαταράσσουν την τιμή της μετοχής.

Μέχρι στιγμής η είδηση δεν προκάλεσε πονοκέφαλο στο LSE -στο κάτω κάτω ποιος την ξέρει την ITG. Πάντως, το σύστημα θα είναι το πρώτο πλήρες ευρωπαϊκό ”σταυροειδές δίκτυο” και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα βρει μιμητές.

Η εισαγωγή του MiFid στη συνέχεια του χρόνου θα διευκολύνει πολύ τις διαπραγματεύσεις μετοχών εκτός χρηματιστηρίου. Και πράγματι, οι Ευρωπαίοι επενδυτές, ειδικά στο Λονδίνο, αρχίζουν ήδη να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας τα εσωτερικά βιβλία των επενδυτικών τραπεζών. Και 9 επενδυτικές τράπεζες απειλούν να εισαγάγουν μια πλατφόρμα συναλλαγών ανταγωνιστική του LSE, τη γνωστή με το χαρούμενο όνομα ”Επιχείρηση Τιρκουάζ”.

Μέχρι στιγμής το LSE δεν δείχνει να ανησυχεί. Στο κάτω κάτω, όποτε στο παρελθόν προσπάθησαν επενδυτικές τράπεζες να κάνουν παρόμοιο εγχείρημα απέτυχαν και επιπλέον δεν είναι σαφές ότι οι πλατφόρμες όπως η ”Επιχείρηση Τιρκουάζ” έχουν την τεχνολογία να ανταγωνιστούν το LSE.

Ωστόσο, το ρυθυμιστικό πλαίσιο έχει πλέον αλλάξει πολύ και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ ήδη εκδηλώθηκε έκρηξη στις σκοτεινές δεξαμενές ρευστότητας μετά την αλλαγή των ρυθμιστικών κανόνων, πριν από δύο χρόνια, δίνει μεγάλη ώθηση στην κίνηση των επενδυτών εκτός χρηματιστηρίων.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v