Οι οικονομικές σχολές έρχονται και πάλι στη μόδα καθώς τον τελευταίο χρόνο ενισχύεται ισχυρά η ζήτηση για τα ταχεία προγράμματα management που ήταν ούτως ή άλλως η... χήνα με τα χρυσά αβγά για τα πανεπιστήμια. Η ανάκαμψη έπεται μιας περιόδου μείωσης των εσόδων που ξεκίνησε στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης και μετρά περισσότερα από 5 χρόνια. Αποτελεί, δε, σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης στη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών για εκπαίδευση έδωσε στους Financial Times τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό των πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη Executive Education για τις ανώτατες σχολές που προσφέρουν ταχεία προγράμματα management - τα οποία δεν προσφέρουν πτυχίο, αλλά απευθύνονται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους manager.
Τα ειδικά προγράμματα που σχεδιάζονται για συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρουσιάζουν την ισχυρότερη ανάπτυξη – για πρώτη φορά στη 16ετή ιστορία του θεσμού περιλαμβάνονται 80 οικονομικές σχολές στη σχετική κατάταξη των F.T. (μπορείτε να δείτε εδώ τη λίστα των 80). Περίπου το 41% από τις 1.100 επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στη σχετική έρευνα των F.T. δήλωσε πως σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για εκπαίδευση στελεχών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η αύξηση στις δαπάνες για εκπαίδευση στελεχών διατηρείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη όμως, είναι ιδιαίτερα έντονη στις αναδυόμενες αγορές. Στη Λατινική Αμερική, οι 10 σχολές που περιλήφθηκαν στην περσινή κατάταξη των F.T. κατέγραψαν αύξηση εσόδων 32% την τελευταία διετία.
Και η Μέση Ανατολή αποδεικνύεται εξαιρετικά προσοδοφόρα για ευρωπαϊκές οικονομικές σχολές, όπως η HEC Paris και το London Business School. Τον Νοέμβριο, το LBS πέτυχε συμβόλαιο 38 εκατ. δολ. για να εκπαιδεύσει τα ανώτατα στελέχη της Kuwait Petroleum Company. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στελεχών στην ιστορία του εν λόγω πανεπιστημίου.
Για 12η χρονιά, το Duke Corporate Education, τμήμα του Duke University στις ΗΠΑ, βρίσκεται στην κορυφή της αξιολόγησης για τα εξατομικευμένα προγράμματα προς επιχειρήσεις. Στην κατηγορία των ανοιχτών εγγραφών (μπορείτε να δείτε εδώ όλη τη λίστα), στην οποία τα προγράμματα των σχολών είναι ανοιχτά για στελέχη όλων των επιχειρήσεων, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για τρίτο χρόνο η ελβετική οικονομική σχολή IMD. Τα κριτήρια και για τις δύο λίστες είναι ο δείκτης ικανοποίησης των πελατών, η ανομοιότητα των συμμετεχόντων και του προσωπικού και η διεθνής προοπτική των σχολών.
Μεταξύ των πανεπιστημίων που κατατάσσονται ψηλά είναι το Harvard, το Stanford και το Chicago Booth στις ΗΠΑ, στην Ισπανία τα Iese και Esade, το HEC στη Γαλλία και το London Business School.
Τα σχόλια που διατυπώνονται και για τους δύο τύπους προγραμμάτων δείχνουν μεγάλο ποσοστό ικανοποίησης. Πολλοί από τους συμμετέχοντες δηλώνουν ότι ήταν εμπειρία που άλλαξε τη ζωή τους, ενώ οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τέτοια προγράμματα κάνουν λόγο για σημαντικό αντίκτυπο. Το 90% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε τέτοιο πρόγραμμα δηλώνει ότι πιθανότατα θα απευθυνθεί στο ίδιο πανεπιστήμιο για να επαναλάβει το πρόγραμμα και το 95% αναφέρει πως πιθανότατα θα επικοινωνήσει με το πανεπιστήμιο για να ενημερωθεί περί των νέων προγραμμάτων.
© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation