H Citigroup στα private equity με 3,3 δισ. δολ.

Η Citigroup έχει συγκεντρώσει 3,3 δισ. δολάρια για επενδύσεις private equity, αναδεικνύοντας τη διαρκώς αυξανόμενη διάθεση των τραπεζών της Wall Street να συμμετάσχουν στις υψηλού κινδύνου - υψηλής απόδοσης μοχλευμένες εξαγορές. Το νέο ποσό είναι μεγαλύτερο από τα 2,5 δισ. δολ. που ήταν ο αρχικός στόχος του οίκου.

του James Politi από τη Νέα Υόρκη

Η Citigroup έχει συγκεντρώσει 3,3 δισ. δολάρια για επενδύσεις private equity, αναδεικνύοντας τη διαρκώς αυξανόμενη διάθεση των τραπεζών της Wall Street να συμμετάσχουν στις υψηλού κινδύνου - υψηλής απόδοσης μοχλευμένες εξαγορές.

Το νέο ποσό είναι μεγαλύτερο από τα 2,5 δισ. δολ. που ήταν ο αρχικός στόχος του οίκου και περιλαμβάνει δεσμεύσεις από τους πελάτες και τους εργαζόμενους της Citigroup καθώς και 1 δισ. δολ. από τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

Το κεφάλαιο, Citigroup Capital Partners II, θα χρησιμοποιηθεί για να υπογραφούν συμφωνίες σε μια σειρά βιομηχανίες και περιοχές, μαζί με τις υπόλοιπες εταιρίες private equity.

Συστήνεται καθώς επικρατούν ιδανικές συνθήκες για τη χρηματοδότηση συναλλαγών buy-out και ακολουθεί έναν απίστευτο αριθμό συμφωνιών που εξασφάλισαν οι ομάδες private equity τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street έχουν ήδη ευνοηθεί από την άνθηση των buy-out, προσφέροντας υπηρεσίες συμβούλων στις συμφωνίες και αναλαμβάνοντας την έκδοση μιας σειράς νέων εκδόσεων χρεογράφων.



Όμως τα στελέχη των τραπεζών προσπαθούν να βρουν μεθόδους ώστε να τοποθετήσουν περισσότερα από τα κεφάλαια των δικών τους εταιριών σε επενδύσεις private equity, αγνοώντας τους φόβους ότι η εν λόγω δραστηριότητα θα είναι υποτονική το 2007.

Τη σύσταση του κεφαλαίου της Citigroup ακολουθεί αντίστοιχη κίνηση της Lehman Brothers, που ανήγγειλε τη σύσταση κεφαλαίου 1,6 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Πέρσι επίσης, η Bear Stearns συνέστησε κεφάλαιο buy-out 2,7 δισ. δολ. και η Morgan Stanley δημιούργησε μια νέα μονάδα εντός της επιχείρησης διαχείρισης επενδύσεων, που θα εποπτεύει τις συμφωνίες private equity –έναν χώρο που είχε εγκαταλείψει πριν από λίγα χρόνια.

Η Goldman Sachs και η Merrill Lynch έχουν καθιερωθεί ως οι πλέον δραστήριοι ”παίκτες” private equity μεταξύ των τραπεζών της Wall Street, συμμετέχοντας σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του 2006. Η δυνατότητα όμως των επενδυτικών τραπεζών να αυξήσουν τις επιχειρήσεις private equity είναι περιορισμένη, γιατί θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση με τις μεγάλες επιχειρήσεις buy-out, που πληρώνουν μεγάλες προμήθειες στη Wall Street.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι τράπεζες που εισέρχονται στον χώρο του private equity προσπαθούν να επενδύουν από κοινού με τους πελάτες τους, αντί να καταθέτουν ανταγωνιστικές προσφορές. Εκτός δε της Goldman και της Merrill, οι περισσότερες στοχεύουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην έρθουν σε σύγκρουση με εταιρίες όπως η Texas Pacific Group και η Kohlberg Kravis Roberts.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v