Υποτιμώντας το δολάριο

Ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 13% στο έτος, βάσει δολαρίου. Εάν όμως υπολογίσουμε τα μεγέθη με βάση τη στερλίνα, οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει στο έτος, με βάση το ευρώ παραμένουν πρακτικώς αμετάβλητες και με βάση τον χρυσό, το πιο ”σκληρό νόμισμα” απ’ όλα, ο S&P έχει υποχωρήσει 6,5% φέτος. Κατά τον Bernstein της Merrill Lynch, οι ΗΠΑ υποφέρουν από ”νομισματική αυταπάτη” και πολύ σύντομα οι Αμερικανοί θα νιώσουν στις τσέπες τους την υποτίμηση του δολαρίου.

του John Authers, Investment Editor

Εχουν περάσει 110 χρόνια από τότε που ο William Jennings Bryan, ο πρώτος μεγάλος ”λαϊκιστής” πολιτικός των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα πρέπει ”να θυσιαστεί στον σταυρό του χρυσού.”

Οι επιθετικές απόψεις του κατά του στάνταρ του χρυσού τού εξασφάλισαν την υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά δεν τον ”έμπασαν” και στον Λευκό Οίκο και η έξοδος από τη μονάδα μέτρησης του χρυσού έγινε αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Το πνεύμα του, όμως, ζει. Οι επικριτές του φθηνού χρήματος πιστεύουν ότι το 2006 έδειξε ότι οι ιδέες του μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη.

Οι επενδυτές στις αμερικανικές μετοχές είχαν μια πολύ καλή χρονιά. Ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 13% στο έτος, βάσει δολαρίου. Εάν όμως υπολογίσουμε τα μεγέθη με βάση τη βρετανική στερλίνα, οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει στο έτος. Με βάση το ευρώ, παραμένουν πρακτικώς αμετάβλητες. Με βάση τον χρυσό, το πιο ”σκληρό νόμισμα” απ’ όλα, ο S&P έχει υποχωρήσει 6,5% φέτος.

Για τους επενδυτές εκτός ΗΠΑ, ίσως αυτό είναι ευκαιρία αγοράς. Ο θρυλικός επενδυτής της Legg Mason, Bill Miller, άφησε να εννοηθεί ότι όσοι επενδύσουν στην αναγέννηση του δολαρίου, ίσως αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Αλλά ο Richard Bernstein, ο στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Merrill Lynch, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ υποφέρουν από μια μορφή ”νομισματικής αυταπάτης.”

”Οι αγορές κάνουν ράλι κατά κύριο λόγο επειδή το δολάριο υποτιμάται. Εάν τα θεμελιώδη επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία διατηρήσουν την αξία τους, τότε το χρηματιστήριο θα ενισχύεται όσο το δολάριο πέφτει. Την ίδια ώρα το συγκριτικό βιοτικό επίπεδο των επενδυτών με δολάρια, σιγά σιγά υποτιμάται.”

Αυτό είχε γίνει πράγματι στη Βρετανία. Σχεδόν 40 χρόνια πριν, ο εκλιπών Harold Wilson, λιγότερο χαρισματικός πολιτικός από τον Bryan από κάθε άποψη, προασπίστηκε υποτίμηση της στερλίνας κατά 14%, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η λίρα ”εδώ στη Βρετανία, στην τσέπη ή στο πορτοφόλι ή στον τραπεζικό λογαριασμό σας, υποτιμάται.”

Στα χρόνια όμως που ακολούθησαν την υποτίμηση Wilson και καθώς ο πληθωρισμός ”τσίμπησε”, οι Βρετανοί διαμαρτύρονταν ότι η αξία των στερλινών που είχαν στις τσέπες τους, είχε μειωθεί κατά πολύ.

Οι χαμηλότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες συνήθως δημιουργούν πληθωρισμό, καθώς οι εισαγωγές γίνονται ακριβότερες. Ακόμη κι αν έχουν πλέον εκείνο που ήθελε ο Bryan, οι Αμερικανοί σύντομα θα νιώσουν ότι τα δολάρια στις τσέπες τους έχουν υποτιμηθεί.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v