Lex: Επενδυτικές τράπεζες - Ευρώπη vs ΗΠΑ

Αν τα ευρωπαϊκά παραρτήματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών δεν θεωρούνται πλέον απλοί ”δορυφόροι”, αυτό γίνεται για έναν καλό λόγο. Στον κόσμο του investment banking, ”το χρήμα μιλάει”.Φέτος, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει αυτήν της Αμερικής, για δεύτερη φορά

Αν τα ευρωπαϊκά παραρτήματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών δεν θεωρούνται πλέον απλοί ”δορυφόροι”, αυτό γίνεται για έναν καλό λόγο. Στον κόσμο του investment banking, ”το χρήμα μιλάει”.

Φέτος, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει αυτήν της Αμερικής, για δεύτερη φορά. Η έκδοση χρεογράφων εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη στις ΗΠΑ, ωστόσο ο όγκος των deals στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μεγαλύτερος. Πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών προμηθειών investment banking προήλθαν από την Ευρώπη, σύμφωνα με το Dealogic.

Τα έσοδα από προμήθειες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι περισσότερο από 30% υψηλότερα απ’ ό,τι στην προηγούμενη ”κορυφή” το 2000, και έχουν αυξηθεί με ρυθμό 22% από το 2002, σύμφωνα με την JP Morgan.

Μυστηριωδώς, ωστόσο, το ύψος των προμηθειών στην Ευρώπη παραμένει χαμηλότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, στις χρηματαγορές, ο ευρωπαϊκός όγκος φέτος εκτιμάται ότι άγγιξε τα 252 δισ. δολάρια, έναντι των 237 δισ. δολαρίων της Βορείου Αμερικής. Αν και ενισχύθηκαν από τις αρχικές δημόσιες προσφορές, τα έσοδα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, ήταν σημαντικά χαμηλότερα των εσόδων ύψους 7,8 δισ. δολαρίων της αμερικανικής αγοράς.

Παρά τον κερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς, οι πιέσεις στην κοστολόγηση φαίνεται να είναι εντονότερες απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, επιθετικές αμερικανικές τράπεζες ”τα βάζουν” τόσο με τοπικές όσο και με εθνικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στην αμερικανική αγορά, οι εγχώριες τράπεζες έχουν διατηρήσει τις υψηλές προμήθειες, εν μέρει μέσω της ”απώθησης” ξένων ”παρείσακτων”, που δεν έχουν τη φήμη των μεγάλων ονομάτων της Wall Street. Ακόμα και οι ελάχιστες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως η UBS και η Deutsche Bank, κατάφεραν να εδραιωθούν μόνο έχοντας προχωρήσει σε ακριβές εξαγορές.

Ο νέος δυναμισμός των ευρωπαϊκών χρηματαγορών φαίνεται να επιμένει, αφού ωθείται από το συνεχιζόμενο ”κύμα” επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης, τη μεγαλύτερη προθυμία για εξαγορές στο εξωτερικό, την ”πείνα” για κεφάλαιο μεταξύ των εταιρειών στη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη και την εισροή επενδύσεων από τη Μέση Ανατολή.

Οι υψηλότερες προμήθειες σημαίνουν ότι οι αμερικανικές συμφωνίες παραμένουν πιο επικερδείς και οι ευρωπαίοι τραπεζίτες ορισμένες φορές αισθάνονται ως οι (σχετικά) ”φτωχοί συγγενείς”. Αυτοί που ανησυχούν για την επίπτωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών αγορών, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξουν τα στοιχεία των προμηθειών των επενδυτικών τραπεζών.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v