Το 2010, ο Κονσταντίν Σιντόροφ είχε έναν μόνο στόχο όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα executive MBA – ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΒΑ για εργαζόμενους manager. «Επί 20 χρόνια είχα αφοσιωθεί στη δουλειά μου στην πληροφορική και εργαζόμουν σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ρωσίας. Δεν είχα όμως, καθόλου χρηματοοικονομική εκπαίδευση», δήλωσε.
Δεν ήταν όμως, τα προχωρημένα χρηματοοικονομικά μοντέλα που του έδωσαν την ιδέα για το τελευταίο του εγχείρημα, αλλά η καθημερινότητα ενώ παρακολουθούσε το πρόγραμμα Trium EMBA, από το NYU Stern στη Νέα Υόρκη. Καθώς έπαιρνε ταξί από το ξενοδοχείο του προς το campus του Stern, εντυπωσιάστηκε από την ψυχαγωγία που προσέφεραν τα ταξί της Νέας Υόρκης και τον τρόπο που οι επιβάτες μπορούσαν να πληρώσουν ηλεκτρονικά.
Έκρινε πως αυτό ακριβώς χρειαζόταν η Μόσχα όπου η μέση κούρσα των ταξί είναι διπλάσια από το 20λεπτο που ισχύει για τη Νέα Υόρκη. Μαζί με τους συμμαθητές του λοιπόν, ανέπτυξε την ιδέα στο πλαίσιο του προγράμματος Trium που γίνεται από το Stern του NYU, το LSE στο Λονδίνο και το HEC στο Παρίσι. «Δεν θέλεις να χάσεις τον χρόνο σου με κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πραγματικότητα» δηλώνει.
Το Trium είναι ένα από τα ανώτατα προγράμματα όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε πολλές τοποθεσίες ανά τον κόσμο - τα Business School σε Λονδίνο και Columbia, το Kellogg School στο Northwestern University, τα Insead, Chicago Booth και το Wharton School στο University of Pennsylvania – έχουν προγράμματα που διαδραματίζονται σε πολλά campus. Ακόμη και τα ανώτατα προγράμματα που εξελίσσονται σε μία μόνο περιοχή προσθέτουν όλο και περισσότερες διεθνείς δραστηριότητες για να δώσουν στους συμμετέχοντες μία διεθνή εμπειρία.
Η άνοδος της Σαγκάης
Στην Κίνα, όπου τα ΕΜΒΑ και άλλα προγράμματα μερικής απασχόλησης είναι η βασική επιλογή, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων αναγκάζει τα περισσότερα προγράμματα να διεξάγονται στα κινέζικα, αποκλείοντας αντίστοιχες διεθνείς εμπειρίες που προσφέρουν τα αγγλόφωνα προγράμματα. Παρόλα αυτά, οι κινεζικές σχολές προσφέρουν πλέον ορισμένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στον κόσμο.
Η Σαγκάη εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο αλλά επίσης και σε μαγνήτη για τις εγχώριες και ξένες οικονομικές σχολές. Η ανάπτυξη της πόλης σε κόμβο οικονομικής εκπαίδευσης έγινε ταχύτατα. Τα πρώτα ΜΒΑ στην Κίνα έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και τα πρώτα ΕΜΒΑ αργότερα την ίδια δεκαετία. Η χώρα όμως, καλύπτει γρήγορα το χαμένο χρόνο.
Τα προγράμματα ΕΜΒΑ στη Σαγκάη διαχωρίζονται διακριτά ανάλογα με την στοχευμένη αγορά. Ορισμένα, όπως η μεγαλύτερη εγχώρια οικονομική σχολή της Κίνας, η Cheung Kong, το Graduate School of Business (CKGSB), το WP Carey School of Business του Arizona State University και το Ceibs, επικεντρώνονται σε Κινέζους και διεξάγονται στην τοπική γλώσσα.
Άλλα προσφέρουν μαθήματα στα αγγλικά. Στο USC-SJTU’s Global Executive MBA, μόνο το 30% των συμμετεχόντων είναι Κινέζοι. Το 30% ζει σε άλλες χώρες της Ασίας και έρχεται για τα μαθήματα, ενώ κάθε χρονιά υπάρχουν περίπου 12 διαφορετικές εθνικότητες.
Τα υψηλά δίδακτρα και η επανάσταση των Moocs
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές των προγραμμάτων είναι το κόστος, καθώς η συνήθης πρακτική είναι δίδακτρα ύψους 150.000 δολαρίων. Αυτό όμως, θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των ΕΜΒΑ καθώς τα Moocs- massive open online courses –γίνονται όλο και μεγαλύτερη μόδα. Το θέμα τίθεται επί τάπητος από το Wharton School που δίνει ελεύθερη πρόσβαση στα διαδικτυακά μαθήματα του ΜΒΑ. Το πρόγραμμά του είναι ένα από τα πιο ακριβά, με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 175.000.
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα οικονομικά πανεπιστήμια απορρίπτουν την άποψη πολλών ότι τα Moocs θα αντικαταστήσουν τα προγράμματα με φυσική παρουσία. «Η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και η μετάδοση των ικανοτήτων για εφαρμογή αυτής της γνώσης είναι διαφορετικά πράγματα» υποστηρίζει η Kathy Harvey, διευθύντρια του προγράμματος ΕΜΒΑ στη σχολή Said του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Συμφωνεί όμως, ότι οι οικονομικές σχολές έχουν κλονιστεί από την επανάσταση των Mooc. «Όλα τα πανεπιστήμια και οι οικονομικές σχολές έχουν αφυπνιστεί από το γεγονός ότι τα Moocs αλλάζουν το μοντέλο και αναγκάζουν τις σχολές να σκεφτούν πως μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση… Οι οικονομικές σχολές πρέπει να σκεφτούν την κουλτούρα τους και το ήθος τους» δηλώνει.
Όσο για το Σιντόροφ, από τότε που αποφοίτησε το 2012 έχει αναπτύξει ένα σύστημα πληρωμής των ρωσικών ταξί μέσω κινητού τηλεφώνου και το έχει εγκαταστήσει σε περισσότερα από 400 ταξί. Βρίσκεται σε συζητήσεις με τη μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης ταξί στη Μόσχα για να επεκτείνει ταχύτερα την επιχείρησή του. Επίσης υιοθέτησε την ιδέα κάποιων συναποφοίτων του για τη δημιουργία φάρμας οξύρυγχων στην Ελβετία ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για χαβιάρι. «Ο μεγαλύτερος πλούτος του προγράμματος ήταν οι άνθρωποι» δηλώνει και συμπληρώνει: «Αυτές οι επαφές που κάνεις είναι πραγματικά ανεκτίμητες».
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Executive ΜΒΑ, και τις εισαγωγικές αμοιβές που προσφέρουν
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation