Το κόμμα του έχει διασπαστεί και η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει από τη στιγμή που συμφωνήθηκε το νέο πακέτο διάσωσης, που εμπεριέχει και σκληρά μέτρα λιτότητας.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε άνετος, ξεκινώντας την προεκλογική του εκστρατεία υπερασπιζόμενος τις ενέργειές του σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη, προτού ακόμη ανακοινωθούν οι πρόωρες εκλογές.
Η εκλογική αναμέτρηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, θα είναι η δεύτερη σε μια χρονιά για τη χώρα.
«Το νέο μνημόνιο δεν είναι σε καμία περίπτωση το χειρότερο. Η συνείδησή μου είναι καθαρή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ορκίστηκε την Πέμπτη ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα, σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε πετύχει εντυπωσιακή εκλογική νίκη τον Ιανουάριο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που ανεβαίνει στην εξουσία. Όμως έχασε για δυο βουλευτές την πλειοψηφία στη Βουλή, αφήνοντας τον πρωθυπουργό να κυβερνήσει σε συνασπισμό με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Ο κ. Τσίπρας τζογάρει ότι αυτή τη φορά τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που απολαμβάνει θα εξασφαλίσουν την αυτονομία για το ΣΥΡΙΖΑ, παρά την καταστροφική διαμάχη με συνιστώσα του κόμματός του που τον ώθησε σε παραίτηση και αναζήτηση νέας εντολής, αντί να βασιστεί στη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, υπογράμμισε.
«Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε συνεργασία με κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος... Δεν θα ανοίξουμε παράθυρο για να επιστρέψουν τα παλιά κόμματα που οι πολίτες πέταξαν έξω από την πόρτα», σημείωσε.
Για κάποιους, αυτή η αυτοπεποίθηση του κ. Τσίπρα φαίνεται λανθασμένη. Ακόμη και τη στιγμή που μιλούσε, ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλορροούσε με νέες αποχωρήσεις, αυτή τη φορά μελών της κεντρικής του επιτροπή που αντιτίθενται στο τελευταίο μνημόνιο. Ο γραμματέας του κόμματος και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, κ. Τάσος Κορωνάκης, παραιτήθηκε. Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακόμη ένας στενός συνεργάτης, αναμένεται να ανακοινώσει το δικό της αντιμνημονιακό κόμμα το σαββατοκύριακο.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής των ανταρτών και ιδρυτής του νέου αντιμνημονιακού κόμματος, με το όνομα Λαϊκή Ενότητα, είναι κερδισμένος από το κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ για την στροφή πολιτικής του κ. Τσίπρα που άνοιξε το δρόμο για το μνημόνιο.
Μια δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο μπροστά από την ΝΔ με 24% έναντι 22%, με το 15% των ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Δημοσκοπήσεις που είχαν λάβει χώρα πριν τη συμφωνία έδιναν στο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 33%, κοντά στο 36,3% που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Όμως η Λαϊκή Ενότητα δείχνει να καταλαμβάνει μόλις το 4,5%, κάτι που τη θέτει στην ίδια μοίρα με μια σειρά άλλων μικρών κομμάτων που ανταγωνίζονται για ψήφους.
Ο επικεφαλής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέλει να οδηγήσει το κόμμα του πιο κοντά στο κέντρο, μετά από χρόνια κυριαρχίας της δεξιάς πτέρυγας. Όμως, ο κ. Μεϊμαράκης, πρώην πρόεδρος της Βουλής που κρατά ενωμένο το κόμμα έως ότου επιλεγεί ένας νέος αρχηγός, θεωρείται ένας πολιτικός παλιάς κοπής, από αυτούς που απορρίπτει ο κ. Τσίπρας.
«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να περιμένει ότι θα τα πάει καλύτερα από τον Ιανουάριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να περιμένει ρεαλιστικά ότι θα ανατρέψει την μόδα Τσίπρα», δηλώνει ένας σύμβουλός του.
Μεταξύ των μικρών κομμάτων, η Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος μέσω εκλογικών συμμαχιών με μετριοπαθή αριστερά κόμματα, μεταξύ των οποίων και αυτό του Γιώργου Παπανδρέου, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού που ανέλαβε τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις το 2010.
Οι σοσιαλιστές ανταγωνίζονται για τις ψήφους της κεντροαριστεράς με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, πρώην δημοσιογράφου και μοναδικού που προτίθεται ανοιχτά να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι αισθάνονται ότι η αποκήρυξη του παλιού πολιτικού συστήματος από τον κ. Τσίπρα είναι μέρος της εκλογικής στρατηγικής του, την οποία θα εγκαταλείψει εάν δεν έχει αυτοδυναμία, και, όπως περιμένουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν καταφέρουν να πετύχουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.
«Εάν το ΠΑΣΟΚ μπορέσει να ανακάμψει και να πάρει πίσω κάποιους ψήφους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, θα ήταν ο φυσικός εταίρος σε έναν συνασπισμό με τον κ. Τσίπρα», υποστηρίζει πρώην σοσιαλιστής βουλευτής.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation